Multikonstnären Heiðrik á Heygum har klätt på komponisten Ludwig van Beethoven en färöisk nationaldräkt och placerat honom bland färöiska ikoner.

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur, kultur, idrott. Många länder upplever ett minskande intresse för sitt lands frimärken och nu börjar man att helt sluta med utgivningen. Ett exempel på detta är Island. Men på Färöarna fortsätter man.

Med hjälp av skickliga konstnärer och idégivare, fortsätter den färöiska frimärksutgivningen att belysa samhället på ett intressant och mångsidigt sätt. Frågan är bara hur stort behovet är för dessa utgåvor för den ordinarie posttrafiken.

Vårens utgivningstillfällen

I likhet med flera föregående år koncentrerar man utgivningen till några tillfällen, två omgångar på våren och ett datum på hösten. Det sammanlagda antalet frimärken var 18 + 4 miniark. Tre av utgåvorna kom därtill ut i häften.

Först ut, den 14 februari, S:t Valentinsdagen, utkom två märken i valörerna 8 och 12 kronor med den hjärtformade sjön Vatndalsvatn på Vágar.

10 dagar senare, den 24 februari, uppmärksammades poeten mm Mikkjal Dánjalsson á Ryggi (1879-1956) med ett miniark med två frimärken i valörerna 17 och 26 kronor.

Volleyboll firar 125 år som idrott och Färöarna uppmärksammar detta med två märken i valörerna 12 och 17 kronor. Motiven är manlig resp. kvinnlig volleybollspelare.

Två av den välkända konstnären Sigrun Gunnarsdóttirs (f. 1950 i Eiði) kvinnoporträtt avbildas på två märken i valörerna 12 och 27 kronor.

En söt sälunge är motiv på ett 20-kronorsmärke.

Drottning Magrethes 80-årsdag

Den 16 april var det dags att uppmärksamma drottning Magrethes 80-årsdag. Det gjordes med ett egensinningt porträtt av drottningen utfört av Edward Fuglø. En drottningsilhuett omgiven av färöisk fauna och branta klippor. Märket sitter i ett miniark och har valören 50 kronor.

Historiska postvägar

Det gemensamma europeiska motivområdet 2020 var historiska postvägar. På Färöarna handlar det naturligt om posttransporter över dimhöljda fjäll eller över strömmande och upproriska vatten. Två märken i valörerna 17 och 20 kronor visar just detta. 20-kronorsmärket visar postbåten Ólavur, som med hemmahamn i Vestmanna betjänade Vestmannasundet under många årtionden. Utgivningsdag 27 april.

Fältpost

Ett miniark och två frimärken minner om de brittiska fältpostkontor som fanns på Färöarna under andra världskriget. Valörerna är 20 och 35 kronor och motiven är bl.a. fältpostkontoren i Miðvágur och Tórshavn.

Ett konstfrimärke med målningen Maanens Duuer av den säregne konstnären Díðrikur á Skarvanesi (1802-65) blev motiv på ett 20-kronorsfrimärke. Målningen finns på Färöarnas konstmuseum.

Hösten bjöd på musik, film och schack

Den 21 september var det dags för höstens utgåvor. Först ut var ett miniark som uppmärksammar Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum (valör 44 kronor). Multikonstnären Heiðrik á Heygum har åstadkommit ett porträtt av kompositören iklädd färöisk mansdräkt och omgiven av mängder av färöiska symboler från naturen. Bl.a. sitter en lunnefågel på hans axel.

Filmkonsten i världen firar 125 år och det uppmärksammar Färöarna genom att avbilda scener ur två filmer av Katrin Ottarsdóttir, Bye bye blue bird från 1999 och Ludo från 2014, valörer 12 och 26 kronor.

Speciella färöiska varianter av det traditionella schackspelet avbildas på två märken i valörerna 17 och 27 kronor.

Liksom föregående år avbildar årets julfrimärken mässhakar från färöiska kyrkor. Den på 12 kronorsmärket finns i Viðareiði, medan 20 kronorsmärkets mässhake återfinns i Kvívík.

En serie frankeringsmärken (4 motiv) på temat höskörd utkom den 1 oktober och avslutade därmed utgivningsåret 2020 på Färöarna.

Mer information

Som vanlig hänvisas till stamps.fo för ytterligare detaljer kring de olika frimärksmotiven.


 
Rune Bengtsson, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania

29 nov 2021 Läsning

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor till arbetet med färöiska frimärken, fick förmånen att lära känna...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son

26 mar 2019 Läsning

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden Gásadalur, med utsikt till Mykines, ligger på nordvästra delen av Vágar, ön som...

Sticka med färöiskt mönster

14 apr 2017 Läsning

  Färöiska stickade tröjor var under 1800-talet oftast mönsterstickade eftersom mönstret gjorde att de blev både vackrare och starkare än enfärgade. Solveig Larsson på Solveigs Vantar i...

Nioåriga Nina på Färöfärd

16 jun 2017 Läsning

  ... Vad kunde roa en nioårig flicka från Brighton som for med sin far och farmor till Färöarna en försommarvecka 2017? Som farmor med kännedom om öarna vill jag berätta att...

Frimärksåret 2015 på Färöarna

17 dec 2015 Läsning

  Året bjöd på en hel del spännande motiv på de färöiska frimärksutgåvorna. Solförmörkelsen den 20 mars var en nyhet världen över, medan Jacobsens bokhandels 150-årsjubileum eller den...

Intryck från resa till Färöarna februari 2018

03 mar 2018 Läsning

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det kunde bli spännande. Det blev det. Redan luftrummet ovanför Vágar var rejält...

Bokutgivningen på Färöarna 2015

20 jan 2016 Läsning

  För att få ett mått på hela den färöiska bokutgivningen, är ett besök på Føroya Landsbókasavn, Landsbiblioteket ett bra ställe att gå. De publicerar en årlig sammanställning, där man bl....

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna

21 sep 2023 Läsning

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna innan norska vikingar anlände dit på 800-talet. Man har hittat rester av korn från 400-talet och...

Studiebesök från Färöarna i Sagobygden

18 dec 2011 Läsning

  Att återfinna den magiska närvaron - Rapport från en sagoresa i Ljungby Besökets tema var att utforska och utbyta erfarenheter om, hur det immateriella kulturarvet som folkdikten utgör...

Hundra år efter Birgitta Hylins födelse arrangerar Färöarnas Landsbibliotek en utställning

20 feb 2016 Läsning

  Hundra år efter Birgitta Hylins födelse gjorde bibliotekarien Erhard Jacobsen en utställning på Føroya landsbókasavn juli 2015, om initiativtagaren till Samfundet Sverige-Färöarna och...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.