Återigen har ett frimärksår blivit komplett i Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har nu 970 märken getts ut och frågan är hur nära vi är det 1000:e märket.
Året 2021 bjöd på sammanlagt 29 märken, varav 13 är placerade i olika former av miniblock. Vid två tillfällen har märken getts ut i häften. Samtliga märken detta år är tryckta i Frankrike. Som vanligt under de senare åren har även en serie motiv på frankeringsmärken getts ut, denna gång på temat historieberättare.
Årets mest spektakulära motiv?
Årets första utgåva kom redan den 7 januari och uppmärksammar 150 år av organiserad postservice på Färöarna. Ett miniblock med tre märken i valören 17 kr visar en mängd olika attribut och symboler för postdistributionen på öarna. Kári við Rættará har designat blocket.
Den 19 februari var det dags för tre olika serier att se dagens ljus. Ett miniblock med sex motiv visar skulpturer av konstnären Joel Cole, en invandrare från USA till Färöarna. Blocket har överskriften Transplanted – immigrant stories. Märkena har valörerna 5 resp. 17 kr.
En andra serie på två märken visar flygfoton över de båda bygderna på Fugloy; Kirkja (17 kr) resp. Hattarvík (27 kr).
Kanske mest spektakulärt bland 2021 års motiv kanske Eysturoy-tunneln är och då speciellt den under vattnet belägna rondellen mellan Strendur och Rúnavík som avbildas på ett 10 kronorsmärke. Det andra märket i serien har valören 17 kr. Tróndur Patursson står för den konstnärliga utsmyckningen i tunneln.
Internationella kvinnodagen
Den 8 mars, internationella kvinnodagen, utkom ett märke i valören 39 kr med motiv Andrea Árting (1891-1980), en betydande person i kampen för kvinnors rättigheter på Färöarna. Hennes kanske största succé i kampen för jämställdhet kom 1977 när det blev beslutat att män och kvinnor skulle ha lika lön. För formgivningen av märket står Anker Eli Petersen.
Fyra olika motivområden omfattade utgivningen den 26 april. Ett miniblock visar en historisk karta från 1578 över Nordatlanten med Färöarna i centrum. Märket har valören 27 kr.
Ett gemensamt europeiskt motivområde under 2021 var hotade djurarter och de båda färöiska märkena på temat visar lunnefåglar (valörer 17 och 27 kr). Dessa märken är även utgivna i häfte med tre märken av varje.
Tre märken visar olika aspekter på kohållning på Färöarna. Valörerna är 7, 10 och 17 kronor och märkena är formgivna av Ole Wich.
100 år hade förflutit sedan kungen, Christian X, besökte Färöarna och två märken, baserade på svartvita vykort från besöket, har valörerna 17 och 27 kr.
Hovgravör
Den 12 augusti var det dags för en samutgåva mellan Danmark, Färöarna och Grönland. 100 år har förflutit sedan den världsberömde polsk-svenske frimärksgravören mm, Czeslaw Slania, föddes. Han graverade mer än 1000 frimärken under sin långa karriär, varav 100 för Färöarna. Han var utnämnd hovgravör i både Sverige, Danmark och Monaco.
Den nu verksamme svenska gravören Martin Mörck har graverat det färöiska blocket, där Slania själv är motiv på själva frimärket (valör 39 kr) och bakgrunden på resten av blocket är ett motiv från Klaksvík med sydspetsen av Kunoy i bakgrunden.
Virus
Sista utgivningsdatum för året var den 20 september. Då var det dags för tre motivområden. Det första uppmärksammar den pågående Covid-19 pandemin och kombinerar detta med influensaviruset ILA, som drabbade de färöiska laxodlingarna 2001. De båda virusen är tema på varsitt märke i ett minblock formgivet av Edward Fuglö. Valörerna är 20 och 25 kr.
Två målningar av Ingálvur av Reyni pryder varsitt frimärke (valörer 17 och 39 kr). Det var 100 år sedan Ingálvur föddes 2020, så märkena uppmärksammar detta med någon fördröjning.
Traditionellt avslutas året med frimärken som passar för julposten. Två märken i valörerna 17 och 27 kronor visar mässhakar, denna gång de som används av biskopen. Det är tredje året i rad som denna motivkrets används. Märkena finns även i häfte med tre märken av varje.