Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget
Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja och byta med med varandra, har vi i Sverige haft namnet loppmarknad, populärt förkortat till loppis.
Icke bekräftande källor påstår att ordet kom från de som föraktfullt påstod att kläderna innehöll loppor och annan ohyra.
I denna artikel berättar Nils Walberg om hur det gick till när omständigheterna gjorde att han hamnade med ett färöiskt loppisfynd i handen.
Reparera en arabisk luta
En skicklig lutspelare på mitt arbete frågade mig om jag kunde tänka mig att hjälpa honom att reparera en fin arabisk luta. Jag sa ja, och sådana arbeten tenderar ju ta sin tid. Rosetten (den ben / träprydnad utskuren, nästan knyppelartad och som täcker ljudhålet) var i många bitar och inläggningarna runt den var skadade och en del av pärlemorbitarna borta.
Denna söndag behövde jag svart bets för att färga in limmet för pärlemorbitarna. Jag tänkte att på Clas Ohlson har dom har bets och är öppna en söndag. Så jag tog tunnelbanan in till Stockholms centrum och gick till Clas Ohlson, men icke en enda bets till salu.
- Surt, sa jag och gick ut i solen.
Tänkte att då får jag gå till Decorima och se när dom har öppet i morgon, så kan jag åka förbi där efter jobbet. Inte mer än 10 minuters promenad och om jag genar över Hötorget så går det lite enklare. Men hoppsan, på Hötorget var det loppis så jag tog den först då Decorimas öppetskylt sitter kvar ett tag till.
Loppmarknad på Hötorget
Synen på loppmarknader är förändrad och idag berättar vi gärna om våra loppisfynd och inreder våra hem med dem. Att handla på loppis är ett tecken på att du är miljömedveten och går in för återvinning. Sedan någon gång på 1990-talet har det varit loppmarknad på söndagar framför Stockholms konserthus på Hötorget. Ibland florerar rykten om att Hötorgets loppmarknad ska läggas ner till förmån för en mer traditionell torghandel där man säljer frukt och blommor - men än är den öppen.
Bara att börja i ena ändan och gneta på tänkte jag. När det var bara en kort rad bord kvar blev jag slagen av blixten. Och nu äntrar min hjärna något slags expressläge och då gick det undan värre! På ett par sekunder hann jag tänka följande:
Det kan inte vara sant!
Det där föremålet som ligger där har jag och min bror pratat om på den stora antikmässan i Älvsjö.
Tänk vad kul om vi kunde få syn på en sådan.
Undrar vad den skulle kosta och skulle den vara välgjord?
Nu får jag inte stå här och granska och visa hur intresserad jag är, för då vet man aldrig vad priset kan bli.
Så jag tog föremålet i handen och frågade säljaren :
– Hundra spänn ?
– Javisst, sa han. Så jag köpte den. För hundra kronor !!!!!!
På bordet låg en del andra sjöföremål bland annat jox bl.a. en propeller för en loggmätare (hastighetsmätare till sjöss som anger farten i 1852 m/tim d.v.s. i knop). Den fick vänta. Stoppade det köpta i jackfickan och tänkte detta kan jag ju inte sitta och glo på i tunnelbanan. Det är ju emot lagen och kan uppfattas som hotfullt. Så jag fick lugna mig ( HA !!! ) tills jag kom hem.
Loppisfyndet
Väl hemma tog jag fram mitt fynd. En färöisk grindvalskniv, ca 25 cm lång och välgjord med bara en liten skada på ett ställe samt att plattan som sitter längst ner på slidan var borta. Där satt bara lite lim, undrar om den var av ben eller pärlemor?
Ingen signatur eller annan märkning, kanske kan bladformen och frånvaron av parerstång ge en vink om åldern. Troligtvis inte jättegammal för dom hade ju parerstång, kanske 1930-tal, kanske yngre? Jag har sett ett par grindvalsknivar till salu i Tórshavn, med de var enkelt utförda och dyra.
För intresserade finns en artikel i den danska Vaapenhistoriske Aarboger XX Vapenhistoriskt Selskab Köpenhamn 1974 ca 12 sidor. Dom äldre knivarna där, har en viss likhet med svenska och danska marinstickertar som kan vara en inspirationskälla. Eller så ligger stilen bara i tiden. Någon kunnig färöing borde skriva en bok om denna intressanta knivtradition.
Men att försöka köpa svart bets en söndag är vansinnigt roligt. Rekommenderas!
Bilder
Klicka på en bild för att starta bildgalleri.
forskningsingenjör, Stockholms Universitet, med ett djupt intresse för färöisk dans och kultur