Klaksvík Centrum, arkitektfirma Henning Larsens vinnande förslag.

 

Uppdaterad oktober 2014

Våren 2012 startade en arkitekttävling om en ny stadskärna i Klaksvík.
Färöarna kan på långt håll tyckas små, men avståndet mellan sex Norðoyggjar och de andra öarna, för att inte tala om Suðuroy, har varit så stort, att även dialekter har utvecklats.

Monopolhandeln hade sitt säte i Tórshavn, men öppnade 1838 en filial i Klaksvík, vid Vágur, en vik öppen mot norr, mellan höga fjäll. På västra sidan låg två gårdsbildningar eller býlingar, Vágur och Uppsalir och på den östra sidan Myrkjanoyri/Biskopsstøð och i söder Gerðar, liksom Uppsalir närmare en sydlig vik, Borðoyarvík.

När de stora handelshusen av trä restes vid Vágur bodde omkring 150 personer i gårdarna.

Fiskesamhälle

Med djuphavsfisket i slutet av 1800-talet bildades ett fiskesamhälle, som efter första världskriget började utvecklas. Fiskberedning, kajer, rederi och handel gav arbete för en ökande befolkning som efter andra världskriget växte till 4 000.

Den stora kyrkan av sten, som invigdes 1963 med en traditionell roddbåt som votivskepp, lånar form från de gamla båthusen men speglar också en stark framtidstro. Kyrkan ligger på den västra sidan av den nrodliga viken. Kajområdet på den östra sidan.

Klaksvík, Färöarnas andra stad, har nu omkring 5 000 invånare och modern villabebyggelse som sträcker sig norrut.
Väg finns till de närmaste öarna i öster och sedan 2006 leder en tunnel genom fjället västerut och under sundet till Eysturoy, lite mer än en timmes bilresa till Tórshavn.

Idétävling 2012
alt
Klaksvík - huset med Norðoya Fornminnasavn och kulturbokhandeln Leikalund. Foto Nanna Hermansson 2005

Staden Klaksvik har utlyst en idétävling, öppen för alla, där det gäller att se möjligheter för en ny stadskärna vid vikens södra del, delvis på ny utfyllnad.

Tävlingsområdet ligger i mitten av de äldsta gårdarna, nedanför kyrkan och inte långt från de gamla handelshusen där museet, Norðoya Fornminnasavn, finns liksom bokhandeln Leikalund med sina kulturevenemang.
I öster finns några kvarter med äldre bebyggelse och några skolor.

En av dem, i sydost, är för övrigt vävskolan som svenska Aina Cederblom (1896-1986) skänkte.
Hon hade 1933 i sin lilla öppna båt varit på äventyr, räddats till Klaksvík och återvände året efter med 20 vävstolar till en skola som övertogs av kommunen 1940 och fortfarande är igång.

En bevaringsplan som upprättats utgår både från husgrunder, som är åtminstone tusen år gamla, och från ett grönområde med planterad skog vid södra vikens östra sida. Just för att en besökande har svårt för att uppfatta det viktiga, historiska bebyggelsemönstret i Klaksvik är denna idétävling så intressant också för lekmän.

Staden vill se hur en ny stadskärna kan skapas med butiker, bostäder och kontor med alla önskvärda centrumfunktioner. Samtidigt gäller det att hålla fast i spår av äldre årsringar, som ger samhället dess egen karaktär.

Tävlingsområde - ny stadsplan för Klaksvík 2012

Den är svårfångad för lika spritt som gårdarna finns några ansatser till butiksområden. Söder om den tänkta kärnan ligger ett litet grönområde och bortom det idrotts- och simhall, som upptar en del av det flacka edet mellan de två vikarna.
Det framgår av den väl illustrerade tävlingsbeskrivningen, som finns på Arkitektafelag Føroya (www.ark.fo). Förslag skall lämnas in före 27 april 2012.

Uppdatering oktober 2014

Idag tar vi ett steg in i framtiden. Vi sätter spaden i jorden och bekräftar härmed att det nya centrum i Klaksvík nu blir till verklighet.

Jógvan Skorheim, borgmästare i Klaksvík

Tisdagen den 28 oktober 2014 kl. 10 var en allmän mottagning i Klaksvík centrum, där Jógvan Skorheim, borgmästare i Klaksvík kommun höll tal i samband med att han tog det första spadtaget i utbyggningen av det nya centrum i Klaksvík.

Andra som också höll tal denna dag var Andras Róin, direktör i Bústaðir (fd. Húsalánsgrunninum), John Rajani, direktör i BankNordik, och Jan Danielsen, direktör i Heilsutrygd.

Ett hundratal människor hade mött upp till detta historiska och högtidliga tillfälle. I första omgången kommer det byggas 36 lägenheter och ett nytt kontor till BankNordik på området á Sandinum. Klaksvík nya centrum kommer att vara en "grön" stadsdel eftersom de nya byggnaderna kommer att uppvärmas med havsvatten, och området kommer att ha så mycket grön växtlighet som möjligt.


Nanna Hermansson, Stockholm
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Färöarnas frimärksutgivning 2018

30 dec 2018 Läsning

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga automatmärkena. 26 februari 2018 Ett handgraverat frimärke ger så mycket...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv

15 jul 2020 Läsning

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det fanns dock två undantag, nämligen Wolter Ehn och Åsa Nyman, båda verksamma på...

Långt till Färöarna?

23 sep 2010 Läsning

REFLEXIONER september 2010 Höstdagjämning och jag hittar i gräset ett äpple, grönt med röda stänk, så ovanligt vackert i form och färg.Tänker att jag skulle vilja skicka det till Richard, min...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022

27 feb 2022 Läsning

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel sammanställning som visar något om de två senaste åren med Corona i Färöarna. I...

Graba i Färöarna

01 dec 2008 Läsning

  Den ornitologiskt intresserade Carl Julian (von) Graba var advokat i Kiel, född 1799. Övertalad av sin kollega Friedrich Boie, som 1817 hade gjort en ornitologisk resa till Norge,...

De färöiska önamnen - en översikt

25 apr 2003 Läsning

  Ortnamnen är ofta det första man möter i kontakten med ett främmande land. De flesta medlemmarna i Samfundet Sverige-Färöarna har säkert hört de färöiska önamnen eller i varje fall sett dem...

Nya frimärken i Färöarna 2007

14 feb 2008 Läsning

  Fyra utgivningstillfällen gav år 2007 sammanlagt 40 nya färöiska frimärken. Märkena har teman som litteratur, folklore, internationellt samarbete, historia och natur. Litografi...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?

11 aug 2019 Läsning

Inledning. Skapa kontakter på Färöarna. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det var faktiskt två. Den första om att köpa ordboken FÄRÖORD var...

På resa med prästen K.O. Viderø

27 nov 2013 Läsning

  Adjunkt Bergur Djurhuus Hansen på Fróðskaparsetur Føroya, Färöarnas universitet, skriver om arbetet för Nordiska Rådet Litteraturpriskommitté och den färöiske författaren Kristian Osvald...

Floating Rocks - Där vägen tar slut

24 apr 2016 Läsning

  Nu är det drygt en månad kvar tills vi packar våra regnkläder för att åka till Färöarna. Förberedelserna tar fart Förväntningsfulla, pålästa och inspirerade av den ändå ganska...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.