Back

Frivilligt arbete - ny simhall på Hestur 1977

Genom fredsföreningen IAL, Internationella Arbetsläger, kom Kjell Havring som ende svensk tillsammans med ett tiotal andra unga från Tyskland, Holland och Schweiz att göra en insats för den simbassäng som folk i bygden Hestur önskade sig.

De unga var inhysta i det gamla skolhuset, som hade en sal och ett pentry. Där sov de, lagade mat och underhöll varandra. Det var aldrig någon diskussion om arbetstiderna för det var så roligt att jobba med de tre från bygden som också var med. En liten lastare fanns för transporter och cementblandare, men det mesta gjordes med muskelkraft.

I september 2016 reste Kjell med Samfundet till Färöarna och besökte simhallen på Hestur, som han 39 år tidigare var med att bygga.

- I simhallen finns idag våra namn med flaggor på väggen. Jag får tankar om att se gruppen igen, ett återföreningsmöte på Hestur. Men det förblir nog bara en spännande tanke Kjell Havring

Om bilderna berättar Kjell...

Bilden på det vita huset är skolan på Hestur. Det var där vi bodde. Byggnaden står kvar fortfarande. Jag kom in i huset vid mitt besök i sept i år. Allt var sig likt. Skolbänkarna på plats, fotografierna på lärarna hängde kvar.
Men då inredde vi efter våra behov. Sovsäckar på golvet, madrasserna mot väggarna dagtid, köket var i ett förrum och där turades vi om att laga maten på en enkel kokplatta. Jag minns att jag sov på den upphöjda delen där katedern står. Den dukades på ett långt bord som en bild visar.
Jag kan så här i efterhand tycka att vi höll en god ordning i rummet. Det var nog nödvändigt för att det skulle vara smidigt att bo där på en sån liten yta.

Det flesta bilder är ju arbetsmotiv. Men en person som jag vill uppmärksamma är den äldre mannen i brun tröja. Han står mot en spade på en av bilderna. Det var nog han som bestämde när det skulle vara rast.
Det är Johan Niclasen, öns borgmästare. Jag fick vid årets besök veta att han sågs som "öns starke man". Han hade tagit initiativet till bygget av simhallen, han hade goda kontakter med politiker och såg till att det fanns ekonomi för bygget. Så beskrevs han i alla fall. Johan var med oss nästa dagligen och var mån om att vi skulle trivas. Det minnet har jag kvar. Han ordnade också så att vi kunde åka omkring på öarna på fritiden.

Mannen i hamnen heter Thorkil och var tillsammans med Marianne (i orange regnställ) ledare för gruppen. På den tiden såldes ju inte alkohol på ön så vi fick "importera". Jag hade kontakt med båda två några år efter efter lägret. De kom till Stockholm.

Han med borrmaskinen är Ansgar Lenvig. Honom träffade jag också i sept. Han var då på väg för att mata fåren. Han är idag över 80 år. Jag kände snart igen honom, men han mindes inte mig av förståeliga skäl. Det har ju gått nästan 40 år och vi var ju många på besök.

På bilden med kartan och gruppen minns jag att vi planerade vandringar. Jag vet inte vad mannen i mitten heter. Men det var spännande i alla fall att höra att uppe på ön fanns sjöar. Det är kanske det om vi pratar om.

Ett användbart redskap var trehjulingen som vi körde ner till hamnen för att lasta virke till bygget. Arbetet var mycket manuellt. Men vi hade i alla fall cementblandare och borrmaskin för att komma ner i berget.

Simhallen på Hestur kan kontaktas här :

Svimjihøllin í Hesti
Tel. +298 - 21 40 94

Kjell Havring höll 2014 ett föredrag för Samfundets medlemmar om upplevelserna på Färöarna sommaren 1977. Läs ett referat från det i denna artikel .

lördag, 17 september 2016

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.