Ræstan fisk.

 

Nólsoy är ett matland, sade Andrea till mig för många år sedan. Hon tänkte på fåren som betar ute hela året, på korna och på fågeln i bergets östra sida och på fisken runt öarna.

Gråsej i skymningen

Vårt sista samtal, när hon blivit sängliggande, handlade om hur härligt det var att ta ett metspö, gå ned till klipporna vid havet och fiska gråsej i skymningen. Vi talade om hur vi sedan skulle gå hem med fångsten och panera fisken med rågmjöl och steka den med levrarna i pannan.

Epli, potatisen, brukade frukta väl, ett passande uttryck för ett svenskt öra. Andra frukter var det ont om. Kvanne fanns att äta och brukade förr odlas bakom stenmur, där också kålrötter kan trivas. Den härdiga rabarbern, som verkar kunna skjuta upp varsomhelst med lite gödsel, blev till sylt.

Naturahushållning till snabbköp

När jag kom till Nólsoy vid mitten av 1960-talet var det i stort sett naturahushållning som gällde i bygden. Dit kom mjölkbåten Ritan två gånger i veckan från Tórshavn eller Havn med post och varor och för att hämta mjölk. Då fanns det nära 80 hushåll och fem butiker på ön. Två av handelsmännen hade lite större butik och köpte upp fisk, de tre andra sålde socker, margarin, salt, te, keks och fotogen.

Med 1970-talets ekonomiska uppgång startades filétfabriken i Nólsoy 1979 och många fick lönat arbete. Det första snabbköpet byggdes och på väg hem från fabriken kunde kvinnorna handla färdiga knettir, fiskbullar, i stället för att laga dem själv. Sedan krisåren, som var som värst 1994, står fabriken tom. En yngre Rita pilar flera gånger om dagen över fjorden med arbetspendlare och färskvaror, inte minst mjölk i paket eftersom korna är borta. I snabbköpet finns samma utbud som i Sverige, det stora urvalet av kex påminner möjligen om närheten till Storbritannien.

Fårköttet från slakten på hösten hängdes till tork och inälvsmaten fick saltas. När det kommit grindval blev köttet torkat eller saltat liksom späcket. Fågeln konserverades på samma sätt. När frysboxarna infördes på 1960-talet blev de en otrolig hjälp just till självhushållning. Då kunde också köttet frysas när det hängt lagom länge och mognat.

Skafferi Färöarna

Vad kan då Färöarna erbjuda en turist som önskar smaka landets egna produkter? Mjölk, fil och smör från det färöiska mejeriet håller hög kvalitet. Bageriet har godsaker som får en svensk att tänka på Danmark och hotellen serverar nybakat bröd. Det är bara ett osyrat bröd som beskrivs som färöiskt, drýlur, eftersom den enda säd som odlades i liten skala var korn.

Det inhemska fårköttet vill nog alla smaka, men det kan vara svårt att få tag i. Eftersom öarna är små och helårsbetet i utmarken begränsat kan fårens antal inte ökas, de har varit 70 000 i flera hundra år. Det är inte många till dagens 48 000 invånare och de tusental som bor i Danmark och gärna vill ha en del. En betesrätt står i proportion till ägarens andel av inmarkens jord och därför är jordäga alltid eftertraktad. Torkat kött, skerpikjøt eller ræst kjøt, är högtidsmat för de flesta, men för turisten kan också en liten smakbit vara en kulinarisk upplevelse. Om lammstek serveras kan köttet komma från Island, Australien eller Nya Zeeland. Nötköttet kan vara färöiskt, men ännu hellre komma från Sydamerika.

Den traditionella lammrullen och korvarna är läckerheter som den som uppskattar lamm borde försöka få smaka. Lunnefåglarna har drabbats av brist på föda i havet och det har inte varit några fångster att tala om, annars har restaurangerna i Havn haft dem på menyn. Det är den färska fisken, som torsk, hälleflundra och sjötunga som är de verkliga läckerheterna.

Även den i fjordarna odlade laxen är helt färsk och bättre än den som nu ofta serveras som standardfisk på svenska lunchrestauranger. Blåmusslor, pilgrimsmusslor och räkor hör inte till den traditionella kosten, men finns nu från de färöiska kusterna.

Lokalkänsla

Att jag tänker på de lokala läckerheter som skulle kunna erbjudas turisten hör samman med en måltid som Laura Joensen serverade en grupp från Uppsala. Hon och hennes man har i Skálavík många får, av erkänt god kvalitet, och hon dukade upp ett bord med hemlagad mat som fick gästerna att tala om Babettes gästabud. Där fanns det traditionellt färöiska och mer därtill, ett tjugotal rätter av lamm, inlagd sill, fiskrätter, syltade kålrötter, kvanne och som avslutning rabarberkaka. Gästerna minns måltiden som en höjdpunkt på en lyckad resa.

Nu sköljer det en våg av intresse för lokala maträtter och matvaror över Norden. Köparen vill allt oftare veta vem som framställt varan och var, inte bara på paketet läsa vilka tillsatsämnen som ingår och den möjliga lagringstiden. Det handlar om smak och känsla för födan vi äter.

Det är inte enbart en fråga om lyx när så många blivit allergiska för de kemiska substanser av det slag som behövs för att till exempel ett äpple kan lagras så att det liknar ett friskt äpple i flera år. I Sverige pressar nya livsmedelskedjor priserna, den industribehandlade maten har blivit billigare och förpackningarna är vackrare än någonsin. Den riktigt goda maten serveras däremot på restauranger som lyckats få fatt i lokala produkter och som följer årstiderna. Gästen blir då beredd att betala en merkostnad för kvalitet.

Råvaror

Färöarna som matland är ännu inte någon rubrik för att locka turister, men de goda råvarorna finns. De behöver hanteras av duktiga händer i liten skala men skulle kunna ge besökaren något extra. Gästen kan få veta vad det är för fisk som serveras, var den fångats och av vem, hur den beretts och om metoden är traditionell. Måltiden blir något mera utöver det att bli mätt. För mig som bor i Stockholm kan tanken på vårvinterns färska torskrom eller lever få det att vattnas i munnen, för att inte tala om ræst súpan, en stark vintersoppa.

Turisten kommer till öarna mer av intresse för natur- och kultur än för avkoppling på stranden. Vädret kan ibland hindra gästen att se öarnas storslagna natur, men kultur- och naturhistorien finns inte bara på museerna utan också i maten.


Nanna Hermansson, Stockholm
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Rapport från dansresa till Färöarna i fastlagen 2014

25 mar 2014 Läsning

  Reserapport från en kultur- och dansresa till Färöarna 26 februari till 3 mars 2014 Dans i Mettustova Solen lyste över Färöarna när gruppen om femton personer landade i Vágar. En första...

Stadgar och musik på Konstnärsklubben

13 apr 2012 Läsning

  Det var ett riktigt årsmöte som inleddes med att organisten Heri Eysturlíð på den fina flygeln spelade Kúrur tú lítli songfuglur mín av Jógvan Waagstein. I Konstnärsklubbens härliga sal...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag

21 aug 2017 Läsning

Inledning Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja och byta med med varandra, har vi i Sverige haft...

Översättaren Inge Knutsson har gått bort

14 okt 2015 Läsning

  Översättaren Inge Knutsson i Knislinge har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom med stor tacksamhet. Inge Knutsson (1948-2015) har träget översatt nordisk litteratur till...

Finns det förkristna sakrala ortnamn på Färöarna?

31 maj 2016 Läsning

  Abstrakt Kristendomens historia på Färöarna är omdiskuterad. Nyare undersökningar tyder på att Kristendomen kan ha dominerat på öarna redan under den vikingatida kolonisationsfasen....

Föl på Färöarna

27 sep 2009 Läsning

  I somras visade svensk television två filmer från Färöarna. Dokumentärfilmaren Søren Ryge hade sommaren 2008 besökt Stóra Dímun och skildrat det mycket speciella liv familjen där lever. Den...

Färöarna på kulturnatt i Reykjavik

19 aug 2012 Läsning

  Ingen minns en så vacker sommar i Reykjavik som denna. I augusti har det varit mindre sol än tidigare, men mera värme. Temperaturen har i hela landet legat mellan femton och tjugo grader...

Bildkonstnären Kerstin von Post

21 okt 2010 Läsning

  I Tvøroyri kyrka på Suðuroy hänger en målning föreställande Jesus som välsignar brödet vid den sista måltiden. Längst ner på bilden står det: "Til Suderøs Beboere fra Kerstin von Post,...

Möte i Nólsoy

14 nov 2010 Läsning

  På Finlandsinstitutet i Stockholm framförde den 8 november 2010 finlandssvenska Marianne Maans och sverigefinska Lauri Antila jazzarrangemang av folkiga visor och låtar. Marianne spelade...

Kultur- och dansresan till Färöarna, februari-mars 2014 - en betraktelse

02 apr 2014 Läsning

  Femton trötta resenärer från Sverige som anländer till Vágar, varav en engelsk balladnörd från Linköping, uppvuxen i den forna Danelagen. Alla känner någon, men ingen känner alla, tror...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.