Det är "haretid" i Färöarna. Från 2 november till 31 december är det lagligt att skjuta harar.
Haren är det största vilda däggdjuret på öarna. Ursprungligen fanns det inga harar i Färöarna, men på 1850-talet tog den danska jaktintresserade amtmannen initiativ till en förändring. Han valde att hämta den så kallade snöharen från Norge. Fem harar fångades i Kragerødistriktet och fraktades till Tórshavn. En av hararna dog under överfart, men de andra fyra anlände välbehållna och släpptes på Kirkjubøreyn.
Det typiskt steniga landskapet gjorde det lätt för hararna att hitta gömställen. Eftersom Färöarna inte heller har fyrbenta rovdjur som skulle vara naturliga fiender, ökade antalet harar ganska snabbt. Några år senare fanns det tusentals av dem. Stora rovfåglar tog naturligtvis en del, men den största decimeringen berodde på mänsklig jakt.
De jaktintresserade på de andra öarna ville naturligtvis också få en bestånd av harar till sina öar. 1872 placerades några på Eysturoy och 1919 på Kalsoy. Harar kom till Kunoy och Vágar 1920. De kom till Sandoy först 1972 och där var förhållandena klart extra gynnsamma, eftersom hararna på Sandoy växer sig större än vad de gör i resten av landet. Skuvoy är en ganska liten ö, och storleken på hararna där är de minsta i landet.
Idag uppskattas det totala antalet på öarna till cirka 5 000. Forskning har visat att harar kan föda tre kullar ungar om året, och att den fjärde kullen då redan kan utvecklas i livmodern.
I Norge är snöharen kritvit på vintern. På Färöarna ändrades vinterfärgen under ett tiotal år från vit till blågrå och efter ytterligare tio år hade den blivit ljusgrå.
En förutsättning för att hararna ska överleva och fortplanta sig är att ön de släpps ut på är tillräckligt stor. Försök att introducera dem på de små öarna har inte varit framgångsrika. Men på alla större öar finns de. Fågelexperten Jens-Kjeld Jensen på Nólsoy har fört statistik över harjakten på Nolsøy och kan rapportera att på 10 år, från 1998 till 2007, har över 600 harar skjutits. Medelvikten på dessa var drygt 2,7 kg. Hararna på Suðuroy och Sandoy verkar ha störst medelvikt. Den väger drygt 2,9 kg.
Journalisten Snorri Brend i den färöiska tidningen Sosialurin har satt ihop en lista över tillstånd som utmärker haren. Här är några av dem:
- Lever i skog och hed, och lägger ungar i hålor mellan stenar och klippor.
- Hararna på Färöarna kallas snöharar, men är mest gråa på vintern.
- Snöharar finns också i Skottland, Irland, Norge, Sverige. På Island finns de inte.
- Harar äter växter; gräs, halm, blommor och löv och knoppar på träd och buskar