Verksamheten inom Samfundet Sverige–Färöarna 2006

Styrelse: 

 • ordförande Nanna Hermansson, vald till årsmötet 2007
 • vice ordförande Sören Hallgren, vald till årsmötet 2008
 • kassaförvaltare Rune Bengtsson, vald till årsmötet 2008
 • sekreterare Ralph Björkman, vald till årsmötet 2007
 • Anne Eide Mörner, vald till årsmötet 2008
 • Ove Granum, vald till årsmötet 2007
 • Gunnel Wallén, vald till årsmötet 2007 

Revisorer:

 • Mats Gullberg och
 • Lars-Erik Larsson
 • suppleant: Hans Christiansen

Valberedning:

 • Britt Werner och
 • Lars-Erik Larsson

Styrelsemöten

Styrelsen har under året haft två protokollförda sammanträden och ett konstituerande möte efter årsmötet den 6 april 2006.

Medlemsantal. Hedersmedlemmar

Den 31 december 2006 hade Samfundet 157 betalande medlemmar.
Hedersmedlemmar: Björn Hagström, Jeffrei Henriksen, Erik Stark och Gunnar Åkerblom.
Hedersmedlemmen Ebba Lindberg gick bort våren 2006.

Årsavgiften

Årsavgiften har varit 150 kr per medlem/familj.

Ekonomi

Samfundets ekonomi baseras på inkomster från medlemsavgifter samt bidrag från Föreningen Norden. Beträffande ekonomin i övrigt hänvisas till balans- och resultaträkningen.

Birgitta Hylin-stipendiet

Birgitta Hylin-stipendiet delades inte ut 2006.

Publikationer

Medlemmarna har erhållit tre nummer av medlemstidningen Tíðindablaðið, nr 57-59 och  årsskriften Gardar nr XL med verksamhetsberättelse för 2008.

Det fjärde numret av medlemstidningen Tíðindablaðið år 2005 ingick i årsskriften Gardar, som ges ut av Samfundet Sverige – Island i Lund–Malmö och som distribuerades i januari 2006. Därefter har medlemmarna erhållit tre nummer av Tíðindablaðið. Årsskriften Gardar ersätter det fjärde numret. 

Samfundets medlemmar har under året kallats till :

Årsmöte
Samfundets årsmöte hölls den 6 april 2006 på Norden i Fokus i Stockholm. Under paragrafen övrigt gjorde Erik Stark ett livfullt och uppmuntrande inlägg och visade sin uppskattning av Tíðindablaðið och Gardar.
Efter årsmötesförhandlingarna visade konstnären och medlemmen Svenerik Jakobsson utställningen ”Tryk I” med ett femtontal grafiska verk från Färöarna. Utställningen kom från Nordatlantens Brygge i Köpenhamn – ett nytt kulturcentrum skapat av Island, Grönland, Färöarna och Danmark – och visades i två omgångar.
Svenerik berättade om den fantastiska grafiska verkstaden i Listasavn Føroya, konstmuseet, som från 1995 givit konstnärerna möjlighet att arbeta på ett nytt sätt. En gästbostad har berett också konstnärer utifrån tillfälle till att verka på Färöarna. Några av bilderna var gjorda av gästande danskar. Pedagogiskt förklarade Svenerik principer för de olika teknikerna och bilderna diskuterades.
Bröd och ost, torrfisk och späck serverades.
Föredraget publicerades i Tíðindablaðið nr 49.

Runt Mälaren med Norröna Felagið
En planerad kulturhistorisk resa runt Mälaren 4–11 juli 2006 inleddes med bildvisning för Norrøna Felagið i Tórshavn den 8 februari 2006.
Den 4 juli kom 19 deltagare från Färöarna och resan gick först till Sävö. Andra dagen gjordes besök på Nynäs i Bälinge, i Nyköping med Föreningen Norden och Follökna vängård med föredrag, dans och musik. Tredje dagen gick bussen till Malmköping, Gripsholm, Sigurdsristningen vid Ramsundsberget och Nordens folkhögskola Biskops-Arnö, som ligger på en ö i norra Mälaren. Fjärde varma dagen besöktes Skokloster och Sigtuna med särskilt mottagande på museet. Femte dagen for gruppen till Uppsala, domkyrkan och Gustavianum, Uppsala högar, Linnés Hammarby och slutligen Stockholm med kvällsmål på Vaxholmsbåt. Sjätte dagen var det vandring i Gamla Stan och besök på Vasa och på kvällen samkväm i Villa Bergshyddan. Sista dagen, den 10 juli, bjöd Föreningen Norden på en storartad lunch.
Från Samfundet deltog Gunnel Wallén och Ove Granum och Nanna Hermansson, som var arrangör och guide. Det blev givande dagar.
Se referat av Gunnel Wallén i Tíðindablaðið nr 50.

Färöresa i maj
En kulturhistorisk resa till Färöarna 19–25 maj, annonserad i Tíðindablaðið, lockade Ralph Björkman, som lämnat en reserapport i Tíðindablaðið nr 50. Flera av de elva deltagarna var museimän och kom från olika håll: Danmark, Norge, Holland och Sverige. Resan gick via Kvívík till Tórshavn med flera museibesök. Deltagarna fick ett särskilt mottagande av Dorete Bloch på Velbastaður och visit gjordes hos Tita Vinter. En dag gjordes en utflykt till Nólsoy med lunch i Magnúsarstovu och fest på kvällen i Pætursastovu i Havn, där Gunnar Hoydal höll tal och Kristian Blak spelade. En annan utflykt följde till Sandoy med en otrolig lunch. Efter Viðareiði besöktes museet i Klaksvík och Blásastova i Gøta.
Vid Gjógv visade Bárður Jákupsson sin ateljé och sista dagen gick båten från Vestmanna norrut under fågelbergen. Vädret var i början lite hårt, men Kristi himmelsfärdsdag vid Gjógv var oförglömligt vacker.
Nanna Hermansson hade planerat färden och ledde den.

Färöresa i augusti
Samfundet arrangerade också, genom ordföranden, en resa till Färöarna för Uppsala Senioruniversitetet dagarna 25–30 augusti. Den inleddes med besök på Tilhaldið, kommunens aktivitetscentrum men bl.a. inriktning på äldreverksamhet, men följde i stort vårens resa med museibesök och utflykter. En storartad måltid dukade Laura Joensen fram en kväll i Mettustova. I Nólsoy ordnades både lunch, middag och färöisk dans. I Gøta hölls en sär44 skild konsert med den danske psalmdiktaren Thomas Kingos verk. Vädret var bra och de 32 deltagarna, som var väl förberedda, var mycket kunniga, intresserade och trevliga.
Uppsala senioruniversitet har 2007 givit ut en rapport från studiecirkeln och studieresan som ett pedagogiskt projekt, som kanske kan inspirera andra. Två av deltagarna har skrivit en artikel om växtligheten som kommer att publiceras i Gardar XXXVII.

Konferens om nordiskt bilateralt kultursamarbete
Nordiska kultufonden hade inbjudit representanter för Västnordenföreningar till en konferens på Schæffergården i Gentofte 3–5 februari 2006 med rubriken Det nordiska samarbetet och de bilaterala kulturfonderna/föreningarna i Norden.
Från Samfundet deltog Rune Bengtsson. Representanter kom också från Samfundet Sverige – Island, Föreningen Sverige–Grönland, Norsk–Færøysk Lag, Tjaldur–vänskapsförening Finland–Färöarna, Uppik, Vänskapsföreningen Finland–Grönland samt KALAK, Vinafélag Íslands og Grænlands.
Konferensen hade flera syften. Ett av dem var att stärka kontakterna mellan de många bilaterala aktörerna, som inte syns i det officiellt nordiska samarbetet. Nanna Hermansson berättade om de bilaterala fondernas framväxt, arbetet med Nordiska ministerrådets nya struktur för kulturområdet beskrevs, undersökningar av nordiska språkförståelse presenterades och ett arbetspass ägnades Västnorden.
Vänskapsföreningarna fick också tillfälle till ett eget möte.

Övrigt:

Nordisk dansresa med symposium om balladdans planerad
Det utökade samarbetet med Norsk–Færøysk Lag i Oslo och Tjaldur i Helsingfors har lett
till att Samfundet planerat en nordisk dansresa för en grupp från Nólsoy och ett symposium
om balladdans i Stockholm i november 2007.

Bokförsäljningen
Bokförsäljningen har omfattat 13 exemplar av Färöord, Ebba Lindbergs och Birgitta Hylins färöisk-svenska ordbok, utgiven av Samfundet 1984. Andra av Samfundets böcker som sålts är två exemplar av Färöarna / Bland Hvalfångare och Folkvisedansare av Ester Åkesson, faksimilupplaga av 1 uppl. 1911) utgiven 1983, och sju exemplar av Fyra sägner från Färöarna / i översättning av Birgitta Hylin 2001. Den färöiska flaggan har lånats ut till en nordisk utställning vid Sagomuseet i Ljungby, ett bröllop i Lysekil och Smålands Fotbollförbund, EM-kval i fotboll för pojkar 18 år.  

Förfrågningar
Förfrågningar har besvarats av Samfundets styrelse. En av dem gällde en artikel om Kerstin von Post som Ove Granum översatte. Samfundet har haft ett gott samarbete med Norden i Fokus. Den 9 juni kom Detlef Wildraut från Deutsch–Färöischer Freundeskreis på besök.

Stockholm den 27 mars 2007

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Om oss

 • Samfundets historik

  Samfundets historik

      Vår historia - Liten förening med stora ambitioner -     Samfundet Sverige-Färöarna, en kort historik Färöarna - ett okänt land Läs mer
 • Styrelse

  Styrelse

      Styrelse     Medlemmarna i Samfundet Sverige-Färöarna valde på årsmötet den 21 mars 2019 ny styrelse.   Ordförande Läs mer
 • Stadgar

  Stadgar

        STADGAR för Samfundet Sverige-Färöarna   § 1 Ändamål Samfundet Sverige-Färöarna är en ideell förening som har till ändamål Läs mer
 • Försäljning

  Försäljning

    Köp böcker till reducerade priser   Här kan du se vilka böcker Samfundet har till försäljning. För att göra Läs mer
 • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.