REFLEXIONER
maj 2008
I april hölls samfundets årsmöte på Postmuseum i Stockholm.
Det var ganska få medlemmar som deltog och den ständiga frågan är hur vi skall få med flera i föreningen för att verka för kunskap om Färöarna. Det borde vara möjligt när intresset för öarna tycks stort och det är lätt att fara dit, i sommar även direkt från Stockholm. Hjälp oss att värva medlemmar, årsavgiften är sedan länge oförändrad, 150 kr, den ger tre nummer av detta blad och årsskriften Gardar.
I styrelsen återfinns Gunnel Wallén, redaktör för vårt blad, Sören Hallgren, vice ordförande, Rune Bengtsson, kassör, Ralph Björkman, sekreterare, Johanna Roto, tidigare ordförande i Tjaldur i Helsingfors, och undertecknad, ordförande.
Här dansar en jungfru på fager ö
Efter årsmötet bjöd arbetsgruppen för symposiet Balladdans i Norden i höstas, på folkmusik och sång. Musikgruppen bildades i vintras inför resan till Färöarna i fastlagen för att under namnet Här dansar en jungfru på fager ö kunna framträda i Norðurlandahúsið.
Där hölls en konsert med ballader och folkmusik på olika instrument och den var oerhört uppskattad av de få som trots den dagens oväder kunnat ta sig fram. Kvällsföreställningen fick ställas in. Främst i Nólsoy gavs dock tillfälle till spel, sång och dans och inte minst balladen om Mallebro gjorde gruppen lycka med. Den återkom i årsmötets festliga konsert där Dan, Lundberg och Bo Nordenfelt från Svenskt visarkiv, Gunnar Nordlinder och Karen Petersen från visgruppen Korp deltog. Ulrika Gunnarsson från Visarkivet var på resa.
Fotoutställning
Årets projekt är fotoutställningen Havsfiske- sex turer i Nordatlanten med Maria Olsens bilder ut boken Images of Fishermen: The North Atlantic, Aberdeen 2006, som hon givit ut tillsammans med sin man, journalisten Búi Tyril. Utställningen öppas den 27 juni på Sjöhistoriska museet i Stockholm för att sedan vandra.
Hållbart fiske i Norden?
I anslutning till utställningen ordnas ett seminarium, Hållbart fiske i Norden?, den 13 oktober. Bakom det står Fiskeriverket, Norden i Fokus och Sjöhistoriska museet och det blir på museet en diskussion om förvaltningsmetoder, olika sätt att begränsa fisket, både inom och utom EU, för inbjudna beslutsfattare, journalister och tjänstemän. Då bjuder Sjöhistoriska museet också in allmänheten till föredrag om havsfiske.
Projektet sker i samarbete med våra systerföreningar Samfundet Sverige-Island och Föreningen Sverige-Grönland. Att frågorna är svåra har vinterns debatt i media visat. Kanske kan någon lärdom dras av de metoder som använts i Västnorden när EU:s fiskeripolitik måste revideras. Tänk om Norden kunde stå enigt i en globalt svår situation.