Programledaren och kocken Gutti Winther hoppar med sann matglädje in i grönsakslandet och visar upp färöisk matkultur i programserien Spískamarið.

 

Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas i matprogrammet Spískamarið, Skafferiet som i Sveriges Television heter Smak av Färöarna.

I denna annorlunda färöiska sändning om matkultur, är Gutti Winther både programvärd och kock. Programmet som sänds i SVT 1 under mars, april och maj 2016, fokuserar på alla de goda råvaror som Färöarna har att erbjuda. I de 18 programmen reser programmets producent Pætur Marjunarson Dahl med inspelningsteamet till alla 18 öarna, och tillsammans med några lokalt boende lagar Gutti maträtter med de råvaror som finns just på den plats de besöker. De tillreder traditionell färöisk mat - både ute i den fagra naturen och hemma hos folk - på ett annorluda, enkelt och spännande sätt.

Det är ingen hemlighet att i Spískamarið hämtar vi inspiration från den ”nya nordiska vågen” inom gastronomi, som har tagit kockar från hela världen med storm de senaste åren. Känd också som ”Ny Nordisk Mat”, har denna trend nästan revolutionerat det moderna nordiska köket och satt den på världskartan. Restaurang Noma i Köpenhamn och Koks i Tórshavn är bra exempel på just detta.
Gutti Winther, Spískamarið

Ända sedan Gutti och Pætur träffades i Danmark för några år sedan och upptäckte det gemensamma intresset för matprogram, var en klar kurs lagd: Om någon skall vara en del av ”Ny Nordisk Mat”, så är det Färöarna. En rik och ursprunglig fångstkultur samt ett förenklat matlagningssätt som inte är påverkat av utländsk matkultur. Dessa fakta var i deras ögon ett tydligt tecken på att Färöarna har enorm utvecklingspotential inom nordisk matkultur.

Spännande och lärorikt

Konceptet för matprogrammet var just därför väldigt enkelt men samtidigt också ädelt: Att återuppväcka färöisk matkultur för färöingar men också resten av världen genom att sätta råvaran och människorna bakom råvaran i högsäte. På så sätt kan tv-tittarna uppleva färöisk matkultur som nyskapande, levande och spännande, samtidigt som tittarna lär sig något om den civiliserade och genuina färöiska jägar- och fångstkulturen.

Smak av Färöarna visas första gången den 29 mars kl. 16:25 i SVT 1 och i det första programmet är Gutti i Saksun på Streymoy, Färöarnas största ö. Här plockar han musslor och örter som kvanne och körvel. Programserien i SVT 1 visar i denna omgång de fem första programmen som är inspelade 2012. Avsnitt 1-5 sänds med en veckas mellanrum och programmet besöker utöver Saksun också Borðoy, Sandoy, Nólsoy och Elduvík. När de resterande tretton programmen kommer i SVT, är ännu inte bestämmt.

Läs också mer om färöisk mat i Nanna Hermanssons artikel "Tankar om mat"

Idealister

Färöarna är Skafferiet, och Skafferiet är Färöarna. Så enkelt är det. Tanken bakom programmet var att vända tillbaka till ruta ett - där råvaran kommer direkt från naturen. De båda bakom programserien ville visa att det är möjligt att gå tillbaka till det äkta igen. De var övertygade om att Färöarna kunde leva upp till deras idealistiska tankar. Det visade sig också snabbt under inspelningen att deras visioner besannades.

Återupptäcka det gamla

Manuskriptet för Skafferiet gjordes lika enkelt som målsättningen sattes högt. Målet var att utveckla det färöiska köket och att återupptäcka gammal matkultur, men samtidigt också nyskapa tv-kulturen på detta område. Gutti och Pætur ville med programmet dela med sig av gammal kunskap, så ett frö och samtidigt underhålla. Samtidigt ville de bevisa att färöisk mat består av spännande och sällsynta delikatesser. Programmakarna ville med Skafferiet visa att med det etablerade färöiska köket som fundament, kunde de utveckla en ny förståelse för färöisk matkultur.

Klimatet ger ingen nåd

Färöarna är ett variationsrikt skafferi av hög kvalité. Produktion av mat på Färöarna tar tid, arbete och ett bra förhållande till vädrets makter, men resultatet blir också bättre än på många andra platser. Programledaren blev riktigt överraskad av alla de fina råvaror de fick tag i under inspelningarna:
- Både smak och kvalité var helt fantastiska, säger Gutti Winther och fortsätter: Allt från mynta till blanksej, från inlagd potatis till blåmusslor. Ord som ”detta är utsökt” och ”detta är läckert” räcker inte till att beskriva smakerna.

Grönsaker, svamp och djur på Färöarna har det svårt. Landet och klimatet ger ingen nåd, så allt som inte bär sig på egen hand blir snabbt sorterat bort. Men det är just detta som ger alla lokala färöiska råvaror en karakteristisk och potent smak. Bara det bästa klarar sig. Det är detta vi ser i programmen. Så varsågod alla tv-tittare: Skafferiet är ett program med sann matglädje!


 
Torbjörn Nyström, Tórshavn
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Bildkonstnären Kerstin von Post

21 okt 2010 Läsning

  I Tvøroyri kyrka på Suðuroy hänger en målning föreställande Jesus som välsignar brödet vid den sista måltiden. Längst ner på bilden står det: "Til Suderøs Beboere fra Kerstin von Post,...

Gammal bosättning på Koltur

22 okt 2012 Läsning

  Koltur heter en liten ö, norr om om Hestur, väster om Streymoy. Att namnet kan höra ihop med det engelska colt, föl, känns så riktigt när man ser öarna, som från vägen till...

Vinterns traditionella dans

03 okt 2008 Läsning

REFLEXIONER oktober 2008 Höstens projekt Nólsoy danslag till nordiska huvudstäder med symposiet Balladdans i Norden som hölls i november i Stockholm blev så lyckat att en final på Färöarna kom som...

Kultur- och dansresan till Färöarna, februari-mars 2014 - en betraktelse

02 apr 2014 Läsning

  Femton trötta resenärer från Sverige som anländer till Vágar, varav en engelsk balladnörd från Linköping, uppvuxen i den forna Danelagen. Alla känner någon, men ingen känner alla, tror...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna

29 nov 2017 Läsning

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det ”internationella året för hållbar turism för utveckling”. Med erfarenheter från...

Nytt slakteri på Stóra Dímun

27 okt 2010 Läsning

  På en av de mest otillgängliga av alla Färöarnas 18 öar, invigs ett nytt slakteri. Personalen från Hälsomyndigheten är och ger godkänt betyg till nya slakteriet den 20 september...

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2011

02 dec 2010 Läsning

  Nomineringarna till Nordiska rådets litteraturpris 2011 är nu klara. Medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris har nominerat Tóroddur Poulsen som det färöiska...

Från Eldradagur till Eivør - en helg i Färöarna

17 dec 2011 Läsning

REFLEXIONER december 2011 Det var helt fantastiskt att flyga in över Nólsoy i så klart väder att jag såg alla Norderöarna från fönstret. Väl framme på Velbastaður bjöd Dorete Bloch på te i...

Fyra svenska jagare och ett passagerarfartyg fast i en fjord på Färöarna den 20 juni 1940

23 nov 2013 Läsning

  Hur kom det sig att fyra svenska jagare togs av britterna i Skálafjørður den 20 juni 1940? Just Skálafjørður blev ramen för en historia som handlar om de svenska jagarna HMS Romulus och...

Drag ur färöiskt arbetsliv. En expedition 1929.

27 dec 2023 Läsning

Inledning. Expedition 1929 - en etnologisk studie. Författare till denna avhandling är fil. dr. Ragnar Jirlow (1893-1982). Han var en svensk etnolog, särskilt specialiserad på...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.