Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med Smyril Line. Tidigare hade vi köpt en färd med ms Norrøna via Färöarna till Island, men farsoten hindrade oss den gången.
Mot Hirtshals
En vacker, sval fredag körde vi, tillsammans med Samfundets kassör, Rune Bengtsson, från Stockholm. Ett stopp gjorde vi i Brahehus och talade om Jonas Rugman som på 1600-talet tack vare Per Brahe gick i skola på Visingsö. På resa från Island hade han haft med sig handskrifter och han hamnade i Uppsala som den förste översättaren till svenska. Färjan från Göteborg till Frederikshavn tar lite mer än tre timmar och vi övernattade på landet nära Jyllands nordspets. Lördagen var solig som en sommardag och ute på Grenen sågs små krusningar från Kattegatt skvalpa med dem från Skagerrack. Också på återresan fick vi sol på fyren och bunkrarna i Hirtshals och den tillsandade kyrkan på Skagen.
MS Norrøna
Den färöiska färjan byggdes 2003 och det var en enorm satsning där också Island och Shetland deltog eftersom den också skulle angöra Lerwick och Bergen. Det höll inte i längden, men färjan har regelbundet transporterat gods mellan Danmark, Färöarna och östra Island. Bilarna kan bli 800 eller 130 trailrar. Den är det enda passagerarfartyget på rutten, kallas också kryssningsfärja. Efter en renovering härom året har den två nya våningar och kan rymma nära 1 500 gäster. I mars 2022 var vi kanske 500, många färöingar tog en vårtur till Hirtshals och åter.
Om vintern går Norrøna från Hirtshals lördag eftermiddag, passerar Shetland med Foula på söndagen och ankommer till Tórshavn måndag morgon. Den lossas snabbt och far samma dag tillbaka. Norrøna går snabbare på sommaren, stannar kort i Tórshavn för att skynda vidare till Seyðisfjörður på östra Island. På återfärden mot Hirtshals passeras åter Tórshavn.na. Vi som kört i land i Tórshavn måndag morgon for ombord till "Tórshavns största parkeringsplats" torsdag kväll för återfärden mot Hirtshals.
Väder
Det härligaste med sjöresan är att spankulera på däcket, följa vågor och horisonten och inte tänka på något av alla världens ruskigheter. Visst kan det vara så att fartyget rör sig så att ingen kan stå ute i storm och regn. Nu finns det lyxhytter med panorama fönster så att man ur sängen kan se skådespelet. Även de enklaste hytterna med kojer till fyra har TV. Korridorernas dörrar har fått namn efter fiskar och fåglar, nog så intressant att tänka på Krokodilla prikkafiskur. På översta planet finns salongen Laterna Magica, uppkallad efter en bok av William Heinesen. Där finns en bar, bekväma sittplatser och en utsikt över nästan hela horisonten. Ombord finns också en samling böcker och i trapphallarna hänger gamla intressanta fotografier. Matställena är utmärkta och butiken välförsedd med isländska och färöiska varor. Det låter som reklam, men så bra är Norrøna.
Nu hade vi tur, picknick på däck i sol när vi for iväg, sol hela söndagen och fint väder i Tórshavn. Mulet men slät sjö på återresan. På Velbastaður visade bilens termometer +14 grader vilket var varmare än en vanlig sommardag. En vän från Sverige säger sig mest sakna årstidernas växlingar där han bor med utsikt till Nólsoy. Men han kan få alla sorters väder under en dag och vi fick naturligtvis också störtregn.
Brandan
Brendan, Brendanus eller Brandan, var en irländsk munk som på 500-talet grundade flera kloster och blev helgonförklarad. Hans sjöfärd för att söka De heligas utlovade land, Paradiset, skrevs ner av en munk på 800-talet och legenden översattes till många språk. Den bygger troligen på många olika historier. Det berättas i den hur abboten Brendan ledde en sjöresa med fjorton munkar, (tre tillkom och förolyckades). Munkarna följer den katolska kyrkans regler och riktar sig mot Gud. Under sju år färdas de mellan underliga öar och möter märkliga ting. Skärtorsdag kommer de till Fårens ö. Där är djuren vita och så många att munkarna inte ser marken. Abbotens båt har en ram av trä, klädd med oxhudar, master och segel. Författaren Tom Severin for 1976 med fyra man från Irland i en traditionell irländsk skinnbåt båt för att bevisa att seglatsen varit möjlig. Tack vare Trondur Paturssons sjökunskaper nådde de efter tretton månader Canada och fick där hjälp av kustbevakningen. Även Tom Severins fantastiska skildring blev översatt till många språk.
Brandansvík
I Kirkjubøur, det forna biskopssätet finns höga ytterväggar från en stor katedral, en vitkalkad sockenkyrka, och en rest av en murvägg på på branten till sjön. Där vid Brandansvík, fanns på 1400-talet en liten kyrka helgad Sankt Brandan. Nedanför ligger sjön som tagit både kyrkogård och kyrkans södersida.
Brendan var ett omtyckt helgon vid den tid då tyska köpmän handlade med torrfisk och Erik av Pommern var kung i inte bara i Sverige utan i hela unionstidens Norden. Helgonet Brandanus finns avbildad i Mariakyrkan Helsingborg, som är från 1400-talets början. De irisk-anglosaxiska helgonen Brandan, Botolf och Eskil finns avbildade i vapenhuset i Täby kyrka. Målningarna antas vara från förre delen av 1400-talet. Där står Brandan på en fisk, i berättelsen så stor att munkarna tog den för en ö.
Nu lånar helgonet Brandan sitt namn till ett hotell som hör ihop med Smyril Line. Övernattning i sköna sängar med fin frukost ingick i vårt resepaket. Smyril är för övrigt en stenfalk.
Inte kunde jag låta bli att fråga hur det gått med hotellet under farsoten. Inget problem, färöingar har utnyttjat det, var svaret. Hotel Hilton Garden Inn i Tórshavn är också nybyggt, med gräs på taket.
Projekt
Ett mål med resan var att hålla ett möte för att diskutera projektet Svensk-färöisk ordbok som skall ligga på nätet, Sprotin.fo. Så var jag ombedd att skaffa en bild av en rondell smyckad av Trondur Patursson. Den ligger under vattenytan i en tunnel mellan Streymoy och Eysturoy. Inte får man stanna, men väl köra runt och beundra den färöiska dansen runt mitten. Tunneln gör det möjligt att snabbt nå Klaksvík. I övrigt var det roligt att i utställningen i Tjóðsavn, Nationalmuseum, se en nytt avsnitt om ull. Mest handlade resan dock om att träffa gamla vänner och det var alldeles underbart!