Samfundet Sverige-Färöarna fick den 23 april 2013 ett storartat besök. En delegation från Tórshavn var på besök i Stockholm
Det var borgmästaren Heðin Mortensen med vice borgmästare Jógvan Arge och andre vice borgmästare Elin Lindenskov. Vidare stadsdirektören Ingibjørg Berg, tekniske chefen Jákup Egholm Hansen och kulturchefen Jákup Simonsen.
Tórshavn i utveckling
Heðin Mortensen presenterade på god skandinaviska både staden Tórshavn och Färöarna som helhet med hjälp av rubriker och bilder.
Han talade om staden, som med sina 20.000 invånare och en kommunalskatt på 20,25%, har 612 miljoner DKK i budget.
Grunden för färöisk ekonomi skapas av fisket och laxodlingen är ett gott tillskott. Exporten går nu också till Asien, Japan och USA. Fiskeprodukter skeppas också till Ryssland, Ukraina och Afrika.
Varvet i Tórshavn är en viktig industri som tillför staden mycket liv. Där har nu gjorts förebyggande arbete för att skydda miljön. Många färöingar arbetar inom sjöfarten och till exempel finns det runt 200 man i den norska oljeindustrin. De har specialkunskaper som kan tas i bruk den dag olja kanske skall tas upp inom färöiskt havsområde.
Utbildning
Staden har satsat mycket på utbildning. Två av de många skolorna är helt nya och för flera andra studievägar har beslut tagits om ett storbygge till en kostnad av en halv miljard DKK. Över 80% av invånarna har god internetförbindelse och den utnyttjas ofta för studier. På universitet är det främst forskning som rör havet som är stark. Många unga söker sig, som förr, vidare utomlands, främst till Danmark. En stor utmaning är att få dem att återvända. Rätten att få barnpassning och skatteavdrag för barn är något av det som kommunen kan erbjuda för att underlätta hemkomst. Enligt planen skall också 500 hyresbostäder byggas de närmaste åren för att avhjälpa bostadsbristen.
Flytta till Färöarna
I diskussionen kom det fram att det inte bara är brist på arbete som får de unga kvinnorna att stanna utomlands. De säger också att samhället inte ger dem utrymme eller möjlighet till utveckling och är för mansdominerat. Trots hög nativitet, 2,3 barn per kvinna, växer befolkningen sakta efter den ekonomiska kraschen i början på 1990-talet då 4 000 personer flyttade bort. Bland de 48 000 invånarna råder obalans mellan antalet män och kvinnor då överskottet är 2 000 män. Genom internet kan de hitta en partner i andra länder och nu flyttar i snitt en främmande kvinna till Färöarna varje vecka. Det kommer att ställa vissa krav på samhället, som redan har 80 språk i omlopp. Invandringspolitiken är annars, som den danska, restriktiv.
Självstyre
Färöarna har ju sedan 1948 självstyre inom det danska riket, idag med gemensam utrikespolitik och rättsväsende. Omkring hälften av befolkningen är för att lämna Danmark, men frågan följer inte vanliga politiska skiljelinjer och är inte så het just nu. Det så kallade danska blocktillskottet är nere på 600 miljoner DKK per år, vilket är litet jämfört med Grönlands 3,5 miljarder.
Media
Två dagstidningar finns kvar och kämpar för sin överlevnad, den gamla konservativa Dimmalætting från 1878 och Sosialurin, som ser sig som oavhängig. Färöisk radio och tv har lagts samman i Kringvarpið som sänder nyheter, väder, sport, dokumentärer och inte minst färöiska barnprogram. Sosialurin har,liksom en kristen station, egen radio, men alla skall de konkurrera med hela världens tv-kanaler.
Energi
På fråga om energi berättade Heðin Mortensen att en hel energipark med 13 vindkraftverk planeras i stadens utkant. Den tekniska direktören sade att 40% av energibehovet borde kunna täckas med vattenkraft och vind, resten med olja. Intressant var att höra att det nya ålderdomshemmet (på 5 000 kvm) som öppnades Yviri við Strond i november 2012 får sin värme från havet strax intill. Det fungerar på liknande sätt som bergvärme här och ser ut att ge en utdelning på 1:6, vilket skulle vara utomordentligt. Från stadens sopförbränning får nu 1 000 villor sin fjärrvärme och också det är ett stort framsteg.
Köra bil
För att minska bilismen har nu kommunen gratis busstrafik också till de inkorporerade grannkommunerna och dessutom en tät färjetrafik. I den färöiska övärlden har de flesta fast förbindelse med huvudstaden, men fler undervattenstunnlar diskuteras både mellan Streymoy och Eysturoy och till Sandoy. Där bor 1 200 personer och det måste vägas in när man tänker på den miljard som en tunnel kostar.
Kultur
De färöiska musikerna når ut i världen. Det är inte lika lätt för författarna. William Heinsen var nestorn som tilldelades ett delat pris av Nordiska rådet och Rói Patursson fick det 1986. En populär kriminalförfattare är Jógvan Isaksen som är lektor i Köpenhamn. Det finns en färöisk bokutgivning och mycket av den finns tillgängligt på danska.
En ring
Föredrag och frågestund hade kunnat fortsätta länge, men avslutades med en balladdans inledd av Karen Petersen och Gunnar Nordlinder från Folkvisedanslaget. Det bildades efter Hulda Garborgs besök på Skansen i Stockholm 1904. En gång i månaden är det för övrigt balladdans på Skeppsholmens folkhögskola. Till sist ledde Jógvan Arge visan Í Gøtu ein dag.
Nordisk huvudstadskonferens i Stockholm
Delegationen från Tórshavn hade anlänt den 23 april 2013 för att delta i en Nordisk huvudstadskonferens med rubriken Den växande staden - konsekvenser av globalisering och urbanisering.
Efter en vandring i Gamla stan med besök hos Samfundet S:t Erik och i Vindragarlaget, som tillhör Stockholms stadsmuseum, ställde gästerna upp för Samfundet Sverige-Färöarna hos Nordregio, Nordiska ministerrådets forskningscenter på regionalområdet, på Skeppsholmen.
Ett fyrtiotal medlemmar i Samfundet, i Föreningen Natur och Samhälle i Norden och i Föreningen Nordens Stockholmsavdelning hade glädjen att höra nytt från från Tórshavn och Färöarna.