Klaksvík Centrum, arkitektfirma Henning Larsens vinnande förslag.

 

Uppdaterad oktober 2014

Våren 2012 startade en arkitekttävling om en ny stadskärna i Klaksvík.
Färöarna kan på långt håll tyckas små, men avståndet mellan sex Norðoyggjar och de andra öarna, för att inte tala om Suðuroy, har varit så stort, att även dialekter har utvecklats.

Monopolhandeln hade sitt säte i Tórshavn, men öppnade 1838 en filial i Klaksvík, vid Vágur, en vik öppen mot norr, mellan höga fjäll. På västra sidan låg två gårdsbildningar eller býlingar, Vágur och Uppsalir och på den östra sidan Myrkjanoyri/Biskopsstøð och i söder Gerðar, liksom Uppsalir närmare en sydlig vik, Borðoyarvík.

När de stora handelshusen av trä restes vid Vágur bodde omkring 150 personer i gårdarna.

Fiskesamhälle

Med djuphavsfisket i slutet av 1800-talet bildades ett fiskesamhälle, som efter första världskriget började utvecklas. Fiskberedning, kajer, rederi och handel gav arbete för en ökande befolkning som efter andra världskriget växte till 4 000.

Den stora kyrkan av sten, som invigdes 1963 med en traditionell roddbåt som votivskepp, lånar form från de gamla båthusen men speglar också en stark framtidstro. Kyrkan ligger på den västra sidan av den nrodliga viken. Kajområdet på den östra sidan.

Klaksvík, Färöarnas andra stad, har nu omkring 5 000 invånare och modern villabebyggelse som sträcker sig norrut.
Väg finns till de närmaste öarna i öster och sedan 2006 leder en tunnel genom fjället västerut och under sundet till Eysturoy, lite mer än en timmes bilresa till Tórshavn.

Idétävling 2012
alt
Klaksvík - huset med Norðoya Fornminnasavn och kulturbokhandeln Leikalund. Foto Nanna Hermansson 2005

Staden Klaksvik har utlyst en idétävling, öppen för alla, där det gäller att se möjligheter för en ny stadskärna vid vikens södra del, delvis på ny utfyllnad.

Tävlingsområdet ligger i mitten av de äldsta gårdarna, nedanför kyrkan och inte långt från de gamla handelshusen där museet, Norðoya Fornminnasavn, finns liksom bokhandeln Leikalund med sina kulturevenemang.
I öster finns några kvarter med äldre bebyggelse och några skolor.

En av dem, i sydost, är för övrigt vävskolan som svenska Aina Cederblom (1896-1986) skänkte.
Hon hade 1933 i sin lilla öppna båt varit på äventyr, räddats till Klaksvík och återvände året efter med 20 vävstolar till en skola som övertogs av kommunen 1940 och fortfarande är igång.

En bevaringsplan som upprättats utgår både från husgrunder, som är åtminstone tusen år gamla, och från ett grönområde med planterad skog vid södra vikens östra sida. Just för att en besökande har svårt för att uppfatta det viktiga, historiska bebyggelsemönstret i Klaksvik är denna idétävling så intressant också för lekmän.

Staden vill se hur en ny stadskärna kan skapas med butiker, bostäder och kontor med alla önskvärda centrumfunktioner. Samtidigt gäller det att hålla fast i spår av äldre årsringar, som ger samhället dess egen karaktär.

Tävlingsområde - ny stadsplan för Klaksvík 2012

Den är svårfångad för lika spritt som gårdarna finns några ansatser till butiksområden. Söder om den tänkta kärnan ligger ett litet grönområde och bortom det idrotts- och simhall, som upptar en del av det flacka edet mellan de två vikarna.
Det framgår av den väl illustrerade tävlingsbeskrivningen, som finns på Arkitektafelag Føroya (www.ark.fo). Förslag skall lämnas in före 27 april 2012.

Uppdatering oktober 2014

Idag tar vi ett steg in i framtiden. Vi sätter spaden i jorden och bekräftar härmed att det nya centrum i Klaksvík nu blir till verklighet.

Jógvan Skorheim, borgmästare i Klaksvík

Tisdagen den 28 oktober 2014 kl. 10 var en allmän mottagning i Klaksvík centrum, där Jógvan Skorheim, borgmästare i Klaksvík kommun höll tal i samband med att han tog det första spadtaget i utbyggningen av det nya centrum i Klaksvík.

Andra som också höll tal denna dag var Andras Róin, direktör i Bústaðir (fd. Húsalánsgrunninum), John Rajani, direktör i BankNordik, och Jan Danielsen, direktör i Heilsutrygd.

Ett hundratal människor hade mött upp till detta historiska och högtidliga tillfälle. I första omgången kommer det byggas 36 lägenheter och ett nytt kontor till BankNordik på området á Sandinum. Klaksvík nya centrum kommer att vara en "grön" stadsdel eftersom de nya byggnaderna kommer att uppvärmas med havsvatten, och området kommer att ha så mycket grön växtlighet som möjligt.


Nanna Hermansson, Stockholm
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Ö till ö. Från Gotland till Färöarna

30 okt 2019 Läsning

  Ett 20-tal gotlänningar besökte Färöarna i början av juni 2019. Vi landade djärvt på en flygplats bland dimmiga kullar och höjder långt västerut. En av oss gotlänningar kom dit med båten...

Bråda dagar på posten i Tórshavn i januari 1919

25 nov 2013 Läsning

  Första världskriget tog slut i november 1918. Tiden efter kriget innebar dyrtider i Europa. I Danmark höjdes brevportot från 1 januari 1919. Beslutet om portohöjningen kom sent i...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?

11 aug 2019 Läsning

Inledning. Skapa kontakter på Färöarna. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det var faktiskt två. Den första om att köpa ordboken FÄRÖORD var...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna

29 nov 2017 Läsning

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det ”internationella året för hållbar turism för utveckling”. Med erfarenheter från...

Frimärksåret 2006 i Färöarna

02 jan 2007 Läsning

  Det var en ganska traditionell mix av motiv som utgjorde 2006 års frimärksutgivning på Färöarna – lite natur, lite kultur, lite bygd, lite nyheter, lite historia och lite...

Steffan Danielsens bilder

16 jan 2010 Läsning

  I slutet av september gavs en stor vacker bok ut med ett hundratal verk av konstnären Steffan Danielsen. De flesta fotograferades av fotografen Ásmund Poulsen vid en utställning i...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna

06 feb 2020 Läsning

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en pergamenthandskrift, benämnd kungsboken, som varit i svensk ägo sedan omkring...

Vackraste meningen på färöiska - Tankar om ett riksdagsprotokoll

14 sep 2021 Läsning

  Den 14 september 2021 är det exakt 75 år sedan Färöarna hade folkomröstning om frigörelse från Danmark. En folkomröstning som fortfarande skapar heta känslor hos färöingar. Den...

Kvannen (Angelica archangelica) i Färöarna och Island

02 jan 2009 Läsning

  Kvanngård Om man åker runt på Färöarna kan man fortfarande se en och annan välskött kvanngård - hvanngarður. Det finns också flera ortnamn som vittnar om kvannens betydelse en gång i...

Svenska fregatten Eugenie på flottbesök

23 aug 2009 Läsning

  Sommaren 1863 gjorde en svensk örlogsman en veckas uppehåll på sin seglats i Nordatlanten. Det var fregatten Eugenie som stannade till vid Färöarna. Fregatten Eugenie sjösattes 19...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.