Programledaren och kocken Gutti Winther hoppar med sann matglädje in i grönsakslandet och visar upp färöisk matkultur i programserien Spískamarið.

 

Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas i matprogrammet Spískamarið, Skafferiet som i Sveriges Television heter Smak av Färöarna.

I denna annorlunda färöiska sändning om matkultur, är Gutti Winther både programvärd och kock. Programmet som sänds i SVT 1 under mars, april och maj 2016, fokuserar på alla de goda råvaror som Färöarna har att erbjuda. I de 18 programmen reser programmets producent Pætur Marjunarson Dahl med inspelningsteamet till alla 18 öarna, och tillsammans med några lokalt boende lagar Gutti maträtter med de råvaror som finns just på den plats de besöker. De tillreder traditionell färöisk mat - både ute i den fagra naturen och hemma hos folk - på ett annorluda, enkelt och spännande sätt.

Det är ingen hemlighet att i Spískamarið hämtar vi inspiration från den ”nya nordiska vågen” inom gastronomi, som har tagit kockar från hela världen med storm de senaste åren. Känd också som ”Ny Nordisk Mat”, har denna trend nästan revolutionerat det moderna nordiska köket och satt den på världskartan. Restaurang Noma i Köpenhamn och Koks i Tórshavn är bra exempel på just detta.
Gutti Winther, Spískamarið

Ända sedan Gutti och Pætur träffades i Danmark för några år sedan och upptäckte det gemensamma intresset för matprogram, var en klar kurs lagd: Om någon skall vara en del av ”Ny Nordisk Mat”, så är det Färöarna. En rik och ursprunglig fångstkultur samt ett förenklat matlagningssätt som inte är påverkat av utländsk matkultur. Dessa fakta var i deras ögon ett tydligt tecken på att Färöarna har enorm utvecklingspotential inom nordisk matkultur.

Spännande och lärorikt

Konceptet för matprogrammet var just därför väldigt enkelt men samtidigt också ädelt: Att återuppväcka färöisk matkultur för färöingar men också resten av världen genom att sätta råvaran och människorna bakom råvaran i högsäte. På så sätt kan tv-tittarna uppleva färöisk matkultur som nyskapande, levande och spännande, samtidigt som tittarna lär sig något om den civiliserade och genuina färöiska jägar- och fångstkulturen.

Smak av Färöarna visas första gången den 29 mars kl. 16:25 i SVT 1 och i det första programmet är Gutti i Saksun på Streymoy, Färöarnas största ö. Här plockar han musslor och örter som kvanne och körvel. Programserien i SVT 1 visar i denna omgång de fem första programmen som är inspelade 2012. Avsnitt 1-5 sänds med en veckas mellanrum och programmet besöker utöver Saksun också Borðoy, Sandoy, Nólsoy och Elduvík. När de resterande tretton programmen kommer i SVT, är ännu inte bestämmt.

Läs också mer om färöisk mat i Nanna Hermanssons artikel "Tankar om mat"

Idealister

Färöarna är Skafferiet, och Skafferiet är Färöarna. Så enkelt är det. Tanken bakom programmet var att vända tillbaka till ruta ett - där råvaran kommer direkt från naturen. De båda bakom programserien ville visa att det är möjligt att gå tillbaka till det äkta igen. De var övertygade om att Färöarna kunde leva upp till deras idealistiska tankar. Det visade sig också snabbt under inspelningen att deras visioner besannades.

Återupptäcka det gamla

Manuskriptet för Skafferiet gjordes lika enkelt som målsättningen sattes högt. Målet var att utveckla det färöiska köket och att återupptäcka gammal matkultur, men samtidigt också nyskapa tv-kulturen på detta område. Gutti och Pætur ville med programmet dela med sig av gammal kunskap, så ett frö och samtidigt underhålla. Samtidigt ville de bevisa att färöisk mat består av spännande och sällsynta delikatesser. Programmakarna ville med Skafferiet visa att med det etablerade färöiska köket som fundament, kunde de utveckla en ny förståelse för färöisk matkultur.

Klimatet ger ingen nåd

Färöarna är ett variationsrikt skafferi av hög kvalité. Produktion av mat på Färöarna tar tid, arbete och ett bra förhållande till vädrets makter, men resultatet blir också bättre än på många andra platser. Programledaren blev riktigt överraskad av alla de fina råvaror de fick tag i under inspelningarna:
- Både smak och kvalité var helt fantastiska, säger Gutti Winther och fortsätter: Allt från mynta till blanksej, från inlagd potatis till blåmusslor. Ord som ”detta är utsökt” och ”detta är läckert” räcker inte till att beskriva smakerna.

Grönsaker, svamp och djur på Färöarna har det svårt. Landet och klimatet ger ingen nåd, så allt som inte bär sig på egen hand blir snabbt sorterat bort. Men det är just detta som ger alla lokala färöiska råvaror en karakteristisk och potent smak. Bara det bästa klarar sig. Det är detta vi ser i programmen. Så varsågod alla tv-tittare: Skafferiet är ett program med sann matglädje!


 
Torbjörn Nyström, Tórshavn
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969

07 mar 2020 Läsning

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De hade läst zoologi och botanik, och det stora intresset var uppenbarligen fåglar,...

Arkiv på Hässelby slottsvind

01 mar 2010 Läsning

  Under våren har samfundets styrelse sorterat och hämtat sitt arkiv på Hässelby slottsvind och det var slutet på en nordisk epok. Hässelby finns omnämnt redan 1306. Under förra hälften av...

Ö till ö. Från Gotland till Färöarna

30 okt 2019 Läsning

  Ett 20-tal gotlänningar besökte Färöarna i början av juni 2019. Vi landade djärvt på en flygplats bland dimmiga kullar och höjder långt västerut. En av oss gotlänningar kom dit med båten...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna

06 feb 2020 Läsning

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en pergamenthandskrift, benämnd kungsboken, som varit i svensk ägo sedan omkring...

Graba i Färöarna

01 dec 2008 Läsning

  Den ornitologiskt intresserade Carl Julian (von) Graba var advokat i Kiel, född 1799. Övertalad av sin kollega Friedrich Boie, som 1817 hade gjort en ornitologisk resa till Norge,...

Belysning av aktuell fiskekonflikt i Nordatlanten

02 feb 2014 Läsning

  Fiske är viktigt i Norden. Men det är inte lika viktigt i alla Nordens fem självständiga stater och tre självstyrande områden – för vissa är det viktigare än för andra. Allra viktigast...

Att översätta från färöiska

11 nov 2017 Läsning

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk novellsamling. Det är Ingun Christensens Skuggamyndir, utgiven av Bókadeild Føroya...

Hur ser Färöarnas flagga egentligen ut? Färöisk flaggfadäs.

03 aug 2016 Läsning

  Den färöiska flaggan formgavs av studenter i Köpenhamn. Den blev officiell först den 25 april 1940 och årligen högtidlighålls flaggdagen den 25 april. Den 29 juli firas Ólavsökudagur i...

Näbbskatt i Färöarna. Om gammal skyddsjakt på korp

02 apr 2012 Läsning

  Naturforskaren Dorete Bloch (1943-2015), Färöarnas naturhistoriska museum, har skrivit en intressant artikel om jakt på rovfågel på Färöarna. I det färöiska begreppet nevtollur eller...

Med båt till Färöarna i mars?

13 apr 2022 Läsning

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med Smyril Line. Tidigare hade vi köpt en färd med ms Norrøna via Färöarna till...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.