Kvällen är sval och ljus och från bergsluttningarna hörs låten av spov och ljungpipare.
Utanför Gjaagardurs värdshus i den lilla byn Gjógv på Färöarna samlas en stor grupp kvinnor. De kommer från alla nordiska länder, Japan, Korea, Holland, Tyskland och deltar denna vecka i Nordiskt sticksymposiums 12:e sammankomst. Kan man se tiden med hjälp av stickning?
Alla har vackra röda stickningar i händerna. Styckena mäter ca 75 x 25 cm och är stickade på rundsticka. De egenhändigt komponerade arbetena är skapade på olika platser, i Köpenhamn, Örebro, Vasa och Seoul. I kväll ska 80 stickerskor från olika delar av världen sammanfoga sina arbeten till ett monumentalt verk i en performance, Vi äger vår tid, på en äng vid havet.
Deltagarna vandrar gemensamt genom byn. I täten går Knut Olsén med sitt dragspel. Han hjälper till att hålla takten. Var och en får ett naturfärgat nystan av Färöiskt garn skänkt av det inhemska företaget Sirri. Gruppen fördelar sig i en stor cirkel, skuldra vid skuldra. Alla deltagare ger sin högra sticka till sin högra granne och får en ny från vänster. På signal från dragspelet börjar alla sticka. Sakta vandrar den egna stickningen vidare i den stora ringen och nya dyker upp under deltagarnas händer.
Varv på varv läggs till av det bruna garnet och den gemensamma stickningen växer sakta fram. Solen lyser på de omgivande bergen och det blåser svagt. Det är en ovanlig och stark upplevelse att tillsammans med 80 andra arbeta på samma ofattbart stora stickning.
När alla stickat en stund träder 20 färöiska sångare/dansare in i den stora stickringen och bildar en mindre ring. De kraftfulla dansarna uppför två färöiska kvaddanser. Dansen utgör en stark och levande kultur på Färöarna med rötter från 800-talet. Sångerna har många verser och berättar långa historier om livet på öarna i havet. De gamla berättelserna omsluts av stickande händer.
Kvällen avslutas med att stickerskorna lägger sitt gemensamma arbete på gräset och blir inbjudna i dansen. Det blir en final med stickerskor, dansare och åskådare tillsammans.
Kvar finns nu en imponerande, 60 meter, röd stickning med de olika deltagarnas bidrag. Var och en som deltagit har under tiden stickningen framställts på olika håll i världen skrattat, pratat, funderat, kanske sörjt. Här finns berättelser från unga tjejer och gråhåriga damer, vardagligheter och allvarliga tankar. Att kliva in i denna cirkel utförd av skickliga händer ger en alldeles speciell känsla av koncentrerad skönhet och omsorg.
Vi äger vår tid är en konstnärlig gestaltning av begreppet tid. Den tid var och en samlat i sina stickningar från olika delar av världen, den unika stund vi delat tillsammans och också en viskning om en Färöisk tid för länge sedan genom de gamla sångerna och danserna. Stickningen fångar tiden i ett mänskligt tempo, i den hastighet handen bestämmer. Vi äger vår tid, just nu. Från kvällen den 6 juli, på Färöarna finns tiden sparad i form av ett antal bruna, stickade varv.
Konstnärligt projekt
VI ÄGER VÅR TID är ett konstnärligt projekt som drivs av konstnären Kerstin Lindström och ställer frågor kring vårt förhållande till tid, kopplat till ett mänskligt tempo. Ger hantverket oss en möjlighet till en naturlig paus, att äga vår tid? Uttrycker stickningen ett mänskligt behov, en möjlighet till reflexion?
Performancen genomfördes i samarbete med Gavstrik, en nordisk stickorganisation. Gavstrik, gavstrik.dk arrangerar Nordiskt sticksymposium varje sommar för en veckas intensiva kurser och föreläsningar om stickning. De anmälda till 2011 års Nordiskt sticksymposium på Färöarna inbjöds att delta och 80 tackade ja. Med stickinstruktionerna följde några frågor kring den enskildes stickning t ex ”Hur lärde du dig sticka?”, ”Vill du berätta något om din röda stickning?” och ”Hur upplever du tid när du stickar?”.
"Vi äger vår tid" är ett samarbete med hemslöjdskonsulenten i Västernorrland, Ulrika Bos Kerttu som också varit projektledare. Projektet uppmärksammades som Årets projekt 2012 av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Under en dag, den 16 juni, planeras en ny gemensamhetsstickning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm, när Hemslöjden firar 100 års jubileum, för 24 stickerskor. Denna gång kommer deltagarna från Ångermanlands Hemslöjdsförening och Medelpads Hemslöjd Ideell Förening att visa en ny och annorlunda bild av sitt län Västernorrland. Temat för den nya stickningen är Landhöjning. Utifrån de färger och former som är typiska för landskapen skapas en ny berättelse, den om Höga Kusten. Landhöjning har också en symbolisk innebörd för ett område där man brottas med avfolkning av landsbygden.
"Vi äger vår tid" finns dokumenterad som video, foton och text i en fin mapp som kan beställas från:
STICKMAGI FRÅN FÄRÖARNA
På textilarkivet västernorrland i sollefteå visas för första gången en kollektion färöisk stickkonst. De textila bilderna är nyskapande för sin tid och djärva i färgsättningen.
Katrina Maria Hansen, kallad Mia, skapade 9 stickade täcken på 1960- och 1970 talen. Tekniken är rätstickning i små komponenter och hopmonterade till stora enheter. Täckena är stickade i ullgarn, akryl, bomullsgarn, lurex och återbrukat garn, de är cirka 200 cm höga och cirka 130 cm breda.
Mia kunde inte förklara hur hon började sticka sin konst, en dag fanns de i hennes huvud. Lika plötsligt som hon började sticka slutade hon. Förklaringen till det är lika enkel som mänsklig. Mia var mycket fåfäng och ville inte visa sig med glasögon.
Katrina Maria Hansen föddes 1913 i den lilla byn Gjogv och dog i Färöarnas huvudstad Torshavn 2010.
Johanna av Steinum upptäckte Mias konst i samband med ett examensuppdrag. Johanna av Steinum har deltagit i modevisningar i Paris och Köpenhamn. På Textilarkivet ställer hon ut stickade klänningar och tröjor.
Tid: 27 maj-9 september 2012.
Öppet onsdag-söndag kl. 12-16. Gratis entré.
Plats: Textilarkivet Västernorrland, Sollefteå
Tel. 0611-886 00
Föreläsning och Workshop lördag 8 och söndag 9 september 2012:
Johanna av Steinum, Köpenhamn, och Britt-Marie Christoffersson, Halmstad