LYSSNA

 

Här samlar vi gamla och nya radioprogram, podsändningar och liknande. Alla med anknytning till Färöarna.

 

 

Musik vi visste om och inte visste om från Grönland och Färöarna!

Landspecialsfinal för radioprogrammet "Minusgrader". Vi har kommit till vårt sista landspecial och idag fördjupar vi oss i musik från Grönland och Färöarna! Vi lär oss om många spännande saker och lyssnar på musik från bland annat Byrta, Nieve Nielsen, Hulda och mycket mer.
Radio AF - som sänder programmet "Minusgrader" - är Sveriges största studentradiokanal, och har sänt radio sedan 1982. Kanalen drivs av Akademiska föreningen i Lund.

LYSSNA  

 

 

 

Astronom och solförmörkelseturist på Färöarna - 2015

”Rödhaken fortsatte sjunga genom hela totaliteten”

På fredagen kunde vi i Sverige se en partiell solförmörkelse. Men på Färöarna täcktes hela solen - en total solförmörkelse. Många entusiaster hade åkt dit för att se skådespelet. Vi pratade med en av dem, astronomen Robert Cumming från Onsala rymdobservatorium. Reporter är Lena Näslund.

 

 

 

Färöisk film skildrar ungas identitetssökande - 2014

”Wintermorning” - en film av Sákaris Stórá

Trots en stark berättartradition är det få filmer som görs på Färöarna. Men på filmfestivalen Nordiskt panorama i Malmö visades i veckan kortfilmen "Wintermorning" av Sákaris Stórá som själv är uppvuxen på Färöarna och som återvänt för att försöka skildra hur det är att växa upp och hitta sin identitet i ett litet samhälle på en ö mitt ute i Nordatlanten. Helena Heðinsdóttir och Armgarð G. Mortensen spelar bästa vännerna Maria och Birita som försöker hitta sin identitet i ett litet samhälle på Färöarna. Vår reporter Anna Landelius har mött den 28-årige regissören Sákaris Stórá, som många andra unga färöingar, valde att flytta från Färöarna för att utbilda sig men återvände efter några år. Hans mål med sitt filmskapande är att visa färöiska livsvillkor på film.

 

 

 

Röster och intryck från Färöarna - 2014

”Det är lite skämmigt att komma till Färöarna, för där vet man väldigt mycket om våra författare och vårt kulturliv medan vi inte känner till någonting om deras”, säger kulturradions Mia Gerdin som åkte till Färöarna för att prata om litteratur, språk och identitet.

Del 1 - ”Det är inte storleken det kommer an på”

I första programmet av två får vi möta unga bloggare, traditionella kvaddansare och Färöarnas första kvinnliga romanförfattare.
I programmet medverkar Anna Mattsson som är svensk författare och översättare av bl a färöisk litteratur, Turid Sigurdadottir, professor i färöiska språket och litteraturen, Una Nielsdottir Galan som är 17 år och bloggar tillsammans med sin kompis Markus Josenius Hammer som är 18. Fjöllini dansa heter deras blogg. Rasmus A Joensen sjunger ett kväde a capella – han är ordförande i kvaddansföreningen och så möter vi författaren Jóanes Nielsen som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2013 för sin roman Brahmadellerna. Vi möter också Oddvör Johansen som var den första kvinnan som fick en roman utgiven på Färöarna. Den kom 1982 och finns översatt till svenska, Livets sommar. Musiken i programmet är med Kings of Convenience, Valravn, Teitur och gammalt kväde, Brynhildartattur.

 

Del 2 - ”Utan språk ingen nation”

I det andra programmet av två från Färöarna besöker Mia Gerdin Färöarnas största tryckeri och pratar med tryckerichefen Jon Hestoy om den digitala framtiden. Det blir också möten med författare i olika åldrar - t ex Joanes Nielsen, 60, som gett ut många böcker och Kristina Clementsen, 17, som än så länge publicerar sig på webben. Oddfridur Rasmusssen är både lärare, författare och redaktör för Färöarnas enda litterära tidskrift Vencil, Turid Kjölbrå arbetar på Lärarboksförlaget där man haft kampanjer för att få föräldrar att läsa mer för sina barn, och på universitetet finns Turid Sigurdadottir som funderar över hur mycket dataskärmarna påverkar unga människors hemkänsla.

 

 

 

Färöarna irriterade på Gotland om vapen - 2013

"Det var ett plagiat"

Folk på Färöarna har blivit arga på Gotland eftersom internetsajten Wikipedia visar upp det färöiska statsvapnet som Gotlands landskapsvapen. Sedan har detta vapen på olika ställen fått symbolisera Gotland.
Efter att ett TV-team nyligen gjorde upptäckten har frågan diskuterats flitigt i Färöarnas medier. Färöiska myndigheter tog efter ett reportage i teve kontakt med länsstyrelsen på Gotland för att få klarhet och har därefter diskuterat med Sveriges statsheraldiker vid Riksarkivet, Henrik Klackenberg.

 

 

 

Nils Linnman på Färöarna - 1948

1948 reste den starkt naturintresserade radiojournalisten Nils Linnman till Färöarna för att undersöka fågelberg och tidvattenströmmar.
Sänt: 1948-07-23.

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.