Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar Tróndur Patursson på födelsedagen. Foto Inger Smærup Sørensen

 

Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar.

Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern Páll och blev därigenom fri att ägna sitt liv åt konsten. Páll fick däremot, som vuxen, axla ansvaret som kungsbonde i Kirkjubøur. Pojkarna växte upp på gården, det forna biskopssätet vid fjorden, och Tróndur blev tidigt intresserad av segling.
Han arbetade i lantbruk och på havet och sökte sig utbildning vid olika konstskolor i Tórshavn, Norge och Danmark och är i dag en internationellt erkänd konstnär inom måleri, skulptur, glas och installationer.

Sjöfararen

Brendans resa

I maj 1976 var Tim Severin, historiker och upptäcktsresande, på väg från Irland i en oxhudsbåt av medeltida modell i munken S:t Brendans kölvatten. Målet för resan var Amerika. Efter att ha klarat sig igenom en storm utanför Färöarna hade Tim och hans besättning sökt hamn i Tórshavn. Båten hade fått en del skador som behövde repareras.

Så här beskriver Tim Severin, i sin bok Brendans resa, sitt första möte med Tróndur:

– Jag hade tänkt besöka Brendans vik så fort som möjligt. En morgon, när jag kom tillbaka från en butiksronda uppe i staden, väntade dock ett ganska uppseendeväckande par på mig. Flickan var mycket attraktiv. Hon hade vackra drag, stora bruna ögon och en blek hy som fick henne att likna en zigenarflicka. Det intrycket förstärktes av ett långt svart hår och en väl tilltagen kjol. Det som verkligen fångade min uppmärksamhet var dock hennes följeslagare. Han kunde ha stigit direkt ut ur någon illustration till bröderna Grimms sagor. Det var en kraftfull, undersätsig man som satt orörlig på relingen. Han bar ett par mycket kraftiga stövlar, manchesterbyxor, en hemstickad brun tröja och hade en hantverkares långa kraftfulla händer. Det mest anmärkningsvärda var dock huvudet – det var nästan överväxt, dominerat av ett fantastiskt skägg som från kinder och haka böljade djupt ner på bröstet. Håret och skägget kunde ha varit värdigt Neptun själv. Från ett allvarligt ansikte mitt i denna djungel av hår blickade ett par lugna, bruna ögon mot mig.

”Hej”, sade jag då jag klättrat ombord. ”Kan jag stå till tjänst med något?”

Neptun svarade inte men stirrade mig rakt i ögonen i åtminstone fem sekunder innan han såg bort mot flickan. Hon talade för honom: ”Du sade i radion att det fanns plats för en person till ombord och att det skulle vara bra om det var någon från Färöarna. Den här mannen vill gärna bli med i besättningen.”

Milda makter, tänkte jag. Även en kringströvande hord vilda vikingar skulle ha funderat två gånger innan de valde den här skäggige mannen.

”Det stämmer, men jag är på jakt efter någon som är van vid båtar, helst någon som också kan fotografera.”

”Den här mannen är bättre än så”, sade hon stolt. ”Han är konstnär och en mycket bra sådan. Därtill har han seglat sin egen båt till Medelhavet och har också fiskat ombord på färöbåtar utanför Grönlands kust. Han är en man med allvarlig läggning.”

Det kunde jag se, tänkte jag, när jag kastade en blick på den kraftige, skäggige mannen som fortfarande inte rört så mycket som en muskel.

”Han kanske kan visa mig något han tecknat?” frågade jag tankfullt.

Neptun muttrade något till sin flickvän.

”Hans namn är Trondur, och han är lite blyg när det gäller att tala engelska”, sade hon. ”Men han bjuder hem er till i morgon.”

”Vi kommer gärna.”

”Bra, vi hämtar er i morgon bitti.”

   

Hela den här byn dominerades av ett vikingahus. Det reste sig framför oss, en stor timmerbyggnad med väldiga och ålderdomliga timmerstockar, som tonats i brunt. Fönsterkarmar och dörrar var rödmålade och på taket låg torv som fick det att likna en brant bergsäng. En modernare flygel hade byggts till, men från den plats där vi parkerat såg huset ut som en byggnad från vikingatiden.

”Detta är Trondurs släktgård”, sade flickan. Jag betraktade huset och såg sedan ut mot den lilla hamnen. Där stod en vitkalkad kyrka och på ett fält längre bort stod en ruin av en ännu större kyrka. Ruinen verkade mycket ålderdomlig. En tanke slog mig.

”Vad heter den här byn?” undrade jag.

”Kirkjuböur”, svarade flickan.

”Har den kanske något annat namn?”

”Ja, ibland kallas den här platsen Brandarsvik.”

Vi hade alltså kommit till Brandarsvik. Min tyste följeslagare, som ville följa med oss på vår färd, kom från Brendans vik på Färöarna...

   

Naturligtvis blev Trondur en av oss ombord på Brendan och det var bland det bästa som hände oss under hela resan.

   

Trondur visade redan nu sina talanger. Han lärde oss hur man fiskar på rätt sätt. Redan som femåring hade han på fjordarna lärt sig den konst, som generationer av färöbor utövat i vattnen utanför Grönland och vid Newfoundlands fiskebankar. Trondur tog först fram en stor blybit, som kanske var ett par kilo tung. Han grävde sedan vidare i sjösäcken och fick fram en mycket lång lina, som var upplindad på en liten platt trägrunka som fungerade som spole. Betena var tre enkla krokar med granna tygbitar. Plask! Blybiten åkte i vattnet och meter efter meter lina löpte ut över relingen. Djupet var här 90 meter. När Trondur märkte att blyklumpen bottnat började han långsamt och försiktigt att ta hem på linan. Sedan ryckte han till och efter att ha halat in några meter till, så gjorde han ett nytt plötsligt ryck, grymtade nöjt och började hala in på allvar.

”Fick du något?” frågade Edan ivrigt.

”Två”, svarade Trondur lakoniskt medan den våta linan föll i bukter kring hans stövlar. Jodå, där blänkte två granna torskar. Plask! Vikt och lina åkte ut igen. Försiktig inhalning, ett plötsligt ryck och så började Trondur hala in linan igen.

”Hur många blev det den här gången?” frågade Edan.

”Tre”, sade Trondur. Gång på gång lyckades han och alla undrade vi hur han bar sig åt. När jag fiskade med linan kunde jag inte känna ett dugg, trots att Trondur talade om att en fisk hade nappat. Edan försökte också, men det enda han fick var en stor blåsa på handen när han halade in linan för snabbt. Det dröjde inte länge förrän Brendan bar en ny prydnad, en lång rad nyfångade fiskar som hängde i riggen ungefär som tvätt på en lina. Vi kokade torsk, stekte torsk, prövade på torsk i smör, torskstuvning, torsk med ris eller potatis, torsk med persiljesås och även en smaklig torskspaghetti.

Tróndur Patursson följde senare med på flera av Tim Severins upptäckts- och forskningsresor. Så småningom gifte sig Tróndur och den vackra flickan, som heter Borgny Dam Jacobsen och är designer. De byggde sig hus och verkstad på Kirkjubøur.

Konstnären

När Köpenhamn 1996 var kulturby, var Tróndur inbjuden att representera Färöarna i ett utställningsarrangemang kallat Art Across Oceans. Nittiosex konstnärer från hela världen fick inreda varsin container på ett sätt som skulle anknyta till deras respektive hamnstad.

I Tróndurs container kliver man in i ett ”kosmiskt rum”. Containern, The Deep Cosmos: Light and Reflection, har färgade glasväggar med tak och golv i spegelglas. Känslan av att befinna sig i en oändlighet är härlig – om man vågar kliva in. En och annan backar raskt ut igen med känslan att tappa fotfästet. 1997 var containern med vid en utställning med andra färöiska konstnärer i Hässelby utanför Stockholm. Containern, i dag benämnd Bládypið, finns nu i anslutning till konstmuseet i Tórshavn, Listasavn Føroya.

Uppväxten, med havet som närmaste granne, och alla månader som Tróndur tillbringat på havet har givit inspiration till mycket av hans konst. Stranden i Kirkjubøur tog emot drivved och andra föremål som kom med Golfströmmen och med andra strömmar ända från Sibirien. Strandfynden har Tróndur använt till skulpturer.

Tróndurs stora, klart lysande ultramarinblå målningar ger direkt association till de stora världshaven.

Tróndur Paturssons konst kan beskådas på många platser runt om på Färöarna. Glasmålningar finns i kyrkan i Gøta och i den katolska kyrkan i Tórshavn. I affärscentret SMS i Tórshavn finns en trappskulptur i glas, stål och marmor. I Norðoyatunnilin, mellan Leirvík och Klaksvík, pryder Tróndurs ljuskonst väggarna.

Sedan år 2002 flyger Tróndurs stora färgglada glasfåglar under taket på Kastrups flygplats, till glädje för resenärerna.


 
Gunnel Wallén, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Hedersledamöterna Anna och Høgni i Nólsoy
06 nov 2023 Artiklar

  I början av 1960-talet kom den färöiske folkloristen Mortan Nolsöe (1924-1987) till Nólsoy för att...

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna...

Med båt till Färöarna i mars?
13 apr 2022 Artiklar

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och inte minst av Samfundet...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn....

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12 september 2021 drevs en...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941 i Köpenhamn och dog 15 mars...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester Åkesson. Färöarna....

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur,...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora Føroya Siglingarsøga, 1963. Då...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983 och vi hade tänkt tillbringa vår...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i mer än tusen år kunnat trygga...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell lunnefångst gavs ut 2018. Gravören är...

Färöarnas frimärksutgivning 2018
30 dec 2018 Artiklar

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga...

Skuggbilder på svenska
19 okt 2018 Artiklar

  Många små milstolpar Nyligen har Ingun Christensens färöiska novellsamling Skuggamyndir kommit ut i min...

Skuggbilder – en anmälan
19 okt 2018 Artiklar

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen...

Färöisk dans i Dalarna
07 aug 2018 Artiklar

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska...

Engelska kanoner på Färöarna
06 apr 2018 Artiklar

  Skansen åter besatt av engelsmän Till minne av andra världskriget har myndigheterna på Färöarna bevarat tre...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson
28 mar 2018 Artiklar

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I...

Snö, färöisk dans och slå tunna - En reseledares vecka på Färöarna 2018
08 mar 2018 Artiklar

Den traditionella tiden för ballad- eller kvaddansen på Färöarna börjar under julen och når sin kulmen i fastlagen....

Intryck från resa till Färöarna februari 2018
03 mar 2018 Artiklar

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det...

Kráka – en kärleksförklaring
28 feb 2018 Artiklar

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för...

Frimärksåret 2017 på Färöarna
08 feb 2018 Artiklar

Den färöiska frimärksutgivningen 2017 fördelades på fyra utgivningstillfällen, två på våren och två på hösten. 27...

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin
27 jan 2018 Artiklar

Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än...

Nordisk språkstatistik- Illustrerad språksituation i Norden
03 dec 2017 Artiklar

Som gymnasiebibliotekarie brukar jag ibland vara ute i klasserna och undervisa om språk i Norden. Det gör jag inte...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna
29 nov 2017 Artiklar

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det...

Att översätta från färöiska
11 nov 2017 Artiklar

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag
21 aug 2017 Artiklar

Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja...

Är det farligt att resa till Färöarna?
07 aug 2017 Artiklar

  Möt naturen med kunskap, omdöme och försiktighet Inte långt från idylliska och mycket populära byn...

På besök i världens navel
28 sep 2012 Artiklar

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.