Det har blivit lättare att resa till Färöarna och upptäcka det glömda landet i Norden.

Att resa till Färöarna är

Lättare än någonsin.

Öarna, som ligger så lägligt mellan Brittiska öarna, Norge och Island, har blivit ett hett resmål, men varför?

Små branta öar, där vegetationen hålls kort av de många fåren och färgerna går i grönt, gult och brunt. Finns där något att se? Jo, mycket av en traditionell kultur i ett modernt samhälle där den gästfria befolkningen talar ett nordiskt språk och naturen har en egen rikedom för den som tittar efter.

Flyga till Vágar

Det blir allt lättare att resa till Färöarna. Det är inte bara turister på planet utan det brukar vara fullt av män i sin bästa ålder, färöingar som pendlar till många olika destinationer.

Det färöiska bolaget Atlantic Airways flyger nu med airbus-plan direkt till Edinburgh, Reykjavik, Bergen, Billund på Jylland och Köpenhamn. Resor går också från Vágar till Lissabon, Kreta, Mallorca och Barcelona en eller ett par gånger per vecka. För svenskar är Kastrup intressant med två avgångar dagligen under lågsäsong och fyra upp till sex avgångar under sommaren. Flygtiden är omkring två timmar.

Just nu annonseras att i stället för att servera mat och fria drycker på korta resor kommer bolaget att sänka priset på ett antal biljetter. Den som är tidigt ute kommer att kunna boka enkel resa för omkring 700 DKK. Kaffe och te serveras och annat kan köpas ombord i de behagliga planen.

Visst händer det att vädret ruckar på tidtabellen och kommer man från Stockholm kan man boka hela resan med SAS. Trots försening får man då ta nästa flyg och bagaget checkas in hela vägen. Taxfree finns i den nybyggda terminalen i Vágar både vid ankomst och avresa.

Både bussar i reguljär trafik och flygplats-taxi kör från flygplatsen till Tórshavn, och hyrbilsfirmorna är många. Vägarna är asfalterade och goda, men ofta smala och fåren kan vara rätt makliga.

Resa över havet

Många säger: jag vill inte flyga. Härligast är att komma med båt och se öarna dyka upp. Lastfartygen tar inte passagerare men för den som inte har egna segel finns möjligheten att fara med den färöiska färjan Norröna som pendlar mellan Hirtshals på nordspetsen av Jylland, Tórshavn och Seyðisfjörður på östra Island. Färjan är stor och bekväm, med café och restauranger och taxfreebutik. Den kan hysa 1 400 passagerare och har plats till både bussar och bilar.

Norröna går höst, vinter och vår en gång i veckan och tar 36 timmar från Hirtshals till Tórshavn. Där kan passagerare göra ett uppehåll på en eller två veckor och sedan fortsätta till Island. Bakom den enda färjan i Nordatlanten står det färöiska bolaget Smyril Line.
Om sommaren gör Norröna en extratur varje vecka till Danmark, dvs två gånger mellan Danmark och Färöarna.

För den som vill ta bil med från Sverige går det också bra att ta Stena Lines färja från Göteborg till Fredrikshavn. Resan tar lite mer än tre timmar och färjorna har fyra avgångar per dygn. Det går också att fara från Halmstad till Grenå, en timme längre resa och två avgångar.

Inför resan

Numera går det ganska lätt att hitta upplysningar på internet. Visit Faroe Islands är Färöarnas officiella turist information med ändamål att utveckla och marknadsföra öarna som destination. Deras webbplats har information på danska, engelska och tyska.

Där serveras fakta som de att den genomsnittliga temperaturen under de varmaste månaderna ligger på 13° och på vintern på 3°. De långa ljusa sommarkvällarna med speciell atmosfär nämns, men också att vädret är särdeles och fascinerande ombytligt. Besökare brukar efter resan påpeka att det måste vara unikt att få uppleva alla fyra årstiderna på en och samma dag. För den upplevelsen kan det vara bra att vara klädd.

Hotell och gästhem blir allt fler och det finns både vandrarhem och sommarstugor att hyra. Den som är härdad och välutrustad kan ta med sig tält och det finns campingplatser, men vind och vatten kan göra det ganska tufft.

Det finns en del vandringsleder, men här gäller det att inte låta sig bli överraskad av oväder eller sommardimma. Branterna är många och oftast svallar havet nedanför.

Bussar och färjor

Avstånden är korta, men den som ser närmare på kartan ser att vägarna slingar sig.

Det finns många busslinjer och en tunnel förbinder Vágar med Streymoy och Tórshavn. Från Streymoy går det att köra över sunden till Eysturoy och vidare via tunnel till Klaksvík, Kunoy och Viðareiði. Från Klaksvík går MF Sam till Syðradalur på Kalsoy. Till Svínoy, Kirkja och Hattarvík går färjan, MS Ritan, från Hvannasund. Många vill fara till Mykines och dit går båten Jósup från Sørvágur på 45 minuter, men bara när havet är lugnt. Där är det lätt att sitta "väderfast" vilket kan vara underbart, för den som inte har bråttom. Nu finns det reguljära helikopterfärder just till "utöarna" som Stóra Dímun, men också de är väderberoende. Dessutom är de ofta förbokade så planera i god tid.

Från Tórshavn är det lätt att ta färjan MF Ternan över sundet till Nólsoy där det finns turistbyrå, matställe och pub.

Från västsidan av Streymoy pilar färjan Teistin från Gamlarætt till Hestur och Skopun på Sandoy. Den ön bjuder på ett öppnare landskap och på Sandur finns ett fint konstmuseum. Övernattning går att få hos flera och hotell finns i Skálavík. Från Sandur går MF Sildberin till Skúvoy, men för den turen behövs gott väder.

Den största färjan, MF Smyril, går två gånger dagligen till Tvøroyri på Suðuroy.

Smyril är en stenfalk och det namnet har färjan från Suðuroy haft i över hundra år. Där finns hotell och matställen och spår av kolgruvorna som en tid var svenskägda.

Det är Strandfaraskip landsins som har hand både om de blå bussarna och färjorna. Tidtabellerna kräver en viss koncentration eftersom det gäller att hålla rätt på veckodagarna. Kontakta alltid Strandfaraskip landsins, som har kontor på kajen i Tórshavn eller någon turistinformation, inför resor till de minsta öarna. Möjligt är också att ringa trafikinformationen "Rutuupplýsing" som svarar på telefon 34 30 30 dygnet-runt om buss och färjor.

Turistbyråer

Över nätet går det att kontakta en hel rad turistbyråer, exempelvis i Tórshavn. Där hittar du också länkar till Vágar airport, Fuglafjørður, Rúnavík, Klaksvík för Norðoyggjar, Nólsoy, Sandoy, Tvøroyri och Vágur.

En turisthandbok från Visit Faroe Islands för 2024 ligger på internet. Den kan du läsa här.

Färöisk mat

Både den färöiska fisken och det färöiska lammet är utsökta råvaror och restauranger och matställen blir allt fler. Det går att få det mesta i Tórshavn från pinfärsk sushi i Etika till raffinerade skåderätter på Koks på Hotel Føroyar, hotellet med kocken som kommit hem från stjärnkrogen Noma, på Nordatlantens Brygge i Köpenhamn. På Hotel Hafnia finns daglig buffé och Hotel Tórshavn har alltid pizza på Hvonn.

Alla de många bygderna har inte matställen, men en så vacker bygd som Gjógv har både kaféer och ett mycket trevligt hotell.

Byggnadskultur

Den som är road av hus har mycket att förundras över allt ifrån den runda glastårta som banken Nordik har lagt på en höjd i Tórshavn till det lilla näset, Tinganes, där tjärade hus trängs. Domkyrkan byggdes på 1700-talet utanför stan på näset och förstorades med en växande befolkning. Rader av trähus från 1900-talets början har nu prunkande trädgårdar. Rådhuset finns i ett stenhus, byggt som skola i centrum och mitt emot finns turistbyrån i HN Jacobsens bókahandil som just firat sina 150 år i staden centrum. Färjorna går från den östra vågen eller viken och fritidsbåtar trängs i den västra. Där på kajen finns "brättet" där det säljs färskvaror och i närheten ligger den en gång enormt stora Öströms fabrik, med namn efter sin svenske direktör. Det har blivit kulturhus med bland annat en grafisk verkstad.

Bygder

På ön Koltur kan man se hur husen i en bygd sett ut. Begreppet bygd står för både bebyggelse, inmark och utmark. Den odlingsbara marken är begränsad, vallen skulle räcka till hö åt korna, medan fåren, enligt gammal lag får vara 70 000, går ute hela året. Jordbruket räckte till att försörja en mycket mindre befolkning som också hade fågel och fisk att leva av. Sedan djuphavsfisket började i slutet av 1800-talet har invånarantalet stigit. Folk har flyttat från bygderna till Tórshavn som har 20 000 av de totalt 49 200 invånare. Fiskestaden Klaksvík har nära 5 000 invånare och expanderar. Färöarnas ekonomin hänger på fisket. För statistik se Färöarnas Statistik.

Fakta finns också på www.norden.org.

Museer

Det finns många hembygdsmuseer som är värda ett besök. I Tórshavn finns det kulturhistoriska Tjóðsavnið som förenats med det naturhistoriska, under samma hatt som landets bibliotek och arkiv.

Listasavn Føroya, konstmuseet ligger fint i parken och har spännande utställningar.

Andra kan finna akvariet, Føroya Sjósavn, på Argir i väster lika spännande. Jo möjligheten till både havsdykning och fiske finns naturligtvis.

Evenemang

Till de stora evenemangen hör sommarens stevnur (festivaler) på olika platser med kapprodd som kulminerar vid Ólavsøka. Under två dagar är hela Tórshavn full av finklädda som vid midnatt kan sjunga allsång och sedan dansa hela natten. Efter gudstjänst i domkyrkan öppnas tinget på nationaldagen den 29 juli.

Den färöiska musiken blomstrar och det märks inte minst vid G-festivalen i Gøta på Eysturoy då kända utländska artister också deltar. I år skall den hållas 13-15 juli 2024.

Flera gamla segelfartyg finns bevarade och några år hålls Føroya regatta. Annars går det också att fara med skutan Norðlýsið till konsert i någon grotta. Särskilda konserter ges under sommaren i konstmuseet och i Norðurlandahúsið, som både har utställningar och god restaurang.

På hemsidan för Visit Faroe Islands kan jag läsa att det är möjligt att äta middag hemma hos folk under rubriken Heimablidni. "Blíðskapur" är gästfrihet och att möta den är nog det allra viktigaste under en resa till Färöarna.

Artiklar

Under åren har en mängd artiklar samlats under Samfundets egen hemsida, botanisera bland dem om du är intresserad av Färöarna.

Resebyråer

Ibland har Samfundet ordnat egna resor i samarbete med resebyrån Islandia i Stockholm som också har egna resor i sitt program.

Tjörnarps buss annonserar kryssningar som också går till Färöarna och resor med Norröna.

Grönlandsresor AB har också olika erbjudanden till Färöarna.

Rolfs Flyg och bussresor anordnar vikingakryssning med buss från Göteborg.

Artikelns externa länkar


Nanna Stefania Hermansson, Stockholm
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Landsbiblioteket i Tórshavn - kontakter med Sverige

12 jan 2010 Läsning

  Det var tyst i läsesalen på landsbiblioteket i Tórshavn 1964, ljuset föll vackert in genom de stora välvda fönstren och trästolarna var både bastanta och hårda. Det som förvånade mig mest...

Arkiv på Hässelby slottsvind

01 mar 2010 Läsning

  Under våren har samfundets styrelse sorterat och hämtat sitt arkiv på Hässelby slottsvind och det var slutet på en nordisk epok. Hässelby finns omnämnt redan 1306. Under förra hälften av...

Färöiska kostvanor - en studie från 1954

31 dec 2015 Läsning

Inledning Kulturhistoria och etnologi Rig är en svensk kulturhistorisk tvärvetenskaplig tidskrift inom humaniora med tonvikt på kulturhistoria, etnologi och andra historiska ämnen....

Hundra år efter Birgitta Hylins födelse arrangerar Färöarnas Landsbibliotek en utställning

20 feb 2016 Läsning

  Hundra år efter Birgitta Hylins födelse gjorde bibliotekarien Erhard Jacobsen en utställning på Føroya landsbókasavn juli 2015, om initiativtagaren till Samfundet Sverige-Färöarna och...

Hamnskifte i Stockholm med Kjartan Hansen

30 okt 2015 Läsning

  Det var spännande att gå in i halvmörkret längst in i Kulturhusets botten i Stockholm för att se Hamskifti med den färöiske skådespelaren Kjartan Hansen. Scenens golv och vägg i Unga...

Färöarnas nationalsång: Du fagraste land mitt

19 maj 2016 Läsning

Inledning Den färöiska nationalsången och dess historia Institutionen Føroya skúlabókagrunnur uppmärksammade 2006 att Färöarnas nationalsång hade 100 års jubileum. Det gjordes...

Belysning av aktuell fiskekonflikt i Nordatlanten

02 feb 2014 Läsning

  Fiske är viktigt i Norden. Men det är inte lika viktigt i alla Nordens fem självständiga stater och tre självstyrande områden – för vissa är det viktigare än för andra. Allra viktigast...

Intryck från Färöarna 1963 - En illustrerad resedagbok

08 dec 2017 Läsning

Inledning Uppmärksamma ögon på hantverk och kultur För att studera den gamla färöiska allmogekulturen åkte textilkonstnären Inga-Mi Vannérus till Färöarna i juli 1963. Hennes...

Ræstur fiskur: air-dried fermented fish the Faroese way

21 dec 2015 Läsning

  Abstract Background Fish has played an important role in the diet of the population of the mid-Atlantic Faroe Islands. Dried and fermented fish in particular have been an...

En utställning om Färöarna 1949

24 jun 2008 Läsning

  I Malmköping bor fackskribenten och idémakaren Olov Ånstad, idag 89 år, som 1948 tillsammans med en vän for med S/S Tjaldur till Färöarna. Efter nära tre dygns resa kom de till Tórshavn...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.