Den 25 april är det Flaggdagur i Färöarna.
Nästan alla affärer och arbetsplatser håller stängd denna dag. Den färöiska flaggan vajar i topp på alla flaggstänger. På Vaglið i Tórshavn och på flera andra ställen är det högtidligheter med nationella tal och sång. I huvudstaden paraderar också veteranbilar, ellisakfør.
Merkið
Bland färöingar i Danmark uppmärksammas dagen, särskilt bland alla studerande exv. på studenthemmet Regensen i Köpenhamn.
Där var det tre färöiska teologistudenter som ritade Merkið, flaggan som anslöt till både till den norska och den isländska korsflaggan, som hade använts sedan 1915. Det har sagts att studenterna bara hade färgerna rött och blått att stryka under med.
Hursomhelst så syddes denna vita fana med ett rött kors med blå kant till färöföreningens vårutflykt till Fredensborg slot 1919. Där, i slottets skulpturpark Nordmandsdalen, står sedan 1700-talet både färöiska och norska figurer i sandsten. Denna första fana finns att se i kyrkan i Fámjin på Suðuroy, där studenten Jens Oliver Lisbergs namn hedras.
Flera symboler
När kung Fredrik VIII besökte Nólsoy 1907 vajade Dannebrog bredvid det gamla baneret med väduren och en ny fana med tjaldur, strandskatan, öarnas symbol.
Korsfanan, som komponerats på Regensen, blev populär bland ungdomsföreningar på 1920-talet och det var vid samma tid som färöiska, efter språkstrid, fick användas i folkskolan.
Fanan var knuten till självständighet och när den hissades på Island vid Alltingets tusenårsjubileum 1930, beordrade den danske statsministern att den skulle tas ner. Samma år skars den danska flaggan, Dannebrogs, lina av på lagtingets hus vid Olavsvakan i Tórshavn. På tinget var det diskussioner om Dannebrog fortsatt skulle vara den officiella flaggan.
Snabbt godkännande
När Danmark ockuperats av tyskarna var det inte lämpligt att som tidigare segla under dansk flagg. Britterna, som besatt Färöarna den 11 april 1940, undrade om det inte fanns någon egen symbol. Jo, den fanns och de färöiska fartygen fick föra korsflaggan. Den målades också på skrovet tillsammans med namnet Føroyar och Faroes i stora bokstäver. Flaggas hissades på officiella byggnader, men Dannebrog fick fortsatt vaja privat.
Genom stormakternas agerande blev den färöiska flaggan godkänd den 25 april 1940. Det är en mycket stark symbol och sedan 1947 är flaggdagur officiell helgdag som firas med tal och sång.
Havnar Hornorkestur
Sedan 1947 har flaggdagsfirandet i Tórshavn haft samma traditioner. Tórshavns hornorkester, Havnar Hornorkestur marscherar främst i paraden och följs av scouterna. Nere på Vaglið samlas folk och paraddeltagare för att höra musik, lyssna på tal och sjunga nationalsång.
Tórshavns hornorkester bildades den 13 februari 1903 och är bland de äldsta orkestrarna på Färöarna. Orkestern fick i samband med sitt 100-års firande 2003, egna lokaler i det gamla ishuset i centrala Tórshavn