Resedagbok med notater och teckningar från Färöarna 1963, hittas av färöentusiasten Elisabet Johansson som gjorde ett arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus i Småland.

 

Färöentusiasten Elisabet Johansson har gjort arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus-Rydgran (1932-2017) i Småland.

Den vackraste vinterdagen 2016, den 24 februari, var jag på väg från Ljungby mot Jönköping. Bilfärden gick längs vindlande vägar genom Västbo och Mo härader i Småland i strålande solsken och med rimfrost på träden. Målet var Drösphults gård, strax nordväst om Jönköping, där jag skulle få träffa Inga-Mi Vannérus-Rydgran och få se hennes dagbok från en resa till Färöarna 1963.

Upptakten till det hela var ett fynd på Ljungby museum där jag i en klippbok hittade en mängd kulturartiklar av Gunnar Olsson, publicerade i Smålands Allehanda. En artikel hade rubriken ”Jönköpingsbo på färöisk odyssé” och den väckte givetvis mitt intresse. Av ingressen framgick att skribenten talat med resenären, textilkonstnärinnan Inga-Mi Vannérus, och i två artiklar sammanställt hennes resedagbok från Färöarna. Tänk om det vore möjligt att få veta mer!

Tack vare lite letande på internet och i telefonregister hittade jag ganska snart Inga-Mi, nu 83 år, och bosatt i Drösphult nära Jönköping. Hjärtat klappade lite fortare än vanligt när Inga-Mi svarade och jag framförde mitt ärende och min önskan att få veta mera om hennes färöresa.

1963 tilldelades Inga-Mi ett Hammarskjöld-stipendium av Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och åkte till Färöarna på studieresa. Under sin nästan tre veckor långa vistelse på Färöarna skrev hon dagbok och illustrerade den med egna tuschteckningar. Jag undrade nu om hon månne hade något kvar av detta. Jodå, under samtalet plockade hon fram sin pärm med allt materialet!

Så kom vi överens om att jag skulle besöka henne, titta på materialet, kanske få låna och kopiera det. Det var alltså målet för min resa denna vinterdag. Inga-Mi tog emot i sin lägenhet på den vackra gården och när jag gick därifrån hade jag pärmen med originalteckningarna och den handskrivna dagboken i väskan och förtroende att kopiera allt för eventuell publicering.

Inga-Mi fick en konstnärlig uppfostran med musik, teater och konst, fick ett eget piano som fyraåring och broderade redan då hon var barn. Föräldrarna tyckte hon skulle bli handarbetslärarinna. Mest på skoj lämnade hon in arbetsprover till HDK:s grundkurs i Göteborg och blev antagen.

Efter 20 år som anställd och chef på Hemslöjden i Jönköping arbetade hon som frilansande textilkonstnär. Idag finns hennes textilier på en mängd platser i landet. Det är i huvudsak textilier för offentlig miljö, inte minst kyrkliga textilier, t.ex. bonader, antependier, mässhakar och mattor.

Intresset för musik och föreningsliv ledde till att Inga-Mi blev ordförande i den nystartade musikföreningen i Hultsfred 1993. Det är många Hultsfreds-bor som tack vare hennes engagemang fått chans att höra levande musik av högsta kvalitet. 2001 blev Inga-Mi Vannérus-Rydgran årets kulturstipendiat i Hultsfred kommun för sitt arbete i Aspelands musikförening.

Inga-Mi Vannérus Rydgran avled den 22 februari 2017, men hennes kunskapsspäckade och observanta skildring samt alla teckningar från Färöarna lever kvar.

LITTERATUR

  • Ingrid Ydén-Sandgren: Kyrklig textilkonstnärinna i Småland. Växjö Stifts Hembygdskalender 1965
  • Inga-Mi Vannérus-Rydgran: Kyrkliga textilier vid Jönköpings Läns Hemslöjdsförening. Meddelanden från Jönköpings läns hembygdsförbund och stiftelsen Jönköpings läns museum LX. Småländska kulturbilder 1989. Det handlar om textil.
OM ARTIKELFÖRFATTAREN

Elisabet Johansson är verksam på olika nivåer och med olika uppgifter inom Svenska Folkdansringen och Sveriges Hembygdsförbund. Nyfiken på historiska samband och personhistoria, anser det viktigt att dokumentera samtiden.
Elisabet trivs bra i arkiv och hjälper gärna till att rädda glömda sådana.
Färöintresset väcktes på en resa med Växjöortens folkdanslag och Samfundet 2008, och hittills är Färöarna besökt sju gånger.


 
Elisabet Johansson, Ljungby
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Öströms fabrik. Sätt maskinen i gång.

13 apr 2022 Läsning

  Den moderna industrin tog sin början på Färöarna med en ångmaskin i en ny fabrik 1887. Det rådde stora förväntningar och förundran. Den första perioden blev kort, men satte sina spår och...

Varför minskade det norska riket 1814?

13 feb 2014 Läsning

  Därför är Grönland inte svenskt. Det är rubriken på Harald Gustafssons artikel om händelser för 200 år sedan, då förhandlingar mellan Danmark, Sverige och Storbritannien i Kiel ledde till...

Resa med reflektioner

02 sep 2015 Läsning

  Av en händelse kom vi att anmäla oss till en temaresa till Färöarna redan 2008. Temat var dans. Vi fick veta att en svensk guide skulle hålla i resan. Denna första resa till Färöarna för...

Monsterböcker för barn och vuxna i nordisk samverkan

08 okt 2015 Läsning

  Tre författare, Áslaug Jónsdóttir från Island, Rakel Helmsdal från Färöarna och Kalle Güettler från Sverige berättade om sitt samarbete den 22 september 2015 i Författarnas hus i...

Smak av Färöarna- ett annorlunda matprogram

22 feb 2016 Läsning

  Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas...

Befolkning, budget, Nordens hus, grind och fotboll

09 okt 2012 Läsning

  Försommaren var solig och torr på Färöarna, härlig för turisterna. Sensommaren däremot var fuktig och alla var inte färdiga med höskörden när oktober månad började. Fårslakten inleddes...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år

13 mar 2019 Läsning

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern Páll och blev därigenom fri att ägna sitt liv åt konsten. Páll fick däremot, som...

Frimärksåret 2016 i Färöarna

27 dec 2016 Läsning

Året 2016 har inneburit att flera spännande frimärken har utkommit på Färöarna, inklusive en verklig innovation i sammanhanget. Ett unikt märke med äkta handarbete. Som brukligt de senare åren...

Intryck från Färöarna 1963 - En illustrerad resedagbok

08 dec 2017 Läsning

Inledning Uppmärksamma ögon på hantverk och kultur För att studera den gamla färöiska allmogekulturen åkte textilkonstnären Inga-Mi Vannérus till Färöarna i juli 1963. Hennes...

Arkiv på Hässelby slottsvind

01 mar 2010 Läsning

  Under våren har samfundets styrelse sorterat och hämtat sitt arkiv på Hässelby slottsvind och det var slutet på en nordisk epok. Hässelby finns omnämnt redan 1306. Under förra hälften av...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.