Resedagbok med notater och teckningar från Färöarna 1963, hittas av färöentusiasten Elisabet Johansson som gjorde ett arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus i Småland.

 

Färöentusiasten Elisabet Johansson har gjort arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus-Rydgran (1932-2017) i Småland.

Den vackraste vinterdagen 2016, den 24 februari, var jag på väg från Ljungby mot Jönköping. Bilfärden gick längs vindlande vägar genom Västbo och Mo härader i Småland i strålande solsken och med rimfrost på träden. Målet var Drösphults gård, strax nordväst om Jönköping, där jag skulle få träffa Inga-Mi Vannérus-Rydgran och få se hennes dagbok från en resa till Färöarna 1963.

Upptakten till det hela var ett fynd på Ljungby museum där jag i en klippbok hittade en mängd kulturartiklar av Gunnar Olsson, publicerade i Smålands Allehanda. En artikel hade rubriken ”Jönköpingsbo på färöisk odyssé” och den väckte givetvis mitt intresse. Av ingressen framgick att skribenten talat med resenären, textilkonstnärinnan Inga-Mi Vannérus, och i två artiklar sammanställt hennes resedagbok från Färöarna. Tänk om det vore möjligt att få veta mer!

Tack vare lite letande på internet och i telefonregister hittade jag ganska snart Inga-Mi, nu 83 år, och bosatt i Drösphult nära Jönköping. Hjärtat klappade lite fortare än vanligt när Inga-Mi svarade och jag framförde mitt ärende och min önskan att få veta mera om hennes färöresa.

1963 tilldelades Inga-Mi ett Hammarskjöld-stipendium av Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och åkte till Färöarna på studieresa. Under sin nästan tre veckor långa vistelse på Färöarna skrev hon dagbok och illustrerade den med egna tuschteckningar. Jag undrade nu om hon månne hade något kvar av detta. Jodå, under samtalet plockade hon fram sin pärm med allt materialet!

Så kom vi överens om att jag skulle besöka henne, titta på materialet, kanske få låna och kopiera det. Det var alltså målet för min resa denna vinterdag. Inga-Mi tog emot i sin lägenhet på den vackra gården och när jag gick därifrån hade jag pärmen med originalteckningarna och den handskrivna dagboken i väskan och förtroende att kopiera allt för eventuell publicering.

Inga-Mi fick en konstnärlig uppfostran med musik, teater och konst, fick ett eget piano som fyraåring och broderade redan då hon var barn. Föräldrarna tyckte hon skulle bli handarbetslärarinna. Mest på skoj lämnade hon in arbetsprover till HDK:s grundkurs i Göteborg och blev antagen.

Efter 20 år som anställd och chef på Hemslöjden i Jönköping arbetade hon som frilansande textilkonstnär. Idag finns hennes textilier på en mängd platser i landet. Det är i huvudsak textilier för offentlig miljö, inte minst kyrkliga textilier, t.ex. bonader, antependier, mässhakar och mattor.

Intresset för musik och föreningsliv ledde till att Inga-Mi blev ordförande i den nystartade musikföreningen i Hultsfred 1993. Det är många Hultsfreds-bor som tack vare hennes engagemang fått chans att höra levande musik av högsta kvalitet. 2001 blev Inga-Mi Vannérus-Rydgran årets kulturstipendiat i Hultsfred kommun för sitt arbete i Aspelands musikförening.

Inga-Mi Vannérus Rydgran avled den 22 februari 2017, men hennes kunskapsspäckade och observanta skildring samt alla teckningar från Färöarna lever kvar.

LITTERATUR

  • Ingrid Ydén-Sandgren: Kyrklig textilkonstnärinna i Småland. Växjö Stifts Hembygdskalender 1965
  • Inga-Mi Vannérus-Rydgran: Kyrkliga textilier vid Jönköpings Läns Hemslöjdsförening. Meddelanden från Jönköpings läns hembygdsförbund och stiftelsen Jönköpings läns museum LX. Småländska kulturbilder 1989. Det handlar om textil.
OM ARTIKELFÖRFATTAREN

Elisabet Johansson är verksam på olika nivåer och med olika uppgifter inom Svenska Folkdansringen och Sveriges Hembygdsförbund. Nyfiken på historiska samband och personhistoria, anser det viktigt att dokumentera samtiden.
Elisabet trivs bra i arkiv och hjälper gärna till att rädda glömda sådana.
Färöintresset väcktes på en resa med Växjöortens folkdanslag och Samfundet 2008, och hittills är Färöarna besökt sju gånger.


 
Elisabet Johansson, Ljungby
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Grindval, fångst och forskning

16 jan 2013 Läsning

  Den tredje oktober 2012, en kall och klar dag, siktades en grind i fjorden mellan Nólsoy och Tórshavn. Flera båtar gav sig ut, men fick snart veta att den lilla flocken om ett trettiotal...

Långt till Färöarna?

23 sep 2010 Läsning

REFLEXIONER september 2010 Höstdagjämning och jag hittar i gräset ett äpple, grönt med röda stänk, så ovanligt vackert i form och färg.Tänker att jag skulle vilja skicka det till Richard, min...

Delegation från Tórshavn i Stockholm april 2013

26 apr 2013 Läsning

  Samfundet Sverige-Färöarna fick den 23 april 2013 ett storartat besök. En delegation från Tórshavn var på besök i Stockholm Det var borgmästaren Heðin Mortensen med vice borgmästare...

Smak av Färöarna- ett annorlunda matprogram

22 feb 2016 Läsning

  Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas...

Snurra - En färöisk leksak i global belysning

01 dec 2008 Läsning

  När jag för några år sedan besökte en hemslöjdsbutik i Tórshavn fann jag en traditionell leksak som ådrog sig mitt intresse. Det var en så kallad snurra, tillverkad av ett skivformat...

Storvalen exploderade, gav eko runt klotet 2013

01 dec 2013 Läsning

  En storval som strandat släpades till den museala valstationen Við Áir. Vad hände sedan? Under vintern simmar ofta stora valar nära Färöarna. I november gick fyra kaskelotter (Physerter...

Nólsoy – Utomherten. Om en märklig kontakt mellan bygder

02 jun 2008 Läsning

  Det var sommaren 1974, som en grupp från Nólsoy på Färöarna skulle uppträda på musikveckorna i Östersund och Musik vid Siljan med sin åldriga kedjedans. 25 personer skulle dock...

Jönköpingsbo på färöisk odyssé. Resa till Färöarna 1963

10 apr 2017 Läsning

  Inledning Gammal artikel skapar nyfikenhet och öppnar dörrar Fyndet av nedanstående tidningsartikel öppnade dörren till en större studie från början av 60-talet. Medlemmen Elisabet...

Simhallen på Hestur

21 feb 2014 Läsning

  En av Samfundets medlemmar, Kjell Havring, ställde upp för att för ett tjugotal åhörare den 19 februari 2014 berätta om sina upplevelser 1977 på ön Hestur där den enda bygden har samma namn...

Intryck från resa till Färöarna februari 2018

03 mar 2018 Läsning

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det kunde bli spännande. Det blev det. Redan luftrummet ovanför Vágar var rejält...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.