Detta är KRÁKA, en klassisk färöisk roddbåt för fyra roddare. Med linjer som en träbåtsnörd inte kan motstå. Foto författaren

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för att beskriva när jag fann henne på finn.no, den norska motsvarigheten till svenska blocket.se. Hon stod i ett båthus i Haugesund på norska västkusten. Det är ju några mil från Stockholm, men jag kunde inte stå emot.

Kráka är en färöisk fýramannafar, en klassisk roddbåt, róðrarbátur, med linjer som en träbåtsnörd som jag inte kunde motstå. Smal, smäcker, men ändå bred över midskeppet och med högresta stävar. Och jag gjorde det som man aldrig ska göra – köpte henne osedd.

Jag slapp åka hela vägen till Haugesund. Säljaren var vänlig nog att ta henne över fjället och vi mötte upp i Telemark och skiftade båtvagn. Jag blev inte besviken. Hon var i gott skick. Fri från röta. Med bara ett par självsprickor, sådant får man köpa, så länge de inte sitter längs nitskallarna brukar de gå igen.

Niclas i Koltri.
Niclas i Koltri. Foto Føroya Fornminnissavn

Båten byggdes troligen runt 1970-80-talet, dess tidigare historia är oklar. Men Regin Debess som är kunnig om denna båttyp och jobbar på museet i Färöarna, tycker hennes linjer motsvarar de båtar båtbyggaren Niclas i Koltri (1901-1999) byggde.

Hon lämnade Färöarna 1998. En dansk snickare som också fångats av dessa båtars sköna linjer fick hjälp av sin svärfar som bor på Färöarna att annonsera om en fýramannafar. Även renoveringsobjekt var intressanta. Efter ett tag fick han svar. En fýramannafar, skadad i en storm var till salu. Säljaren var speditör på en fraktfirma och ordnade så att båten kunde gå som däckslast på ett fraktfartyg till Hirtshals i Danmark.
Vår danske snickare renoverade sedan i början av 2000-talet Kráka i Norge dit han då flyttat.

Det var under dessa efterforskningar jag stötte på Samfundet Sverige-Färöarna och jag vill rikta ett stort tack till Nanna Hermansson, som lånade ut boken ”Hin føroyski róðrarbáturin” av Andras Mortensen. Denna avhandling behandlar snart sagt varje detalj om båtarna och livet kring dessa, en gedigen guldgruva för en båtnörd som jag. Den har jag sträckläst och lärt mig en del färöiska på köpet.

För vintern står hon i min båtverkstad i Roslagen, men till våren är samfundets medlemmar varmt välkomna till Årstaviken i Stockholm där hon ligger sommartid om ni vill åka med på en tur. Båten kan jag även hyra ut.

Den färöiska roddbåten är just i första hand en roddbåt, trots att de också kan seglas om vinden är förlig. Och det passar mig bra eftersom jag är en entusiastisk roddare.
En träningsform jag varmt kan rekommendera om dina knän inte längre håller för löprundan.

Och till sist en glad nyhet till. Även den svårflörtade svensk-åländska postroddskommittén blev imponerade av båten och har preliminärt godkänt Kráka för att delta i den årliga postrodden över Ålands Hav, som i sommar (red. 2018) går från Ekerö till Grisslehamn. En rodd över öppet hav på 24 sjömil för traditionella allmogebåtar , med fyra personer vid årorna.

Så nu i vinter sitter jag och pumpar i roddmaskinen för att bygga kraft nog i armarna för överfarten.

En känd färöisk båtbyggare är Niclas í Koltri (1901-1999). Under hans uppväxt kom smeder till ön Koltur att bygga båtar. Hans far Niclas S. Niclasen, kallad Gamli Niclas, var bonde. Gamli Niclas byggde också båtar, men arbetade i huvudsak med reparationer av båtar.

Som de flesta unga färöingar for Niclas till sjöss, men ganska snart visade han både intresse och gott handlag för båtbyggning.

1957 byggde Niclas första kapproddbåten "Miðving". Det var en båt för åtta åror. Niclas hade talang och hans båtar fick en vacker och spänstig form. Nu framträder tydligt hantverkaren Niclas í Koltri som en enastående duktig konstnär och formgivare. Han byggde tillsammans 75 kapproddbåtar.

Samma år som Niclas gifte sig med Elisabeth från Gjógv, 1937, övertog han gården efter sin far. Niclas arbetade bara mer och mer med båtbyggande. 1961 sa han upp arrendet av bondgården Norðuri í Gerði på Koltur för att flytta till Tórshavn. I verkstaden i källaren fortsatte han att bygga båtar ytterligare 25 år.

59 år efter att Niclas 1927 byggde sin första båt, blev hans sista båt sjösatt 1986. Då hade han byggt 360 båtar.

Norðuri í Gerði
Bondgården Norðuri í Gerði på ön Koltur.

”Färöingen är född med åran i hand” säger ett gammalt färöiskt ordspråk.
Det kan ses som en poetisk hyllning till båten, men också en skarp påminnelse om de villkor som befolkningen på Färöarna levde under i äldre tid. På de arton öarna mitt i ett lynnigt Nordatlanten har båten alltid varit en nödvändighet och i äldre tider själva livsnerven som höll samhällen samman.

När färöingarna utvecklade sin egen speciella båttyp skild från de norska går inte med säkerhet att säga. Det tidigaste källan är prästen Lucas Debes som 1673 skriver att färöingarna :

bygge skönne Baader, lette og meget bekvemme til at sejle med udi dessi farlige Strömme, sa at de norske Baader ere icke at ligne ved de färøske

Från 1700-talets slut finns dock klarare belägg för att en egen färöisk båttyp utvecklats som skiljde sig från de tidigare norska. Och fram till 1920-talet var sättet att bygga relativt oförändrat tills motorbåtarna tog över, fartyg som krävde väsentligt kraftigare akterskepp.

Båttypen som formades på Färöarna var alltså i första hand en roddbåt, trots att det vid goda vindar sattes segel. En viktig anledning för roddens betydelse var väderförhållandena.
I de trånga sunden mellan höga fjällsidor är vinden en opålitlig färdkamrat, som plötsligt utan förvarning våldsamt kan kasta med en kraft som med lätthet välter en båt under segel.
I sunden löper också starka tidvattensströmmar som vid land skapar motströmmar som sammantagna kan utveckla farliga strömvirvlar.

Det innebar att folket ombord måste se till att parera strömmarna och att rodd då blev det viktigaste sättet att ta sig fram. Men satte segel gjorde man också förstås när vinden och vädret var gynnsamt.

Båtbyggarna på Färöarna byggde visserligen sina båtar i givna storlekar, men den ena var ändå inte den andra lik. Få fasta mått fanns och varje båtbyggare byggde efter sitt eget huvud och även efter köparens önskemål.

Var båten hade sin hemmahamn och vad den skulle användas till påverkade båtens form. Och det kunde skilja en del. Om beställaren exempelvis bodde på en plats vid öppet hav, med kraftiga bränningar där båten behövde dras upp på land på stenig kust, var det bra om kölen var kort. Den blev lättare att dra över klippor och också att manövrera i bränningar.

Var båtens hemmahamn istället en lugnare fjord, strandkanten inte så brant och lätt att få den på land, kunde kölen göras längre. Och en längre köl gjorde båten både bättre att ro och segla.

De lokala förhållandens påverkade också stävarnas höjd. Bodde man på en plats där det var långt och ro för att komma ut på öppet hav, genom trånga sund med kastvindar mellan bergen, var en båt med låga stävar att föredra. Den påverkades inte så mycket av blåst. Men nackdelen med låga stävar är att mycket mer sjö spolar över på öppet hav. Dags att prioritera. Tungrott fram till fiskebankarna och en torr arbetsplats. Eller vice versa.

Viktigast var ändå bottens utformning, Problemet är ju att en optimal roddbåt och en optimal segelbåt är varandras motsatser. En roddbåt ska ha en ganska liten undervattenskropp och vara smal i vattenlinjen och inte för djupgående. Så lite motstånd som möjligt i vattnet. En båt för segel behöver vara bredare och djupare för att inte lätt kantra.

Att förena säkerhet och fart och få en båt som fungerade väl både under åror och segel var en knivig uppgift som krävde sin båtbyggare.


  FÖDD MED ÅRAN I HAND är ett fritt översatt utdrag ur Andras Mortensens artikel ”Bátarnir í Føroyum” publicerad i boken ”Människor och båtar i Norden”, Sjöhistorisk årsbok 1998-1999.

Bilder

Klicka på en bild för att starta bildgalleri.


 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Hedersledamöterna Anna och Høgni i Nólsoy
06 nov 2023 Artiklar

  I början av 1960-talet kom den färöiske folkloristen Mortan Nolsöe (1924-1987) till Nólsoy för att...

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna...

Med båt till Färöarna i mars?
13 apr 2022 Artiklar

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och inte minst av Samfundet...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn....

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12 september 2021 drevs en...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941 i Köpenhamn och dog 15 mars...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester Åkesson. Färöarna....

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur,...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora Føroya Siglingarsøga, 1963. Då...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983 och vi hade tänkt tillbringa vår...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i mer än tusen år kunnat trygga...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell lunnefångst gavs ut 2018. Gravören är...

Färöarnas frimärksutgivning 2018
30 dec 2018 Artiklar

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga...

Skuggbilder på svenska
19 okt 2018 Artiklar

  Många små milstolpar Nyligen har Ingun Christensens färöiska novellsamling Skuggamyndir kommit ut i min...

Skuggbilder – en anmälan
19 okt 2018 Artiklar

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen...

Färöisk dans i Dalarna
07 aug 2018 Artiklar

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska...

Engelska kanoner på Färöarna
06 apr 2018 Artiklar

  Skansen åter besatt av engelsmän Till minne av andra världskriget har myndigheterna på Färöarna bevarat tre...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson
28 mar 2018 Artiklar

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I...

Snö, färöisk dans och slå tunna - En reseledares vecka på Färöarna 2018
08 mar 2018 Artiklar

Den traditionella tiden för ballad- eller kvaddansen på Färöarna börjar under julen och når sin kulmen i fastlagen....

Intryck från resa till Färöarna februari 2018
03 mar 2018 Artiklar

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det...

Kráka – en kärleksförklaring
28 feb 2018 Artiklar

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för...

Frimärksåret 2017 på Färöarna
08 feb 2018 Artiklar

Den färöiska frimärksutgivningen 2017 fördelades på fyra utgivningstillfällen, två på våren och två på hösten. 27...

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin
27 jan 2018 Artiklar

Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än...

Nordisk språkstatistik- Illustrerad språksituation i Norden
03 dec 2017 Artiklar

Som gymnasiebibliotekarie brukar jag ibland vara ute i klasserna och undervisa om språk i Norden. Det gör jag inte...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna
29 nov 2017 Artiklar

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det...

Att översätta från färöiska
11 nov 2017 Artiklar

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag
21 aug 2017 Artiklar

Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja...

Är det farligt att resa till Färöarna?
07 aug 2017 Artiklar

  Möt naturen med kunskap, omdöme och försiktighet Inte långt från idylliska och mycket populära byn...

På besök i världens navel
28 sep 2012 Artiklar

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.