Den samlade frimärksutgivningen i Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur, kultur, idrott. Många länder upplever ett minskande intresse för sitt lands frimärken och nu börjar man att helt sluta med utgivningen. Ett exempel på detta är Island. Men i Färöarna fortsätter man.
Med hjälp av skickliga konstnärer och idégivare, fortsätter den färöiska frimärksutgivningen att belysa samhället på ett intressant och mångsidigt sätt. Frågan är bara hur stort behovet är för dessa utgåvor för den ordinarie posttrafiken.
Vårens utgivningstillfällen
I likhet med flera föregående år koncentrerar man utgivningen till några tillfällen, två omgångar på våren och ett datum på hösten. Det sammanlagda antalet frimärken var 18 + 4 miniark. Tre av utgåvorna kom därtill ut i häften.
Först ut, den 14 februari, S:t Valentinsdagen, utkom två märken i valörerna 8 och 12 kronor med den hjärtformade sjön Vatndalsvatn på Vágar.
10 dagar senare, den 24 februari, uppmärksammades poeten mm Mikkjal Dánjalsson á Ryggi (1879-1956) med ett miniark med två frimärken i valörerna 17 och 26 kronor.
Volleyboll firar 125 år som idrott och Färöarna uppmärksammar detta med två märken i valörerna 12 och 17 kronor. Motiven är manlig resp. kvinnlig volleybollspelare.
Två av den välkända konstnären Sigrun Gunnarsdóttirs (f. 1950 i Eiði) kvinnoporträtt avbildas på två märken i valörerna 12 och 27 kronor.
En söt sälunge är motiv på ett 20-kronorsmärke.
Drottning Magrethes 80-årsdag
Den 16 april var det dags att uppmärksamma drottning Magrethes 80-årsdag. Det gjordes med ett egensinningt porträtt av drottningen utfört av Edward Fuglø. En drottningsilhuett omgiven av färöisk fauna och branta klippor. Märket sitter i ett miniark och har valören 50 kronor.
Historiska postvägar
Det gemensamma europeiska motivområdet 2020 var historiska postvägar. På Färöarna handlar det naturligt om posttransporter över dimhöljda fjäll eller över strömmande och upproriska vatten. Två märken i valörerna 17 och 20 kronor visar just detta. 20-kronorsmärket visar postbåten Ólavur, som med hemmahamn i Vestmanna betjänade Vestmannasundet under många årtionden. Utgivningsdag 27 april.
Fältpost
Ett miniark och två frimärken minner om de brittiska fältpostkontor som fanns på Färöarna under andra världskriget. Valörerna är 20 och 35 kronor och motiven är bl.a. fältpostkontoren i Miðvágur och Tórshavn.
Ett konstfrimärke med målningen Maanens Duuer av den säregne konstnären Díðrikur á Skarvanesi (1802-65) blev motiv på ett 20-kronorsfrimärke. Målningen finns på Färöarnas konstmuseum.
Hösten bjöd på musik, film och schack
Den 21 september var det dags för höstens utgåvor. Först ut var ett miniark som uppmärksammar Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum (valör 44 kronor). Multikonstnären Heiðrik á Heygum har åstadkommit ett porträtt av kompositören iklädd färöisk mansdräkt och omgiven av mängder av färöiska symboler från naturen. Bl.a. sitter en lunnefågel på hans axel.
Filmkonsten i världen firar 125 år och det uppmärksammar Färöarna genom att avbilda scener ur två filmer av Katrin Ottarsdóttir, Bye bye blue bird från 1999 och Ludo från 2014, valörer 12 och 26 kronor.
Speciella färöiska varianter av det traditionella schackspelet avbildas på två märken i valörerna 17 och 27 kronor.
Liksom föregående år avbildar årets julfrimärken mässhakar från färöiska kyrkor. Den på 12 kronorsmärket finns i Viðareiði, medan 20 kronorsmärkets mässhake återfinns i Kvívík.
En serie frankeringsmärken (4 motiv) på temat höskörd utkom den 1 oktober och avslutade därmed utgivningsåret 2020 på Färöarna.
Mer information
Som vanlig hänvisas till stamps.fo för ytterligare detaljer kring de olika frimärksmotiven.