Vi gratulerar restaurang KOKS med stjärnan i Guide Michelin, Michelinguiden. Det är första färöiska restaurangen någonsin som får denna mycket betydelsefulla, internationella, kulinariska utmärkelse.
Nu kan två länder i Nordatlanten för första gången pynta sig med stjärnor i Guide Michelin. Vid dagens gala i Stockholm belönades både Färöarna och Island och de fick sina första stjärnrestauranger någonsin: Koks på Färöarna och Dill i Nordens hus i Reykjavík på Island.
Från Färöarna var det Poul Andrias Ziska, kock, Karin Visth, sommelier, och Johannes Jensen, direktör som tog emot priset på scenen i Vasateatern. Priset - en Michelinman - överräcktes av Michael Ellis, direktör för Guide Michelin.
Michelinguiden
Guide Michelin som har fått namnet av Michelindäcket, är en serie guideböcker för resenärer och restauranggäster som ges ut årligen. Den gavs ut första gången 1900 i Frankrike av bröderna André och Édouard Michelin för att hjälpa bilister att hitta rätt väg, få service till bilen och ett hotell att sova på. Böckerna med röda omslag som även kallas Le guide rouge de Michelin, innehåller också rekommendationer och betygsättningar på bra restauranger. Att komma med i guiden anses som en bedrift i sig och bara framtiden kan visa vad utmärkelsen kommer att få för betydelse för restaurang KOKS och färöisk turism.
Spännande tider
Det är enligt stjärnbetygen i boken endast de trestjärniga restauranger som får bedömningen: "exceptionellt bra kök, värt en egen resa". I sin motivation för att KOKS skulle få en stjärna, avslutade Michelin-juryn bedömningen med orden: "KOKS is really worth a detour". Bättre kan det inte sägas.
Det är inget tvivel att denna historiska händelse kommer att få en betydelse för färöiska restauranger och för turismen. Det är inte troligt att speciellt många resenärer åker hela vägen till Färöarna bara för att äta en enda måltid. Självklart vill de också uppleva natur, djur och vad landet i övrigt har att erbjuda. Detta är en klar utmaning till alla andra restauranger att bli lite bättre och få gäster att komma också till dem. Det är spännande gastonomiska tider i sikte på Färöarna
Lammköttet smakar som hela Färöarna
Färöarna är känt för sina fina skaldjur, sin fisk, sina får och speciella konserveringsmetoder.
– Ja, vi har lite speciella ingredienser som det fermenterade lammet, berättar Poul Andrias Ziska vid ett tidigare samtal och fortsätter med ett leende: Det har en stark smak för de som inte är vana vid det.
Torkhuset är det viktigaste huset på alla gårdar på Färöarna och det gäller såväl i stad som på landsbygd. Och det gäller även restaurang Koks som har ett torkhus där de sakta i låg temperatur konserverar både lammkött och fisk, som är de viktigaste ingredienserna i det färöiska köket. Detta är den mycket speciella färöiska tork- och fermeneteringsmetod som kallas ræst.
Ny gourmet restaurang
Nu kan resenärer inte komma till Färöarna och äta på KOKS, eftersom den är stängd för vintern och inte öppnar igen förrän i april. Restaurang KOKS flyttade från Hotel Føroyum till ett hus i Kirkjubø i början av 2016, och det har hela tiden funnits en känsla av att det inte var en permanent lösning.
Hotel Føroyar är nu igång med att bygga till på hotellet med utsikt över huvudstaden Tórshavn. Planerna är att kunna erbjuda fler hotellrum och kanske också kunna "flytta hem" restaurang KOKS till där det började, uppe på vägen över ön: oyggjavegurin.