Brendans resa Färöarna"Brendans resa - med oxhudsbåt i munken Brendans kölvatten" är en reseskildring av Tim Severin (f. 1940), med teckningar av den färöiska konstnären Tróndur Patursson i översättning av Stig Sandelin. Bokens originaltitel är The Brendan voyage

Det finns en tidig skrift som sägs skildra en transatlantisk resa genomförd under 700-talet. Skepparen var munken Sankt Brendan som hade med sig ett drygt dussin bröder på väg att besöka några andra munkar.
Historien om Sankt Brendans resa (lat. Navigatio Sancti Brendani), är en skrift som troligen skrevs på 800-talet och utger sig för att skildra en expedition på Atlanten på 500-talet. Berättelsen är full av typiska sjöfararskrönor och motiv som återkommer i många medeltida sagor – portar till helvetet med smådjävlar, sjöodjur som man kan kliva iland på, och så vidare. Till slut kommer abboten Brendan och hans kompanjoner fram till ett stort land, där de efter ett tag hejdas från att fortsätta, eftersom de befinner sig nära paradiset. Därefter återvänder de hem.

Severin är en akademiker och författare, som sydde i hop en tidstypisk båt av tidig medeltida modell. Den bestod av oxhudar på ett träskelett och 1976–1977 genomförde han en lyckad resa för att bevisa att det var fullt möjligt att på 500-talet segla från Irland via Färöarna, Island och Grönland till Nordamerika.
Hans projekt finanseierades bland annat med ett förskott på boken Brendans resa, som beskriver äventyret. I boken redogör Severin för hela proceduren: idén, researchen, byggandet och resan. Själva resan blir naturligtvis höjdpunkten - framförallt den omåttligt vådliga rutten Island-Grönland med stormar och så småningom isberg.

 

Brendans resa
Severin, Timothy
Rabèn och Sjögren 1978, 277 s.

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.