Samfundet Sverige-Färöarna grundades 1973 med färövännen Birgitta Hylin som den drivande kraften. Syftet var att öka kontakten mellan länderna och att sprida kunskap om Färöarna i Sverige.
Genom åren har Samfundet givit ut olika skrifter och till dem som fortfarande efterfrågas och finns till salu hör ordboken Färöord. Lítil føroysk-svensk orðabók, av Ebba Lindberg och Birgitta Hylin 1984.
Tíðindablaðið och Gardar
Sedan 1993 har Tíðindablaðið skickats ut till medlemmarna fyra gånger om året. Åren 2005-2009 ersattes det fjärde numret av årskriften Gardar nr XXXVI-XL i samarbete med Samfundet Sverige-Island i Lund och Malmö: Det samfundet lades tyvärr ner 2009. Höstens nummer 62 av Tíðindablaðið var det sista för det är inte ekonomiskt möjligt för Samfundet Sverige-Färöarna att fortsätta utgivningen. Kostnader för tryckning och porto är högre än intäkterna från medlemsavgifter och så har det varit under några år.
Boksamlingen till Biskops-Arnö
Samfundet hade ett arkiv på vinden i Hässelby slott och ett boklager i källaren hos Norden i Fokus. Staden sålde slottet och Norden i Fokus flyttade in till Länsstyrelsen på Hantverksgatan i Stockholm. De färöiska böckerna fördes över till Nordens folkhögskola Biskops-Arnö. Elva pärmar med urklipp om Färöarna som Birgitta Hylin samlat ur svenska tidningar 1974-1980 lämnades till Føroya Landsbókasavn.
Arkivet finns nu på Riksarkivet
Turligt nog hade Samfundet tidigt en arkivarie som lade upp en arkivplan och den har underlättat den svåra och melankoliska sorteringen av handlingarna. Nu återstår nästan en hyllmeter av protokoll, brev och annat liksom Samfundets egna skrifter. Arkivet överlämnas nu till Riksarkivet som åtar sig att förvara, vårda och tillgängliggöra det på ett professionellt sätt. Ett engångsbelopp täcker förvarings- och hanteringskostnader för all framtid. Arkivet blir fritt tillgängligt för forskning och handlingar kan kopieras enligt lagen om upphovsrätt.
Förvaring för all framtid
Tanken om förvaring för all framtid är svindlande. För mig som håller på att avsluta Samfundets utställningsprojekt, Havsfiske- sex turer på Nordatlanten med Maria Olsens fotografier, innebär det att jag måste hårdhänt välja det viktigaste ur mina tre pärmar med arbetsmaterial. Så mycket blir det, utöver det som ligger i min dator, trots att jag inte som Sören Hallgren haft hand om bilderna.
Hemsidan
Eftersom Samfundets måste överge Tíðindablaðið har styrelsen under 2010 satsat på hemsidan, samfundet-sverige-faroarna.se. Det har gjorts med otroligt stor hjälp av Torbjörn Nyström i Svensk-färöisk förening och i samarbete med Samfundet Sverige-Island.
Torbjörn Nyström fortsätter som webbmaster och styrelsen försöker hålla sidan levande.
Samfundet Sverige-Färöarna hoppas på hjälp från medlemmarna och på ett ökat intresse från många andra som fått upp ögonen för öarna.