Kanske mest spektakulärt bland 2021 års motiv är Eysturoy-tunneln. Den under vattnet belägna rondellen mellan Strendur och Runavík utsmyckades av konstnären Trøndur Patursson.

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har nu 970 märken getts ut och frågan är hur nära vi är det 1000:e märket.

Året 2021 bjöd på sammanlagt 29 märken, varav 13 är placerade i olika former av miniblock. Vid två tillfällen har märken getts ut i häften. Samtliga märken detta år är tryckta i Frankrike. Som vanligt under de senare åren har även en serie motiv på frankeringsmärken getts ut, denna gång på temat historieberättare.

Årets mest spektakulära motiv?

Årets första utgåva kom redan den 7 januari och uppmärksammar 150 år av organiserad postservice på Färöarna. Ett miniblock med tre märken i valören 17 kr visar en mängd olika attribut och symboler för postdistributionen på öarna. Kári við Rættará har designat blocket.

Den 19 februari var det dags för tre olika serier att se dagens ljus. Ett miniblock med sex motiv visar skulpturer av konstnären Joel Cole, en invandrare från USA till Färöarna. Blocket har överskriften Transplanted – immigrant stories. Märkena har valörerna 5 resp. 17 kr.
En andra serie på två märken visar flygfoton över de båda bygderna på Fugloy; Kirkja (17 kr) resp. Hattarvík (27 kr).

Kanske mest spektakulärt bland 2021 års motiv kanske Eysturoy-tunneln är och då speciellt den under vattnet belägna rondellen mellan Strendur och Rúnavík som avbildas på ett 10 kronorsmärke. Det andra märket i serien har valören 17 kr. Tróndur Patursson står för den konstnärliga utsmyckningen i tunneln.

Internationella kvinnodagen

Andrea Árting (1891-1980) var en betydande person i kampen för kvinnors rättigheter på Färöarna.

Den 8 mars, internationella kvinnodagen, utkom ett märke i valören 39 kr med motiv Andrea Árting (1891-1980), en betydande person i kampen för kvinnors rättigheter på Färöarna. Hennes kanske största succé i kampen för jämställdhet kom 1977 när det blev beslutat att män och kvinnor skulle ha lika lön. För formgivningen av märket står Anker Eli Petersen.

Fyra olika motivområden omfattade utgivningen den 26 april. Ett miniblock visar en historisk karta från 1578 över Nordatlanten med Färöarna i centrum. Märket har valören 27 kr.

Ett gemensamt europeiskt motivområde under 2021 var hotade djurarter och de båda färöiska märkena på temat visar lunnefåglar (valörer 17 och 27 kr). Dessa märken är även utgivna i häfte med tre märken av varje.

Tre märken visar olika aspekter på kohållning på Färöarna. Valörerna är 7, 10 och 17 kronor och märkena är formgivna av Ole Wich.

100 år hade förflutit sedan kungen, Christian X, besökte Färöarna och två märken, baserade på svartvita vykort från besöket, har valörerna 17 och 27 kr.

 

Hovgravör

2021 uppmärksammades att det var 100 år sedan den världsberömde polsk-svenske frimärksgravören mm, Czeslaw Slania föddes. Han graverade 100 färöiska frimärken.

Den 12 augusti var det dags för en samutgåva mellan Danmark, Färöarna och Grönland. 100 år har förflutit sedan den världsberömde polsk-svenske frimärksgravören mm, Czeslaw Slania, föddes. Han graverade mer än 1000 frimärken under sin långa karriär, varav 100 för Färöarna. Han var utnämnd hovgravör i både Sverige, Danmark och Monaco.
Den nu verksamme svenska gravören Martin Mörck har graverat det färöiska blocket, där Slania själv är motiv på själva frimärket (valör 39 kr) och bakgrunden på resten av blocket är ett motiv från Klaksvík med sydspetsen av Kunoy i bakgrunden.

 

Virus

virus
Influensaviruset ILA, som drabbade de färöiska laxodlingarna, samt pågående Covid-19 pandemin uppmärksammas. Av Edward Fuglö.

Sista utgivningsdatum för året var den 20 september. Då var det dags för tre motivområden. Det första uppmärksammar den pågående Covid-19 pandemin och kombinerar detta med influensaviruset ILA, som drabbade de färöiska laxodlingarna 2001. De båda virusen är tema på varsitt märke i ett minblock formgivet av Edward Fuglö. Valörerna är 20 och 25 kr.

Två målningar av Ingálvur av Reyni pryder varsitt frimärke (valörer 17 och 39 kr). Det var 100 år sedan Ingálvur föddes 2020, så märkena uppmärksammar detta med någon fördröjning.

Traditionellt avslutas året med frimärken som passar för julposten. Två märken i valörerna 17 och 27 kronor visar mässhakar, denna gång de som används av biskopen. Det är tredje året i rad som denna motivkrets används. Märkena finns även i häfte med tre märken av varje.


 
Rune Bengtsson, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta

Tio slumpvis valda artiklar

Storvalen exploderade, gav eko runt klotet 2013

01 dec 2013 Läsning

  En storval som strandat släpades till den museala valstationen Við Áir. Vad hände sedan? Under vintern simmar ofta stora valar nära Färöarna. I november gick fyra kaskelotter (Physerter...

Resa med reflektioner

02 sep 2015 Läsning

  Av en händelse kom vi att anmäla oss till en temaresa till Färöarna redan 2008. Temat var dans. Vi fick veta att en svensk guide skulle hålla i resan. Denna första resa till Färöarna för...

Skuggbilder – en anmälan

19 okt 2018 Läsning

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen Skuggamyndir, på svenska Skuggbilder. Tankar Jag vill närma mig boken med...

Årsmöte på Postmuseum

15 maj 2008 Läsning

REFLEXIONER maj 2008 I april hölls samfundets årsmöte på Postmuseum i Stockholm. Det var ganska få medlemmar som deltog och den ständiga frågan är hur vi skall få med flera i föreningen för att...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son

26 mar 2019 Läsning

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden Gásadalur, med utsikt till Mykines, ligger på nordvästra delen av Vágar, ön som...

Harjakt i Färöarna

29 okt 2010 Läsning

  Det är "haretid" i Färöarna. Från 2 november till 31 december är det lagligt att skjuta harar. Haren är det största vilda däggdjuret på öarna. Ursprungligen fanns det inga harar i...

Ballader och nordisk medeltid i bilder

21 nov 2016 Läsning

Inledning Inspiration till närmare studier Till ballader och visor dansar färöingar fortsatt med försångare i ring eller kedja. Dansen har rötter i medeltiden. Samfundet...

Intryck från resa till Färöarna februari 2018

03 mar 2018 Läsning

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det kunde bli spännande. Det blev det. Redan luftrummet ovanför Vágar var rejält...

Återseende med Färöarna efter trettiofem år

25 nov 2015 Läsning

  Vi hade lovat vår sonson en resa, min man och jag, och den skulle gå till Färöarna. Där hade vi varit på bröllopsresa för trettiofem år sedan, nu fyllde grabben 15 år och vi ville ge...

På resa med prästen K.O. Viderø

27 nov 2013 Läsning

  Adjunkt Bergur Djurhuus Hansen på Fróðskaparsetur Føroya, Färöarnas universitet, skriver om arbetet för Nordiska Rådet Litteraturpriskommitté och den färöiske författaren Kristian Osvald...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Logga in

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.