Humlan surrar också i Färöarna. De både syns och hörs och har observerats på flera ställen på öarna. Hur kommer de att ta sig till de största trädgårdarna?
Humlan med sin trubbiga kropp, fina färger och snabba vingar väcker glatt intresse. I min grannes lavendelrabatt i södra Stockholm arbetar energiskt minst tre slags humlor utan att jag kan ana deras plan.
Påståendet att humlan med sin stora kropp, små vingar och låga flyghastighet inte borde kunna flyga stammar från ett föredrag om aerodynamik på 1930-talet, men den glidflyger ju inte. Humlan kan dock färdas 10 km över öppet hav, skriver Jens-Kjeld Jensen och Henning Bang Madsen i en artikel om två slags humlor på Färöarna.
En första humla rapporterades 1887 och nästa 2007. Humlor som förökat sig upptäcktes först 2010 och efterlysning i media gav flera belägg från fem bygder vid Skálafjørður på Eysturoy och från Signabøur, Kollafjørður och efter några år också Hósvík på Streymoy. Det ger två avgränsade områden och två olika arter.
Den första arten ljus jordhumla, Bombus lucorum, har säkerligen kommit till Skálafjørður med fraktfartyg till hamnen i Rúnavík och sedan spritts därifrån. Två bon har hittats. Vid ett tillfälle kom en humla med plantor från Skottland.
Den andra arten är ängshumla, Bombus pratorum, som först sågs i Signabøur och sedan fem km norr därom på Streymoy.
Humlor gillar sol, men kan flyga också i lätt regn och lite vind. Deras flygsäsong, från slutet av april till september, är längre än i Danmark, kanske på grund av ljuset och det svalare klimatet. De finner blommor i trädgårdarna, men har också setts i utmark där det finns ljung. Helst flyger de över öppet område och följer gärna hägnader eller vägar. Det finns fler växter på vägrenarna än i utmarken och troligen har de följt vägen mellan bygderna.
Humlorna kommer säkert att ta sig till de prunkande trädgårdarna i Tórshavn och det blir intressant att följa hur de gör det. Från området vid Skálafjørður är det minst sex km över havet till stadens utkant och från Signabøur på samma ö är det fem km.
Kommer de att flyga eller lifta genom tunnlarna?
Läs mer
- Jens-Kjeld Jensen & Henning Bang Madsen: To arter af humlebier yngler på Færøerne (Hymenoptera, Apidae). PDF
Ent. Meddr. 81: 1-14, Copenhagen, Denmark, 2013. ISSN 0013-8851.