Botulf och Brandan i en kalkmålning från medeltiden. Täby kyrka, Vapenhuset. Foto Lars-Olof Albertson 2005

 

Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med Smyril Line. Tidigare hade vi köpt en färd med ms Norrøna via Färöarna till Island, men farsoten hindrade oss den gången.

Mot Hirtshals

En vacker, sval fredag körde vi, tillsammans med Samfundets kassör, Rune Bengtsson, från Stockholm. Ett stopp gjorde vi i Brahehus och talade om Jonas Rugman som på 1600-talet tack vare Per Brahe gick i skola på Visingsö. På resa från Island hade han haft med sig handskrifter och han hamnade i Uppsala som den förste översättaren till svenska. Färjan från Göteborg till Frederikshavn tar lite mer än tre timmar och vi övernattade på landet nära Jyllands nordspets. Lördagen var solig som en sommardag och ute på Grenen sågs små krusningar från Kattegatt skvalpa med dem från Skagerrack. Också på återresan fick vi sol på fyren och bunkrarna i Hirtshals och den tillsandade kyrkan på Skagen.

MS Norrøna

Den färöiska färjan byggdes 2003 och det var en enorm satsning där också Island och Shetland deltog eftersom den också skulle angöra Lerwick och Bergen. Det höll inte i längden, men färjan har regelbundet transporterat gods mellan Danmark, Färöarna och östra Island. Bilarna kan bli 800 eller 130 trailrar. Den är det enda passagerarfartyget på rutten, kallas också kryssningsfärja. Efter en renovering härom året har den två nya våningar och kan rymma nära 1 500 gäster. I mars 2022 var vi kanske 500, många färöingar tog en vårtur till Hirtshals och åter.

Om vintern går Norrøna från Hirtshals lördag eftermiddag, passerar Shetland med Foula på söndagen och ankommer till Tórshavn måndag morgon. Den lossas snabbt och far samma dag tillbaka. Norrøna går snabbare på sommaren, stannar kort i Tórshavn för att skynda vidare till Seyðisfjörður på östra Island. På återfärden mot Hirtshals passeras åter Tórshavn.na. Vi som kört i land i Tórshavn måndag morgon for ombord till "Tórshavns största parkeringsplats" torsdag kväll för återfärden mot Hirtshals.

Väder

Det härligaste med sjöresan är att spankulera på däcket, följa vågor och horisonten och inte tänka på något av alla världens ruskigheter. Visst kan det vara så att fartyget rör sig så att ingen kan stå ute i storm och regn. Nu finns det lyxhytter med panorama fönster så att man ur sängen kan se skådespelet. Även de enklaste hytterna med kojer till fyra har TV. Korridorernas dörrar har fått namn efter fiskar och fåglar, nog så intressant att tänka på Krokodilla prikkafiskur. På översta planet finns salongen Laterna Magica, uppkallad efter en bok av William Heinesen. Där finns en bar, bekväma sittplatser och en utsikt över nästan hela horisonten. Ombord finns också en samling böcker och i trapphallarna hänger gamla intressanta fotografier. Matställena är utmärkta och butiken välförsedd med isländska och färöiska varor. Det låter som reklam, men så bra är Norrøna.

Nu hade vi tur, picknick på däck i sol när vi for iväg, sol hela söndagen och fint väder i Tórshavn. Mulet men slät sjö på återresan. På Velbastaður visade bilens termometer +14 grader vilket var varmare än en vanlig sommardag. En vän från Sverige säger sig mest sakna årstidernas växlingar där han bor med utsikt till Nólsoy. Men han kan få alla sorters väder under en dag och vi fick naturligtvis också störtregn.

Brandan

Brendan, Brendanus eller Brandan, var en irländsk munk som på 500-talet grundade flera kloster och blev helgonförklarad. Hans sjöfärd för att söka De heligas utlovade land, Paradiset, skrevs ner av en munk på 800-talet och legenden översattes till många språk. Den bygger troligen på många olika historier. Det berättas i den hur abboten Brendan ledde en sjöresa med fjorton munkar, (tre tillkom och förolyckades). Munkarna följer den katolska kyrkans regler och riktar sig mot Gud. Under sju år färdas de mellan underliga öar och möter märkliga ting. Skärtorsdag kommer de till Fårens ö. Där är djuren vita och så många att munkarna inte ser marken. Abbotens båt har en ram av trä, klädd med oxhudar, master och segel. Författaren Tom Severin for 1976 med fyra man från Irland i en traditionell irländsk skinnbåt båt för att bevisa att seglatsen varit möjlig. Tack vare Trondur Paturssons sjökunskaper nådde de efter tretton månader Canada och fick där hjälp av kustbevakningen. Även Tom Severins fantastiska skildring blev översatt till många språk.

Brandansvík

I Kirkjubøur, det forna biskopssätet finns höga ytterväggar från en stor katedral, en vitkalkad sockenkyrka, och en rest av en murvägg på på branten till sjön. Där vid Brandansvík, fanns på 1400-talet en liten kyrka helgad Sankt Brandan. Nedanför ligger sjön som tagit både kyrkogård och kyrkans södersida.

Brendan var ett omtyckt helgon vid den tid då tyska köpmän handlade med torrfisk och Erik av Pommern var kung i inte bara i Sverige utan i hela unionstidens Norden. Helgonet Brandanus finns avbildad i Mariakyrkan Helsingborg, som är från 1400-talets början. De irisk-anglosaxiska helgonen Brandan, Botolf och Eskil finns avbildade i vapenhuset i Täby kyrka. Målningarna antas vara från förre delen av 1400-talet. Där står Brandan på en fisk, i berättelsen så stor att munkarna tog den för en ö.

Nu lånar helgonet Brandan sitt namn till ett hotell som hör ihop med Smyril Line. Övernattning i sköna sängar med fin frukost ingick i vårt resepaket. Smyril är för övrigt en stenfalk.

Inte kunde jag låta bli att fråga hur det gått med hotellet under farsoten. Inget problem, färöingar har utnyttjat det, var svaret. Hotel Hilton Garden Inn i Tórshavn är också nybyggt, med gräs på taket.

Projekt

Ett mål med resan var att hålla ett möte för att diskutera projektet Svensk-färöisk ordbok som skall ligga på nätet, Sprotin.fo. Så var jag ombedd att skaffa en bild av en rondell smyckad av Trondur Patursson. Den ligger under vattenytan i en tunnel mellan Streymoy och Eysturoy. Inte får man stanna, men väl köra runt och beundra den färöiska dansen runt mitten. Tunneln gör det möjligt att snabbt nå Klaksvík. I övrigt var det roligt att i utställningen i Tjóðsavn, Nationalmuseum, se en nytt avsnitt om ull. Mest handlade resan dock om att träffa gamla vänner och det var alldeles underbart!


 
Nanna Stefania Hermansson, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Hedersledamöterna Anna och Høgni i Nólsoy
06 nov 2023 Artiklar

  I början av 1960-talet kom den färöiske folkloristen Mortan Nolsöe (1924-1987) till Nólsoy för att...

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna...

Med båt till Färöarna i mars?
13 apr 2022 Artiklar

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och inte minst av Samfundet...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn....

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12 september 2021 drevs en...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941 i Köpenhamn och dog 15 mars...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester Åkesson. Färöarna....

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur,...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora Føroya Siglingarsøga, 1963. Då...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983 och vi hade tänkt tillbringa vår...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i mer än tusen år kunnat trygga...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell lunnefångst gavs ut 2018. Gravören är...

Färöarnas frimärksutgivning 2018
30 dec 2018 Artiklar

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga...

Skuggbilder på svenska
19 okt 2018 Artiklar

  Många små milstolpar Nyligen har Ingun Christensens färöiska novellsamling Skuggamyndir kommit ut i min...

Skuggbilder – en anmälan
19 okt 2018 Artiklar

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen...

Färöisk dans i Dalarna
07 aug 2018 Artiklar

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska...

Engelska kanoner på Färöarna
06 apr 2018 Artiklar

  Skansen åter besatt av engelsmän Till minne av andra världskriget har myndigheterna på Färöarna bevarat tre...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson
28 mar 2018 Artiklar

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I...

Snö, färöisk dans och slå tunna - En reseledares vecka på Färöarna 2018
08 mar 2018 Artiklar

Den traditionella tiden för ballad- eller kvaddansen på Färöarna börjar under julen och når sin kulmen i fastlagen....

Intryck från resa till Färöarna februari 2018
03 mar 2018 Artiklar

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det...

Kráka – en kärleksförklaring
28 feb 2018 Artiklar

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för...

Frimärksåret 2017 på Färöarna
08 feb 2018 Artiklar

Den färöiska frimärksutgivningen 2017 fördelades på fyra utgivningstillfällen, två på våren och två på hösten. 27...

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin
27 jan 2018 Artiklar

Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än...

Nordisk språkstatistik- Illustrerad språksituation i Norden
03 dec 2017 Artiklar

Som gymnasiebibliotekarie brukar jag ibland vara ute i klasserna och undervisa om språk i Norden. Det gör jag inte...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna
29 nov 2017 Artiklar

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det...

Att översätta från färöiska
11 nov 2017 Artiklar

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag
21 aug 2017 Artiklar

Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja...

Är det farligt att resa till Färöarna?
07 aug 2017 Artiklar

  Möt naturen med kunskap, omdöme och försiktighet Inte långt från idylliska och mycket populära byn...

På besök i världens navel
28 sep 2012 Artiklar

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.