LYSSNA

 

Här samlar vi gamla och nya radioprogram, podsändningar och liknande. Alla med anknytning till Färöarna.

 

 

Ökad turism valfråga på Färöarna

Lördag 31 augusti 2019

Färöarna går till parlamentsval och den snabbt ökade turismen har blivit en valfråga på de självstyrande, men inte självständiga öarna.
– Många tycker att de allt fler turisterna börjar bli en belastning för naturen, säger Ingi Samuelsen redaktör på den färöiska nyhetssajten Portal.

 

 

 

Färöarnas ryska affärer

Fredag 28 december 2018

Ryska sanktioner ger klirr i kassan på Färöarna. När andra länders export av fisk har stoppats fortsätter Färöarna att förse den ryska marknaden och försäljningen har mångdubblats de senaste åren.

 

 

 

Hopp om självständighet på Färöarna

Måndag 3 december 2018

På Färöarna har man ett eget parlament, en egen flagga, eget språk och ett eget fotbollslandslag. Men trots att man år för år blivit allt mer självstyrande är man ännu inte en självständig nation. Flera olika partier arbetar för en total separation från Danmark, och händelserna i Katalonien har satt nytt fokus på den Färöiska självständighetskampen. Men på öarna i nordatlanten går åsikterna om självständighetsfrågan isär.

 

 

 

Färöarna - nu med fler kvinnor

Söndag 25 november 2018

På Färöarna, den självstyrande, men inte självständiga ögruppen i Nordatlanten så hade man länge ett problem. Kvinnorna lämnade. Det fanns ett tag 2 000 fler män än kvinnor bland de 50 000 färingarna.

 

 

 

Tuff abortdebatt att vänta på Färöarna

Onsdag 14 november 2018

På Färöarna kan debatten om fri abort återigen ta fart.
På de självstyrande, men inte självständiga, öarna har man en abortlagstiftning från 1950-talet som är mer restriktiv än i resten av Norden.

 

 

 

Sunleif Rasmussen - Färöarnas förste symfoniker

Tisdagen 22 maj 2018

I sin lyriska musik använder han urgamla färöiska folkmusikmelodier som grundstenar.
- Men Europa är min hembygd och havet förenar mer än det åtskiljer, säger Sunleif Rasmussen.

 

 

 

Musikprisgala på Färöarna 2018

Lördag 24 mars 2018

Ett besök på Färöarnas Grammisgala och tre artister som alla skriver egna texter och musik men uttrycker sig i olika genrer och på olika språk. Birgitta Tollan besöker Färöarna.

 

 

 

Musik vi visste om och inte visste om från Grönland och Färöarna!

18 december 2015

Landspecialsfinal för radioprogrammet "Minusgrader". Vi har kommit till vårt sista landspecial och idag fördjupar vi oss i musik från Grönland och Färöarna! Vi lär oss om många spännande saker och lyssnar på musik från bland annat Byrta, Nieve Nielsen, Hulda och mycket mer.
Radio AF - som sänder programmet "Minusgrader" - är Sveriges största studentradiokanal, och har sänt radio sedan 1982. Kanalen drivs av Akademiska föreningen i Lund.

LYSSNA  

 

 

 

Astronom och solförmörkelseturist på Färöarna - 2015

Lördagen 21 mars 2015

”Rödhaken fortsatte sjunga genom hela totaliteten”

På fredagen kunde vi i Sverige se en partiell solförmörkelse. Men på Färöarna täcktes hela solen - en total solförmörkelse. Många entusiaster hade åkt dit för att se skådespelet. Vi pratade med en av dem, astronomen Robert Cumming från Onsala rymdobservatorium. Reporter är Lena Näslund.

 

 

 

Färöisk film skildrar ungas identitetssökande

Onsdag 24 september 2014

”Wintermorning” - en film av Sákaris Stórá

Trots en stark berättartradition är det få filmer som görs på Färöarna. Men på filmfestivalen Nordiskt panorama i Malmö visades i veckan kortfilmen "Wintermorning" av Sákaris Stórá som själv är uppvuxen på Färöarna och som återvänt för att försöka skildra hur det är att växa upp och hitta sin identitet i ett litet samhälle på en ö mitt ute i Nordatlanten. Helena Heðinsdóttir och Armgarð G. Mortensen spelar bästa vännerna Maria och Birita som försöker hitta sin identitet i ett litet samhälle på Färöarna. Vår reporter Anna Landelius har mött den 28-årige regissören Sákaris Stórá, som många andra unga färöingar, valde att flytta från Färöarna för att utbilda sig men återvände efter några år. Hans mål med sitt filmskapande är att visa färöiska livsvillkor på film.

 

 

 

Röster och intryck från Färöarna - 2014

Lördag 04 januari 2014

”Det är lite skämmigt att komma till Färöarna, för där vet man väldigt mycket om våra författare och vårt kulturliv medan vi inte känner till någonting om deras”, säger kulturradions Mia Gerdin som åkte till Färöarna för att prata om litteratur, språk och identitet.

Del 1 - ”Det är inte storleken det kommer an på”

I första programmet av två får vi möta unga bloggare, traditionella kvaddansare och Färöarnas första kvinnliga romanförfattare.
I programmet medverkar Anna Mattsson som är svensk författare och översättare av bl a färöisk litteratur, Turid Sigurdadottir, professor i färöiska språket och litteraturen, Una Nielsdottir Galan som är 17 år och bloggar tillsammans med sin kompis Markus Josenius Hammer som är 18. Fjöllini dansa heter deras blogg. Rasmus A Joensen sjunger ett kväde a capella – han är ordförande i kvaddansföreningen och så möter vi författaren Jóanes Nielsen som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2013 för sin roman Brahmadellerna. Vi möter också Oddvör Johansen som var den första kvinnan som fick en roman utgiven på Färöarna. Den kom 1982 och finns översatt till svenska, Livets sommar. Musiken i programmet är med Kings of Convenience, Valravn, Teitur och gammalt kväde, Brynhildartattur.

 

Del 2 - ”Utan språk ingen nation”

Måndag 06 januari 2014

I det andra programmet av två från Färöarna besöker Mia Gerdin Färöarnas största tryckeri och pratar med tryckerichefen Jon Hestoy om den digitala framtiden. Det blir också möten med författare i olika åldrar - t ex Joanes Nielsen, 60, som gett ut många böcker och Kristina Clementsen, 17, som än så länge publicerar sig på webben. Oddfridur Rasmusssen är både lärare, författare och redaktör för Färöarnas enda litterära tidskrift Vencil, Turid Kjölbrå arbetar på Lärarboksförlaget där man haft kampanjer för att få föräldrar att läsa mer för sina barn, och på universitetet finns Turid Sigurdadottir som funderar över hur mycket dataskärmarna påverkar unga människors hemkänsla.

 

 

 

Färöarna irriterade på Gotland om vapen - 2013

Onsdag 22 maj 2013

"Det var ett plagiat"

Folk på Färöarna har blivit arga på Gotland eftersom internetsajten Wikipedia visar upp det färöiska statsvapnet som Gotlands landskapsvapen. Sedan har detta vapen på olika ställen fått symbolisera Gotland.
Efter att ett TV-team nyligen gjorde upptäckten har frågan diskuterats flitigt i Färöarnas medier. Färöiska myndigheter tog efter ett reportage i teve kontakt med länsstyrelsen på Gotland för att få klarhet och har därefter diskuterat med Sveriges statsheraldiker vid Riksarkivet, Henrik Klackenberg.

 

 

 

Nils Linnman på Färöarna

23 juli 1948

1948 reste den starkt naturintresserade radiojournalisten Nils Linnman till Färöarna för att undersöka fågelberg och tidvattenströmmar.

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.