Skeppet som flyter fram och tillbaka inne i pennan är M/S Tjaldur som trafikerade Danmark-Färöarna 1953-1967 för färöiska rederiet Skipafelagið Føroyar. Foto Erik Walberg.

 

Hälsningen från Färöarna blev tryckt under 50-talet på en penna i Danmark. Den dök upp på en loppmarknad i Sverige och får sin förklaring via Samfundets nätverk. Nils Walberg berättar om erfarenheter från loppmarknader.

Om du tar gröna tunnelbanelinjen nr 18 från T-Centralen i Stockholm ca 20 min västerut mot Hässelby och kliver av i Abrahamsberg, går över det lilla torget och fortsätter på vänster sida ett par hundra meter så låg där i en källarlokal för tio år sedan en liten loppis. Då jag bor ytterligare en bit längre upp var det ju enkelt att slinka förbi efter jobbet. Loppisar är ju loppisar, det mesta är av totalt ointresse men ibland dyker det upp några dolda skatter.

bild eskesen detalj penna
Fynd på loppmarknad i Stockholm.

Den avspanade ytan du som loppis-jägare skall igenom, står i direkt proportion till något kul eller till och med något intressant att köpa. Det vill säga för att hitta något, måste du gå på många, många loppisar. Med andra ord har jag lärt mig en enkel regel som gäller för så gott som alla loppmarknader:
ingen stor yta = inget av intresse!
Mer om förhållandet area kontra fynd, kan du läsa i andra artiklar om Fynd från Färöarna.

Den här kvällen för flera år sedan stod jag och rotade i en låda med pennor och diverse skrivgrejor och vad dyker då inte upp om inte en ”pinup-penna” med färömotiv och jag tänkte "Hoppsan - finns det sådana !". En annan klok erfarenhet från loppmarknader är att leta vidare om du hittat något. Så jag rotade flitigt på och vad dök upp om inte en penna till samt en brevkniv båda med motiv från Färöarna. Summan att betala blev 30:- för alla tre. Glad fortsatte jag hem.

Snabbt svar på frågan
bild eskesen detalj penna
Eskesen reklampenna

Nu, tio år senare, tog jag fram fynden och funderade på hur gamla de kunde vara. En lunnefågel säger inte så mycket, men en färja (troligtvis Smyril) säger mer. Min gissning blev 60-tal, kanske 70-tal. Hmmm, undrar vad nätet kan ge för fångst om detta?
Jag trålade på internet efter information om pennor med färöiska motiv, med ganska så mager fångst. Mest var det till salu, några samlare som inte svarade på mejl eller vars sidor gav träff men var nerlagda. Ingen historia om hur pinup-pennan kom till, när, och var, så jag gissade på USA; men så fel man kan ha visade det sig senare.

Då mejlade jag till Samfundet Sverige-Färöarna och bad om att få publicerat en historia med bilder på pennorna samt en fråga till er läsare om någon kunde vet mer. Det skulle jag gjort tidigare. Torbjörn Nyström som är redaktör och webbmaster på hemsidan, är nämligen allvetande. Det sa bara vips i de infinita optokablarna som med milijoners milijoner ettor och nollor förbinder Sverige med Färöarna, när han svarade att :

Du menar säkert 'Original Floating Action Pen' från danska Eskesen.

Så fick jag enkelt svar på min fråga om pennor med rörliga bilder. Det var nog fartyget M/S Tjaldur någongång i slutet av 50-talet, påstod Samfundets redaktör.

Torbjörn berättade att de tillverkas i Danmark av ESKESEN A/S och att firman sedan starten 1946 producerar bl.a. oljefyllda akryl-artiklar med rörliga bilder. Utöver pennor och brevöppnare som jag har, gör de också nyckelringar och liknande. Kolla gärna ESKESENs hemsida om du vill veta mer eller göra en beställning.

M/S Tjaldur
bild Tjaldur
Tjaldur - litografiskt plakat

Motivet på ett par av pennorna är passagerarfartyget M/S Tjaldur som under många år var Färöarnas flaggskepp. Enligt tradition har färjorna som går mellan de nordatlantiska öarna fågelnamn och tjaldur är det färöiska namnet på strandskata. Under 1900-talet var det fyra olika färöiska passagerarfartyg som hade detta namn och de seglade från 1925 till 1969 på linjen mellan Färöarna och Danmark.

Den Tjaldur som är avbildad på pennan byggdes 1953 av färöiska rederiet Skipafelagið Føroyar. Rederiet som grundades 1919 slogs ihop med isländska Eimskipafélag Íslands (Eimskip) 2004 till ett bolag och heter nu Faroe Ship. M/S Tjaldur seglade med frakt och resenärer mellan Danmark och Färöarna 1953 - 1967.

När Färöarna 1963 fick reguljärflyg, märkte rederierna som seglade passagerare mellan Danmark, Färöarna och Island att antalet passagerare minskade. Skipafelagið Føroyar sålde skeppet till Chile 1967. Danska DFDS fortsatte passagerarseglingen till 1992. På Färöarna grundades rederiet Smyril Line 1982 och de började sommarsegling med passagerare mellan Färöarna, Island, Norge, Danmark och Skottland med M/F Norröna (som tidigare hette Gustav Wasa och seglade mellan svenska Trelleborg och tyska Travemünde).

Det litografiska plakat som säkert var inspiration till motiven på pennorna från Eskensen, heter Velkommen til Færøerne. Det var Niels Juul som på 50-talet tryckte detta 81 x 58 cm stora plakat som reklam för Skipafelagið Føroyar och resor till Färöarna med Tjaldur.

Nästa Fynd från Färöarna kommer att handla om en inramad bild av klippan Munken som jag hittade efter min far.

Bilder

Klicka på en bild för att starta bildgalleri.


 
Nils Walberg, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin

27 jan 2018 Läsning

  Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än halva Gotland. Små öar med höga, branta berg mellan samhällen vid...

Återseende med Färöarna efter trettiofem år

25 nov 2015 Läsning

  Vi hade lovat vår sonson en resa, min man och jag, och den skulle gå till Färöarna. Där hade vi varit på bröllopsresa för trettiofem år sedan, nu fyllde grabben 15 år och vi ville ge...

Färöarna på kulturnatt i Reykjavik

19 aug 2012 Läsning

  Ingen minns en så vacker sommar i Reykjavik som denna. I augusti har det varit mindre sol än tidigare, men mera värme. Temperaturen har i hela landet legat mellan femton och tjugo grader...

Ræstur fiskur: air-dried fermented fish the Faroese way

21 dec 2015 Läsning

  Abstract Background Fish has played an important role in the diet of the population of the mid-Atlantic Faroe Islands. Dried and fermented fish in particular have been an...

Hundra år efter Birgitta Hylins födelse arrangerar Färöarnas Landsbibliotek en utställning

20 feb 2016 Läsning

  Hundra år efter Birgitta Hylins födelse gjorde bibliotekarien Erhard Jacobsen en utställning på Føroya landsbókasavn juli 2015, om initiativtagaren till Samfundet Sverige-Färöarna och...

Jóannis Kristiansen, färöisk konstnär

14 nov 2010 Läsning

  Ett utmärkande drag för de flesta färöiska konstnärer är den påverkan det dramatiska landskapet har på deras konst. Impressionisten Jóannis Kristiansen är inget undantag. Jóannis...

Norsk dramaserie förlagd till Färöarna

18 jun 2012 Läsning

  Buzz Aldrin Den norska dramaserien Buzz Aldrin som är förlagd till Färöarna kommer att visas i 4 delar i SVT2 med början den 18.7 2012 kl 22.45 och med repris den 20.7 kl...

Oktober kom med kyla

01 nov 2009 Läsning

REFLEXIONERnovember 2009 Oktober kom med kyla och vitt på fjällen om morgonen. Så vände vinden med regn och det är inget vidare väder för dem från bygden Velbastaður som idag är ute att samla...

Kungariket Danmarks största okända verksamhet

01 mar 2016 Läsning

  Begreppet rigsfællesskabet (riksgemenskapen) omfattar Danmark, Färöarna och Grönland. Alla tre länderna i konungariket har drottning Margrethe II som statschef. Men visste du att...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson

28 mar 2018 Läsning

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I utkanten av Tórshavn ligger högst uppe i Hoyvík bondgården Vatnaskarð. På gården...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.