Back

National Geographic, november 1930

Färöarna kvarstår praktiskt taget oförändrade av den moderna civilisationen och orörda av turister. Den moderna civilisationen hittar inte något fotfäste på de vindpinade klipporna; där liv endast kan existera om det är utformat enligt uråldriga, primitiva mönster. Och öborna, evigt kämpande mot vågor och vind, har lite tid för turisten eller hans pengar. Likt en gigantisk armada av en nutida Tor, rider färöingar ut vågorna på den stormiga Atlanten, var och en slitande sitt ankare.

Leo Hansen

Så beskriver den danske fotograf Leo Hansen Färöarna i en artikel i novemberutgåvan av amerikanska National Geographic 1930. I artikeln skriver Leo Hansen om hans många resor till Färöarna för att fotografera, och introducerar de amerikanska läsarna för färöingarnas kultur och natur, samt deras dagliga kamp för att skaffa sitt levebröd. Artikeln illustreras av Leo Hansens egna fotografier, och dessa är en genuin skatt.
Några av fotografierna presenteras i detta galleri och bildtexterna är de originala från National Geographic november 1930.

LEO HANSEN - fotograf och filmare
Leo Hansen (1888-1962) var 1906 en av Danmarks första filmfotografer och fotograferade spelfilm.
Mest känd blev han efter att 1921-24 deltagit i Knud Rasmussens femte Thulexpediton genom nordvästpassagen. Då filmade han eskimåer som inte tidigare mött européer. Han fotograferade och filmade också på Färöarna, Island, Östgrönland och vid Vita havet.
1938 öppnade han en biografen Bio Lyngby, norr om Köpenhamn, men fortsatte också att fotografera.
flb.fo:
- Færøerne i farver / Carlo Andersen ; fotos: Leo Hansen Kbh. : Wangel, 1958. 115 s., myndir
Läs om Leo Hansen i Dansk Filmdatabas här

lördag, 01 november 1930

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.