Vackra upplevelser lockar många turister till Färöarnas vackra sluttningar, men bara ett fåtal vet att den som ger sig ut på vandring skall ha tillstånd av markägarna och dessutom en guide. Foto VisitFaroeIslands.com

 

För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det ”internationella året för hållbar turism för utveckling”. Med erfarenheter från turist-situationen på Island och de senaste 10 årens explosiva tillväxt där, har Färöarna på allvar börjat göra planer hur ferðavinnan, turistindustrin, skall möta framtiden.

Utrikes- och Industriministeriet har efter två års arbete i samarbete med aktörer knutna till turism, presenterat en handlingsplan; FERÐAVINNA Í FØROYUM - ein ábyrgdafull og burðardygg leið. Den är nu till diskussion i Lagtinget.

Föreningen Norden har sedan 1943 utgett medlemsbladet Nordens tidning. Nedan kan du läsa det perspektiv på turismen på Färöarna, som Nanna Hermansson tecknar i Nordens tidning nr. 4 2017.

Hållbar turism - en framtidsfråga

Nyligen visade den färöiska televisionen, Kringvarpið, en dokumentär från Mykines, den branta ön längst i nordväst. I den enda bygden finns tio fastboende, flera hus står tomma, men för andra sommaren i rad har ön haft 12 000 besökande.

tidningsframsida Nordens Tidning nr 4 2017
Hållbar turism på Färöarna på framsidan av Nordens Tidning nr 4, 2017

Färjan dit tar 84 personer och kan göra flera turer om dagen när sjön är lugn så att det går att komma iland. Turisterna lockas av lunnefåglarna och söker sig ut på näset där deras bohålor finns. En smal stig som öborna gått i århundraden bli allt bredare och fågeln som återkommer från havet med tobis i näbben åt sin enda unge vågar sig inte fram till bohålan.

Förr gick last- och passagerarfartyg från Köpenhamn till Färöarna. Den färöiska färjan Norröna far sedan 2003 mellan norra Jylland, Tórshavn och östra Island. Flygtrafiken har utvecklats med en längre landningsbana på Vágar, bättre teknik och många avgångar åt olika håll. Arbetspendling har länge varit en nödvändighet och går allt lättare.

Svenska resenärer har skrivit om sjösjuka och svårt väder, men också om det traditionella arbetsliv med lantbruk och fiske som ännu rådde vid mitten av 1900- talet. De har fängslats av ljuset, skönheten och den stora gästfriheten. En del har sedan alltid burit med sig drömmen om att återvända.

På 1960-talet kom ett fåtal turister som togs emot av den outtröttlige ledaren för turistbyrån i Torshavn. Själv studerade jag folklivsforskning och försökte sätta mig in i språket och vardagslivet. Även då arrangerades några gruppresor från Sverige och Samfundet Sverige-Färöarna bildades 1973 efter en sådan resa. Föreningens syfte var och är att öka kontakterna mellan länderna och sprida kunskap om öarna i Sverige. Föreningen står bakom ett antal mycket lyckade gruppresor med kulturhistorisk inriktning, men den största insatsen ligger i dag i hemsidan. Tanken är att den som kommer förberedd har stor möjlighet att förstå och uppleva något annorlunda, få nya erfarenheter och det allra viktigaste, personliga möten.

Turistorganisation och lokala turistbyråer har utvecklats, broschyrer trycks med otroligt fina bilder och vettiga upplysningar om bäddar, mat, utflykter och festivaler. Reklamkampanjer i utlandet och en utmärkelse till en gourmetrestaurang gör sitt för att öka intresset utifrån. Troligen påverkas resandeströmmen också av att andra resmål redan är förbrukade eller har blivit för oroliga. Kryssningsfartyg konkurrerar med mycket låga priser. En dag såg jag staden Klaksvíks gator märkligt fulla med folk. Då hade redan alla öarnas bussar kört iväg på utflykter med många av fartygets 4 000 passagerare. (Klaksvík har färre än 5 000 av öarnas 50 000 invånare.)

Den tidigare rännilen av resande har bestämt varit en hållbar turism. Den har inte nämnvärt stört vardagslivet. De nya formerna med stora grupper som snabbt ska avverka de mest sevärda platserna är mer problematisk. Hur ska turisterna förstå att det är farligt att ta en selfie vid stupet till det blånande havet? Att de stör det fågelliv de kommit för att se? Eller att invånarna känner sig som i bur när de sitter vid matbordet och blir fotograferade genom fönstret?

Den okunnige turisten vet inte att någon allemansrätt inte råder. Den som ger sig ut på vandring borde ha tillstånd av markägarna och dessutom ledsagare. Visst finns det gamla rösade stigar i utmarken, men det tunna jordlagret förvandlas snabbt till en bred väg av gyttja.

Kanske kan Färöarna ha utvecklingen på Island som avskräckande exempel. Där trängs turister från alla håll och arbetskraft måste importeras för att serva dem. Hotell byggs fortsatt vilt, rum att hyra och turistfällor, med så kallade lunnebutiker, präglar Reykjaviks innerstad. Köer bildas vid sevärdheter, där marken förstörs så att spänger måste byggas. Frågan om vem som ska betala är olöst. Bristen på toaletter har varit och är skriande runt om hela landet. Vad bär den snabbe turisten med sig hem utöver en massa bilder? Inkomsterna från turistnäringen har övergått dem från fisket, men till vilket pris? Det känns dessutom som om intresset utifrån när som helst kan svalna och att näringen är lika pålitlig som sillstammen.

Problem med ökat resande finns på många ställen. Inom FN har året 2017 utropats som det internationella året för hållbar turism, för god utveckling särskilt inom områden som ekonomisk tillväxt, sysselsättning, miljöskydd, kulturarv, fred och säkerhet.

Hållbar turism måste förknippas med ett innehåll och med exklusivitet. En god guide vid en vandring eller färd med båt eller buss kan betyda oerhört mycket. Vällagad mat, med om möjligt lokala råvaror, ger ett ofta underskattat mervärde. Det utnyttjas redan. Goda sängar och ett allmänt vänligt bemötande är vad den resande i övrigt kan önska. Det ombytliga vädret kan fascinera en besökare som är förberedd på det. En resa till Färöarna måste få kosta för att vara en upplevelse. Proportionerna mellan antalet bofasta och turister bör vara rimliga.

Det ser ut som om Färöarna kommer att få en turistinvasion och hittills begränsas den bara av bristen på sängar. Möjligheten finns att skapa enighet, struktur och regler för hur den ska bemötas så att det blir en vettig och hänsynsfull ekoturism. Istället för att bli ett gissel borde den kunna utvecklas med olika specialintressen, antingen det är musik, konst, kultur, eller dykning för att inte tala om berättelsen om hur naturresurserna utnyttjats och dagens vatten- och vindkraft. Liksom för många andra gäller för de boende på Mykines att få en intäkt för att kunna bo kvar och samtidigt inte förlora det särpräglade som fängslar besökarna.

Källor

  • Ferðafólkini koma, dokumentar, Dagmar Joensen och Jens Jákup Hansen
    - se dokumentaren här
  • Ferðavinna í Føroyum – ein ábyrgdarfull og burðardygg leið, rapport, Utrikes- och Industriministeriet
    - läs och ladda ner här

 
Nanna Hermansson, Stockholm
ordförande Samfundet Sverige-Färöarna
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Hedersledamöterna Anna och Høgni i Nólsoy
06 nov 2023 Artiklar

  I början av 1960-talet kom den färöiske folkloristen Mortan Nolsöe (1924-1987) till Nólsoy för att...

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna...

Med båt till Färöarna i mars?
13 apr 2022 Artiklar

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och inte minst av Samfundet...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn....

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12 september 2021 drevs en...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941 i Köpenhamn och dog 15 mars...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester Åkesson. Färöarna....

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur,...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora Føroya Siglingarsøga, 1963. Då...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983 och vi hade tänkt tillbringa vår...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i mer än tusen år kunnat trygga...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell lunnefångst gavs ut 2018. Gravören är...

Färöarnas frimärksutgivning 2018
30 dec 2018 Artiklar

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga...

Skuggbilder på svenska
19 okt 2018 Artiklar

  Många små milstolpar Nyligen har Ingun Christensens färöiska novellsamling Skuggamyndir kommit ut i min...

Skuggbilder – en anmälan
19 okt 2018 Artiklar

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen...

Färöisk dans i Dalarna
07 aug 2018 Artiklar

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska...

Engelska kanoner på Färöarna
06 apr 2018 Artiklar

  Skansen åter besatt av engelsmän Till minne av andra världskriget har myndigheterna på Färöarna bevarat tre...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson
28 mar 2018 Artiklar

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I...

Snö, färöisk dans och slå tunna - En reseledares vecka på Färöarna 2018
08 mar 2018 Artiklar

Den traditionella tiden för ballad- eller kvaddansen på Färöarna börjar under julen och når sin kulmen i fastlagen....

Intryck från resa till Färöarna februari 2018
03 mar 2018 Artiklar

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det...

Kráka – en kärleksförklaring
28 feb 2018 Artiklar

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för...

Frimärksåret 2017 på Färöarna
08 feb 2018 Artiklar

Den färöiska frimärksutgivningen 2017 fördelades på fyra utgivningstillfällen, två på våren och två på hösten. 27...

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin
27 jan 2018 Artiklar

Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än...

Nordisk språkstatistik- Illustrerad språksituation i Norden
03 dec 2017 Artiklar

Som gymnasiebibliotekarie brukar jag ibland vara ute i klasserna och undervisa om språk i Norden. Det gör jag inte...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna
29 nov 2017 Artiklar

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det...

Att översätta från färöiska
11 nov 2017 Artiklar

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag
21 aug 2017 Artiklar

Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja...

Är det farligt att resa till Färöarna?
07 aug 2017 Artiklar

  Möt naturen med kunskap, omdöme och försiktighet Inte långt från idylliska och mycket populära byn...

På besök i världens navel
28 sep 2012 Artiklar

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.