Multikonstnären Heiðrik á Heygum har klätt på komponisten Ludwig van Beethoven en färöisk nationaldräkt och placerat honom bland färöiska ikoner.

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur, kultur, idrott. Många länder upplever ett minskande intresse för sitt lands frimärken och nu börjar man att helt sluta med utgivningen. Ett exempel på detta är Island. Men på Färöarna fortsätter man.

Med hjälp av skickliga konstnärer och idégivare, fortsätter den färöiska frimärksutgivningen att belysa samhället på ett intressant och mångsidigt sätt. Frågan är bara hur stort behovet är för dessa utgåvor för den ordinarie posttrafiken.

Vårens utgivningstillfällen

I likhet med flera föregående år koncentrerar man utgivningen till några tillfällen, två omgångar på våren och ett datum på hösten. Det sammanlagda antalet frimärken var 18 + 4 miniark. Tre av utgåvorna kom därtill ut i häften.

Först ut, den 14 februari, S:t Valentinsdagen, utkom två märken i valörerna 8 och 12 kronor med den hjärtformade sjön Vatndalsvatn på Vágar.

10 dagar senare, den 24 februari, uppmärksammades poeten mm Mikkjal Dánjalsson á Ryggi (1879-1956) med ett miniark med två frimärken i valörerna 17 och 26 kronor.

Volleyboll firar 125 år som idrott och Färöarna uppmärksammar detta med två märken i valörerna 12 och 17 kronor. Motiven är manlig resp. kvinnlig volleybollspelare.

Två av den välkända konstnären Sigrun Gunnarsdóttirs (f. 1950 i Eiði) kvinnoporträtt avbildas på två märken i valörerna 12 och 27 kronor.

En söt sälunge är motiv på ett 20-kronorsmärke.

Drottning Magrethes 80-årsdag

Den 16 april var det dags att uppmärksamma drottning Magrethes 80-årsdag. Det gjordes med ett egensinningt porträtt av drottningen utfört av Edward Fuglø. En drottningsilhuett omgiven av färöisk fauna och branta klippor. Märket sitter i ett miniark och har valören 50 kronor.

Historiska postvägar

Det gemensamma europeiska motivområdet 2020 var historiska postvägar. På Färöarna handlar det naturligt om posttransporter över dimhöljda fjäll eller över strömmande och upproriska vatten. Två märken i valörerna 17 och 20 kronor visar just detta. 20-kronorsmärket visar postbåten Ólavur, som med hemmahamn i Vestmanna betjänade Vestmannasundet under många årtionden. Utgivningsdag 27 april.

Fältpost

Ett miniark och två frimärken minner om de brittiska fältpostkontor som fanns på Färöarna under andra världskriget. Valörerna är 20 och 35 kronor och motiven är bl.a. fältpostkontoren i Miðvágur och Tórshavn.

Ett konstfrimärke med målningen Maanens Duuer av den säregne konstnären Díðrikur á Skarvanesi (1802-65) blev motiv på ett 20-kronorsfrimärke. Målningen finns på Färöarnas konstmuseum.

Hösten bjöd på musik, film och schack

Den 21 september var det dags för höstens utgåvor. Först ut var ett miniark som uppmärksammar Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum (valör 44 kronor). Multikonstnären Heiðrik á Heygum har åstadkommit ett porträtt av kompositören iklädd färöisk mansdräkt och omgiven av mängder av färöiska symboler från naturen. Bl.a. sitter en lunnefågel på hans axel.

Filmkonsten i världen firar 125 år och det uppmärksammar Färöarna genom att avbilda scener ur två filmer av Katrin Ottarsdóttir, Bye bye blue bird från 1999 och Ludo från 2014, valörer 12 och 26 kronor.

Speciella färöiska varianter av det traditionella schackspelet avbildas på två märken i valörerna 17 och 27 kronor.

Liksom föregående år avbildar årets julfrimärken mässhakar från färöiska kyrkor. Den på 12 kronorsmärket finns i Viðareiði, medan 20 kronorsmärkets mässhake återfinns i Kvívík.

En serie frankeringsmärken (4 motiv) på temat höskörd utkom den 1 oktober och avslutade därmed utgivningsåret 2020 på Färöarna.

Mer information

Som vanlig hänvisas till stamps.fo för ytterligare detaljer kring de olika frimärksmotiven.


 
Rune Bengtsson, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Världens vackraste sedel 2005 kom från Färöarna

20 maj 2016 Läsning

  IBNS, The International Bank Note Society grundades 1961 och har över 2 000 medlemmar i 90 länder. Denna internationella non-profit organisation vars medlemmar samlas kring intresset för...

Sommaren 2011

22 jul 2011 Läsning

REFLEXIONER juli 2011 När det är hett i Sverige kan man önska sig till Färöarna där sommarens medeltemperatur ligger på +11 grader, även om juli har +18 grader. När solen skiner så kan det dock...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna

29 nov 2017 Läsning

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det ”internationella året för hållbar turism för utveckling”. Med erfarenheter från...

Grindval, fångst och forskning

16 jan 2013 Läsning

  Den tredje oktober 2012, en kall och klar dag, siktades en grind i fjorden mellan Nólsoy och Tórshavn. Flera båtar gav sig ut, men fick snart veta att den lilla flocken om ett trettiotal...

En resedagbok från Färöarna. Prolog.

20 jun 2017 Läsning

  Färöentusiasten Elisabet Johansson har gjort arkivfynd hos den konstnärliga Inga-Mi Vannérus-Rydgran (1932-2017) i Småland. Den vackraste vinterdagen 2016, den 24 februari, var jag på...

Studiebesök från Färöarna i Sagobygden

18 dec 2011 Läsning

  Att återfinna den magiska närvaron - Rapport från en sagoresa i Ljungby Besökets tema var att utforska och utbyta erfarenheter om, hur det immateriella kulturarvet som folkdikten utgör...

Att översätta från färöiska

11 nov 2017 Läsning

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk novellsamling. Det är Ingun Christensens Skuggamyndir, utgiven av Bókadeild Føroya...

Tankar om mat

14 feb 2012 Läsning

  Nólsoy är ett matland, sade Andrea till mig för många år sedan. Hon tänkte på fåren som betar ute hela året, på korna och på fågeln i bergets östra sida och på fisken runt öarna. Gråsej...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania

29 nov 2021 Läsning

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor till arbetet med färöiska frimärken, fick förmånen att lära känna...

Smak av Färöarna- ett annorlunda matprogram

22 feb 2016 Läsning

  Beviset på att Färöarna äger ett naturens skafferi av världsklass, där grönsakerna växer och mognar långsamt, och havets kalla vatten ger fisk och skaldjur en unik smak och kvalitet, visas...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.