Programledaren och kocken Gutti Winther hoppar med sann matglädje in i grönsakslandet och visar upp färöisk matkultur i programserien Spískamarið.

 

Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas i matprogrammet Spískamarið, Skafferiet som i Sveriges Television heter Smak av Färöarna.

I denna annorlunda färöiska sändning om matkultur, är Gutti Winther både programvärd och kock. Programmet som sänds i SVT 1 under mars, april och maj 2016, fokuserar på alla de goda råvaror som Färöarna har att erbjuda. I de 18 programmen reser programmets producent Pætur Marjunarson Dahl med inspelningsteamet till alla 18 öarna, och tillsammans med några lokalt boende lagar Gutti maträtter med de råvaror som finns just på den plats de besöker. De tillreder traditionell färöisk mat - både ute i den fagra naturen och hemma hos folk - på ett annorluda, enkelt och spännande sätt.

Det är ingen hemlighet att i Spískamarið hämtar vi inspiration från den ”nya nordiska vågen” inom gastronomi, som har tagit kockar från hela världen med storm de senaste åren. Känd också som ”Ny Nordisk Mat”, har denna trend nästan revolutionerat det moderna nordiska köket och satt den på världskartan. Restaurang Noma i Köpenhamn och Koks i Tórshavn är bra exempel på just detta.
Gutti Winther, Spískamarið

Ända sedan Gutti och Pætur träffades i Danmark för några år sedan och upptäckte det gemensamma intresset för matprogram, var en klar kurs lagd: Om någon skall vara en del av ”Ny Nordisk Mat”, så är det Färöarna. En rik och ursprunglig fångstkultur samt ett förenklat matlagningssätt som inte är påverkat av utländsk matkultur. Dessa fakta var i deras ögon ett tydligt tecken på att Färöarna har enorm utvecklingspotential inom nordisk matkultur.

Spännande och lärorikt

Konceptet för matprogrammet var just därför väldigt enkelt men samtidigt också ädelt: Att återuppväcka färöisk matkultur för färöingar men också resten av världen genom att sätta råvaran och människorna bakom råvaran i högsäte. På så sätt kan tv-tittarna uppleva färöisk matkultur som nyskapande, levande och spännande, samtidigt som tittarna lär sig något om den civiliserade och genuina färöiska jägar- och fångstkulturen.

Smak av Färöarna visas första gången den 29 mars kl. 16:25 i SVT 1 och i det första programmet är Gutti i Saksun på Streymoy, Färöarnas största ö. Här plockar han musslor och örter som kvanne och körvel. Programserien i SVT 1 visar i denna omgång de fem första programmen som är inspelade 2012. Avsnitt 1-5 sänds med en veckas mellanrum och programmet besöker utöver Saksun också Borðoy, Sandoy, Nólsoy och Elduvík. När de resterande tretton programmen kommer i SVT, är ännu inte bestämmt.

Läs också mer om färöisk mat i Nanna Hermanssons artikel "Tankar om mat"

Idealister

Färöarna är Skafferiet, och Skafferiet är Färöarna. Så enkelt är det. Tanken bakom programmet var att vända tillbaka till ruta ett - där råvaran kommer direkt från naturen. De båda bakom programserien ville visa att det är möjligt att gå tillbaka till det äkta igen. De var övertygade om att Färöarna kunde leva upp till deras idealistiska tankar. Det visade sig också snabbt under inspelningen att deras visioner besannades.

Återupptäcka det gamla

Manuskriptet för Skafferiet gjordes lika enkelt som målsättningen sattes högt. Målet var att utveckla det färöiska köket och att återupptäcka gammal matkultur, men samtidigt också nyskapa tv-kulturen på detta område. Gutti och Pætur ville med programmet dela med sig av gammal kunskap, så ett frö och samtidigt underhålla. Samtidigt ville de bevisa att färöisk mat består av spännande och sällsynta delikatesser. Programmakarna ville med Skafferiet visa att med det etablerade färöiska köket som fundament, kunde de utveckla en ny förståelse för färöisk matkultur.

Klimatet ger ingen nåd

Färöarna är ett variationsrikt skafferi av hög kvalité. Produktion av mat på Färöarna tar tid, arbete och ett bra förhållande till vädrets makter, men resultatet blir också bättre än på många andra platser. Programledaren blev riktigt överraskad av alla de fina råvaror de fick tag i under inspelningarna:
- Både smak och kvalité var helt fantastiska, säger Gutti Winther och fortsätter: Allt från mynta till blanksej, från inlagd potatis till blåmusslor. Ord som ”detta är utsökt” och ”detta är läckert” räcker inte till att beskriva smakerna.

Grönsaker, svamp och djur på Färöarna har det svårt. Landet och klimatet ger ingen nåd, så allt som inte bär sig på egen hand blir snabbt sorterat bort. Men det är just detta som ger alla lokala färöiska råvaror en karakteristisk och potent smak. Bara det bästa klarar sig. Det är detta vi ser i programmen. Så varsågod alla tv-tittare: Skafferiet är ett program med sann matglädje!


 
Torbjörn Nyström, Tórshavn
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Delegation från Tórshavn i Stockholm april 2013

26 apr 2013 Läsning

  Samfundet Sverige-Färöarna fick den 23 april 2013 ett storartat besök. En delegation från Tórshavn var på besök i Stockholm Det var borgmästaren Heðin Mortensen med vice borgmästare...

Om Fårbrevet - Seyðabrævið

06 jun 2006 Läsning

Hakon með guðs miskun noregs hærtuge son magnus konungs hins koronaða. senðir ollum monnum j færæyium. þeim sæm þetta bræf sea eða hæyra. Queðiu Guðs ok sina. Färöiska Inledande texten...

Svenska fregatten Eugenie på flottbesök

23 aug 2009 Läsning

  Sommaren 1863 gjorde en svensk örlogsman en veckas uppehåll på sin seglats i Nordatlanten. Det var fregatten Eugenie som stannade till vid Färöarna. Fregatten Eugenie sjösattes 19...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år

13 mar 2019 Läsning

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern Páll och blev därigenom fri att ägna sitt liv åt konsten. Páll fick däremot, som...

På besök i världens navel

28 sep 2012 Läsning

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter suveränt god sushi och gott färöiskt öl i sol på kajkanten, och efter ett...

Bråda dagar på posten i Tórshavn i januari 1919

25 nov 2013 Läsning

  Första världskriget tog slut i november 1918. Tiden efter kriget innebar dyrtider i Europa. I Danmark höjdes brevportot från 1 januari 1919. Beslutet om portohöjningen kom sent i...

Frimärksåret i Färöarna 2020

26 nov 2020 Läsning

Den samlade frimärksutgivningen i Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur, kultur, idrott. Många länder upplever ett minskande intresse för sitt lands frimärken...

Färöarna på kulturnatt i Reykjavik

19 aug 2012 Läsning

  Ingen minns en så vacker sommar i Reykjavik som denna. I augusti har det varit mindre sol än tidigare, men mera värme. Temperaturen har i hela landet legat mellan femton och tjugo grader...

Stadgar och musik på Konstnärsklubben

13 apr 2012 Läsning

  Det var ett riktigt årsmöte som inleddes med att organisten Heri Eysturlíð på den fina flygeln spelade Kúrur tú lítli songfuglur mín av Jógvan Waagstein. I Konstnärsklubbens härliga sal...

Färöisk dans i Dalarna

07 aug 2018 Läsning

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska länderna. I programmet ingår bland annat gemensamma danskvällar, folkmusikkonserter,...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.