Programledaren och kocken Gutti Winther hoppar med sann matglädje in i grönsakslandet och visar upp färöisk matkultur i programserien Spískamarið.

 

Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas i matprogrammet Spískamarið, Skafferiet som i Sveriges Television heter Smak av Färöarna.

I denna annorlunda färöiska sändning om matkultur, är Gutti Winther både programvärd och kock. Programmet som sänds i SVT 1 under mars, april och maj 2016, fokuserar på alla de goda råvaror som Färöarna har att erbjuda. I de 18 programmen reser programmets producent Pætur Marjunarson Dahl med inspelningsteamet till alla 18 öarna, och tillsammans med några lokalt boende lagar Gutti maträtter med de råvaror som finns just på den plats de besöker. De tillreder traditionell färöisk mat - både ute i den fagra naturen och hemma hos folk - på ett annorluda, enkelt och spännande sätt.

Det är ingen hemlighet att i Spískamarið hämtar vi inspiration från den ”nya nordiska vågen” inom gastronomi, som har tagit kockar från hela världen med storm de senaste åren. Känd också som ”Ny Nordisk Mat”, har denna trend nästan revolutionerat det moderna nordiska köket och satt den på världskartan. Restaurang Noma i Köpenhamn och Koks i Tórshavn är bra exempel på just detta.
Gutti Winther, Spískamarið

Ända sedan Gutti och Pætur träffades i Danmark för några år sedan och upptäckte det gemensamma intresset för matprogram, var en klar kurs lagd: Om någon skall vara en del av ”Ny Nordisk Mat”, så är det Färöarna. En rik och ursprunglig fångstkultur samt ett förenklat matlagningssätt som inte är påverkat av utländsk matkultur. Dessa fakta var i deras ögon ett tydligt tecken på att Färöarna har enorm utvecklingspotential inom nordisk matkultur.

Spännande och lärorikt

Konceptet för matprogrammet var just därför väldigt enkelt men samtidigt också ädelt: Att återuppväcka färöisk matkultur för färöingar men också resten av världen genom att sätta råvaran och människorna bakom råvaran i högsäte. På så sätt kan tv-tittarna uppleva färöisk matkultur som nyskapande, levande och spännande, samtidigt som tittarna lär sig något om den civiliserade och genuina färöiska jägar- och fångstkulturen.

Smak av Färöarna visas första gången den 29 mars kl. 16:25 i SVT 1 och i det första programmet är Gutti i Saksun på Streymoy, Färöarnas största ö. Här plockar han musslor och örter som kvanne och körvel. Programserien i SVT 1 visar i denna omgång de fem första programmen som är inspelade 2012. Avsnitt 1-5 sänds med en veckas mellanrum och programmet besöker utöver Saksun också Borðoy, Sandoy, Nólsoy och Elduvík. När de resterande tretton programmen kommer i SVT, är ännu inte bestämmt.

Läs också mer om färöisk mat i Nanna Hermanssons artikel "Tankar om mat"

Idealister

Färöarna är Skafferiet, och Skafferiet är Färöarna. Så enkelt är det. Tanken bakom programmet var att vända tillbaka till ruta ett - där råvaran kommer direkt från naturen. De båda bakom programserien ville visa att det är möjligt att gå tillbaka till det äkta igen. De var övertygade om att Färöarna kunde leva upp till deras idealistiska tankar. Det visade sig också snabbt under inspelningen att deras visioner besannades.

Återupptäcka det gamla

Manuskriptet för Skafferiet gjordes lika enkelt som målsättningen sattes högt. Målet var att utveckla det färöiska köket och att återupptäcka gammal matkultur, men samtidigt också nyskapa tv-kulturen på detta område. Gutti och Pætur ville med programmet dela med sig av gammal kunskap, så ett frö och samtidigt underhålla. Samtidigt ville de bevisa att färöisk mat består av spännande och sällsynta delikatesser. Programmakarna ville med Skafferiet visa att med det etablerade färöiska köket som fundament, kunde de utveckla en ny förståelse för färöisk matkultur.

Klimatet ger ingen nåd

Färöarna är ett variationsrikt skafferi av hög kvalité. Produktion av mat på Färöarna tar tid, arbete och ett bra förhållande till vädrets makter, men resultatet blir också bättre än på många andra platser. Programledaren blev riktigt överraskad av alla de fina råvaror de fick tag i under inspelningarna:
- Både smak och kvalité var helt fantastiska, säger Gutti Winther och fortsätter: Allt från mynta till blanksej, från inlagd potatis till blåmusslor. Ord som ”detta är utsökt” och ”detta är läckert” räcker inte till att beskriva smakerna.

Grönsaker, svamp och djur på Färöarna har det svårt. Landet och klimatet ger ingen nåd, så allt som inte bär sig på egen hand blir snabbt sorterat bort. Men det är just detta som ger alla lokala färöiska råvaror en karakteristisk och potent smak. Bara det bästa klarar sig. Det är detta vi ser i programmen. Så varsågod alla tv-tittare: Skafferiet är ett program med sann matglädje!


 
Torbjörn Nyström, Tórshavn
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Resa med reflektioner

02 sep 2015 Läsning

  Av en händelse kom vi att anmäla oss till en temaresa till Färöarna redan 2008. Temat var dans. Vi fick veta att en svensk guide skulle hålla i resan. Denna första resa till Färöarna för...

Humlan surrar också i Färöarna

21 aug 2013 Läsning

  Humlan surrar också i Färöarna. De både syns och hörs och har observerats på flera ställen på öarna. Hur kommer de att ta sig till de största trädgårdarna? Humlan med sin trubbiga kropp,...

Återseende med Färöarna efter trettiofem år

25 nov 2015 Läsning

  Vi hade lovat vår sonson en resa, min man och jag, och den skulle gå till Färöarna. Där hade vi varit på bröllopsresa för trettiofem år sedan, nu fyllde grabben 15 år och vi ville ge...

Intryck från resa till Färöarna februari 2018

03 mar 2018 Läsning

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det kunde bli spännande. Det blev det. Redan luftrummet ovanför Vágar var rejält...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag

21 aug 2017 Läsning

Inledning Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja och byta med med varandra, har vi i Sverige haft...

Intryck från en julivecka i Färöarna

09 sep 2015 Läsning

  Intryck under en julivecka bland fågel, fisk, får och så en fotbollsplan förstås. Vi hade installerat oss i vår tillfälliga bostad i bygden Eiði på norra Eysturoy, en bygd som vi...

En resedagbok från Färöarna. Prolog.

20 jun 2017 Läsning

  Färöentusiasten Elisabet Johansson har gjort arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus-Rydgran (1932-2017) i Småland. Den vackraste vinterdagen 2016, den 24 februari, var jag på...

Dimman låg svart

25 nov 2008 Läsning

REFLEXIONER november 2008 Sommaren kom och jag gladde mig åt att fara till Skúvoy. Skúvoy Den ö som Sven Barthel beskrivit så kärleksfullt i böckerna Atlant 1931 och Atlant med en...

Världens vackraste sedel 2005 kom från Färöarna

20 maj 2016 Läsning

  IBNS, The International Bank Note Society grundades 1961 och har över 2 000 medlemmar i 90 länder. Denna internationella non-profit organisation vars medlemmar samlas kring intresset för...

Elefanter på Skansen i Tórshavn

29 feb 2016 Läsning

  Det finns åtta elefanter på Skansen i Tórshavn! Fast egentligen är de delfiner! Kort artikel om lyftöglor på bronskanoner. FIG 1. På Skansen i Tórshavn står 4 stycken danska...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.