- Detta är en stor heder för oss och extra speciellt eftersom vi är första restaurangen på Färöarna som får en stjärna, sa Poul Andrias Ziska

 

Vi gratulerar restaurang KOKS med stjärnan i Guide Michelin, Michelinguiden. Det är första färöiska restaurangen någonsin som får denna mycket betydelsefulla, internationella, kulinariska utmärkelse.

Nu kan två länder i Nordatlanten för första gången pynta sig med stjärnor i Guide Michelin. Vid dagens gala i Stockholm belönades både Färöarna och Island och de fick sina första stjärnrestauranger någonsin: Koks på Färöarna och Dill i Nordens hus i Reykjavík på Island.

Från Färöarna var det Poul Andrias Ziska, kock, Karin Visth, sommelier, och Johannes Jensen, direktör som tog emot priset på scenen i Vasateatern. Priset - en Michelinman - överräcktes av Michael Ellis, direktör för Guide Michelin.

Detta är en stor heder för oss och extra speciellt eftersom vi är första restaurangen på Färöarna som får en stjärna.
Poul Andrias Ziska, prisceremonien Stockholm 22 feb 2017
Guide Michelin
Michelinguiden

Guide Michelin som har fått namnet av Michelindäcket, är en serie guideböcker för resenärer och restauranggäster som ges ut årligen. Den gavs ut första gången 1900 i Frankrike av bröderna André och Édouard Michelin för att hjälpa bilister att hitta rätt väg, få service till bilen och ett hotell att sova på. Böckerna med röda omslag som även kallas Le guide rouge de Michelin, innehåller också rekommendationer och betygsättningar på bra restauranger. Att komma med i guiden anses som en bedrift i sig och bara framtiden kan visa vad utmärkelsen kommer att få för betydelse för restaurang KOKS och färöisk turism.

Spännande tider

Det är enligt stjärnbetygen i boken endast de trestjärniga restauranger som får bedömningen: "exceptionellt bra kök, värt en egen resa". I sin motivation för att KOKS skulle få en stjärna, avslutade Michelin-juryn bedömningen med orden: "KOKS is really worth a detour". Bättre kan det inte sägas.

Det är inget tvivel att denna historiska händelse kommer att få en betydelse för färöiska restauranger och för turismen. Det är inte troligt att speciellt många resenärer åker hela vägen till Färöarna bara för att äta en enda måltid. Självklart vill de också uppleva natur, djur och vad landet i övrigt har att erbjuda. Detta är en klar utmaning till alla andra restauranger att bli lite bättre och få gäster att komma också till dem. Det är spännande gastonomiska tider i sikte på Färöarna

...

Lammköttet smakar som hela Färöarna

Färöarna är känt för sina fina skaldjur, sin fisk, sina får och speciella konserveringsmetoder.
– Ja, vi har lite speciella ingredienser som det fermenterade lammet, berättar Poul Andrias Ziska vid ett tidigare samtal och fortsätter med ett leende: Det har en stark smak för de som inte är vana vid det.

Torkhuset är det viktigaste huset på alla gårdar på Färöarna och det gäller såväl i stad som på landsbygd. Och det gäller även restaurang Koks som har ett torkhus där de sakta i låg temperatur konserverar både lammkött och fisk, som är de viktigaste ingredienserna i det färöiska köket. Detta är den mycket speciella färöiska tork- och fermeneteringsmetod som kallas ræst.

...

Ny gourmet restaurang

Nu kan resenärer inte komma till Färöarna och äta på KOKS, eftersom den är stängd för vintern och inte öppnar igen förrän i april. Restaurang KOKS flyttade från Hotel Føroyum till ett hus i Kirkjubø i början av 2016, och det har hela tiden funnits en känsla av att det inte var en permanent lösning.
Hotel Føroyar är nu igång med att bygga till på hotellet med utsikt över huvudstaden Tórshavn. Planerna är att kunna erbjuda fler hotellrum och kanske också kunna "flytta hem" restaurang KOKS till där det började, uppe på vägen över ön: oyggjavegurin.


Torbjörn Nyström, Tórshavn
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Kvannen (Angelica archangelica) i Färöarna och Island

02 jan 2009 Läsning

  Kvanngård Om man åker runt på Färöarna kan man fortfarande se en och annan välskött kvanngård - hvanngarður. Det finns också flera ortnamn som vittnar om kvannens betydelse en gång i...

Tankar om fisk

03 okt 2007 Läsning

REFLEXIONER oktober 2007 Förr var fisk till middag på öarna i Nordatlanten något de flesta bara hade, nu säljs den färska fisken också i Reykjavík som lyx, kryddad i små delikatessaskar. Genom...

Sigurd Simonsens betydelse för besökare i Färöarna

18 mar 2012 Läsning

  Har du besökt Färöarna som turist, så har det du fått se och uppleva till viss del arrangerats genom en turistbyrå i Tórshavn (Ferðamannastovan), som Sigurd Simonsen förestått i många...

Nytt slakteri på Stóra Dímun

27 okt 2010 Läsning

  På en av de mest otillgängliga av alla Färöarnas 18 öar, invigs ett nytt slakteri. Personalen från Hälsomyndigheten är och ger godkänt betyg till nya slakteriet den 20 september...

En resedagbok från Färöarna. Prolog.

20 jun 2017 Läsning

  Färöentusiasten Elisabet Johansson har gjort arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus-Rydgran (1932-2017) i Småland. Den vackraste vinterdagen 2016, den 24 februari, var jag på...

Färöiska flaggor på fartyg på västkusten

18 mar 2013 Läsning

  I Göteborgs hamn och Göta älv drogs pråmar av Röda bolaget. Det kallades så för att firmans tre första bogserbåtar från 1870-talet hade sina namn, Ivar, Erik och Oscar, i vitt på rött band...

Hur ser Färöarna ut om man inte kan se?

30 mar 2017 Läsning

  I egenskap av reseledare för Temaresor inbjöds Anders Persson att prata om Färöarna för Synskadades förening på Gotland. I denna artikel berättar Samfundsmedlemmen hur han...

Färöiskt frimärksevent på Konstakademien i Stockholm

26 sep 2012 Läsning

  Den 24 september 2012 utgav Färöarna två konstfrimärken. Det var ett samarbete mellan den färöiske konstnären Edward Fuglö, född 1965, och den svenske konstnären Jan Håfström, född...

På resa med prästen K.O. Viderø

27 nov 2013 Läsning

  Adjunkt Bergur Djurhuus Hansen på Fróðskaparsetur Føroya, Färöarnas universitet, skriver om arbetet för Nordiska Rådet Litteraturpriskommitté och den färöiske författaren Kristian Osvald...

Ræstur fiskur: air-dried fermented fish the Faroese way

21 dec 2015 Läsning

  Abstract Background Fish has played an important role in the diet of the population of the mid-Atlantic Faroe Islands. Dried and fermented fish in particular have been an...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.