Alla scener i filmen "Fågelfångarens son" är inspelade på Färöarna berättar Richard Hobert. Den 11 april 2018 startade inspelningarna på Koltur och totalt använde man trettiosju inspelningsdagar, precis som planerat. Sista inspelningsdagen blev vid fågelbergen den 4 juni och filmen hade världspremiär i Stockholm april 2019.

 

Först manus - sedan bok

Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om den vänlighet och tillmötesgående färöingarna visade vid inspelningen av filmen Fågelfångarens son.

Richard Hobert 2019
Dagen efter filmens världspremiär i Stockholm berättar Richard Hobert om sitt arbete. Foto Hans Christiansen.

Richard Hobert är lång med ett vänligt leende och med en positiv självsäkerhet. Jag möter honom på hotell Mornington, i Stockholm, dagen efter den svenska galapremiären. Han är regissör, och manusförfattare. Och sedan i höstas nu också äntligen författare till en bok. Han gjorde ett allvarligt försök redan för ca fyrtiofem år sedan med tre romaner.

Debutboken som Richard skrev blev ”Fågelfångarens son”, medan han väntade på finansieringen av filmen. Filmen har samma namn och baseras på samma historia.

Kände inget till Atlantic Airways

När folk läste manuset frågade de vilken bok historien var baserat på. Det var ingen bok, manuset skrevs först. Det var en historia som kunde ha avhandlats på 45 sekunder, berättad av en färöisk kvinna, lärarinna. Efter att kvinnan hade sett ”En enkel till Antibes”, en hyllad film av Richard Hobert, som hon blev förtjust i, hörde hon av sig. Hon tyckte att historien var intressant. Det tyckte Richard också.

Efter att ha funderat på historien bestämde han sig för att åka till Färöarna, en plats som han inte hade någon som helst anknytning till. Han bokade en flygbiljett med SAS, visste inte då att det fanns ett färöiskt flygbolag som heter Atlantic Airways. Väl på planet tog han fram kartan i magasinet i stolsfickan för att se var Färöarna låg i förhållande till allt annat. Men han hittade det inte. Han såg Norge, Island, Skottland, Shetlandsöarna men inget Färöarna. Däremot fanns det en SAS-logga mitt i Atlanten. Det visade sig när han väl landat att SAS-loggan täckte hela Färöarna. Knasigt.

Färöarna är en kosmopolitisk mötesplats på jorden menar Richard. Varför skulle det gömmas under en SAS-logga? William Heinesen, Färöarnas mest kända författare och konstnär, skrev en gång att Färöarna är ett sandkorn på ett dansgolv.

Alla scener är upptagna på Färöarna och inspelningen startade 11 april 2018 på Koltur. Foto SF.

När Richard reste till Färöarna var det för att se om det fanns mer än bara fyrtiofem sekunders fakta om historien, men det fanns det inte. Det var bara så lång filmsekvens det skulle ta att redovisa fröet till den historien som sedan skulle bli Richards manus. Väl på Färöarna, i denna främmande miljö, blev han tagen av landskapet, atmosfären och alla vänliga människor. Och då började historien växa inom honom. Originalhistorien utspelade sig under andra hälften av 1800-talet och är i dag en muntlig legend på Färöarna.

– Jag åkte dit i flera omgångar under tiden jag skrev manuset, berättar Richard.
Jag ville behålla det jag upplevt i mitt kreativa blodomlopp, fortsätter han.
Totalt blev det runt femton resor till Färöarna för att ge färg och känsla åt hela historien samtidigt som han inte ville tappa känslan.

Förberedelserna tog lång tid

Han skrev ett synopsis och ett manus. Ett manus som bestod av korta meningar som beskrev händelserna, som en roman av Hemingway, säger Richard och skrattar. Alla vet vad en matbutik är och då behöver man inte beskriva varje konservburk för att folk ska förstå. Men här var det kanske lite annorlunda, miljön var okänd för honom.

Richard Hobert 2019 - Klicka för större bild
Richard Hobert i Stockholm för filmpremiären april 2019. Foto Hans Christiansen.

När manuset väl var klart och inlämnat för granskning av de som förhoppningsvis skulle hjälpa till med finansieringen vill Richard inte lämna Färöarna eller historien. Han ville bevara den i sin själ. Finansiering tar ganska lång tid liksom förberedelser inför en filminspelning, totalt tog det sex år att få till allt fram till färdig film.

Under tiden började han skriva den bok som många trodde låg till grund för filmmanuset. Som jag nämnde inledningsvis var det inte första gången som Richard skrev en bok. Redan i tjugoårsåldern skrev han tre romaner som han lämnade in till ett förlag. En av romanerna låg väldigt bra till hos förlaget, de övriga två blev refuserade, och det var flera lektörer som läste den, en fredag skulle han få det slutgiltiga beskedet. Richard hade köpt champagne, för nu var det väl inget som skulle gå fel. Men det skulle det. På fredagen ringde mycket riktigt förlaget och beklagade att det hade fått in ett manus till en roman som var liknande den som Richard hade skrivit, berättade man. Och de tyckte att det andra manuset var bättre. Båda var debutanter. Vem var det då som Richard förlorade mot? Ulf Lundell med boken ”Jack”.

– Jag tycker förlaget gjorde rätt den gången, säger Richard och skrattar.
– Jag kom över det ganska snabbt för efter en vecka fick jag ett erbjudande att skriva och regissera en radioteater. Så min karriär fortsatte, fast i en annan riktning.
Sedan har det blivit allt möjligt, radioteater, TV-teater och film.

Nu hade han chansen, av fler anledningar, att skriva den där första romanen. Dels var det för att utveckla manuset under tiden som finansiärerna jobbade och dels, som sagt, för att hålla historien levande. Hösten 2018 kom boken ut och under tiden färdigställdes filmen. Castingen och mycket av förberedelserna började sommaren 2017 så fort som finansiärerna hade gett klartecken. På hösten höll man på med provfilmningar av barnskådespelarna på Färöarna. Parallellt byggde man upp filmteamen, både det svenska och det färöiska teamet. På Färöarna hade man inte gjort en lika stor produktion tidigare så för dem var det extra spännande.

När Richard och hans team undersökte var de skulle kunna spela in studioscenerna kom han att pratat med en man som var chef över fastigheterna på flygplatsen som kunde berätta att de hade precis börjat använda den nya flyghamnen, den gamla stod tom. Det gick alldeles utmärkt att låna den gamla. Richard var överväldigad över den vänlighet och tillmötesgående färöingarna visade.

Fågelfångarens son - Rudi Køhnke och Livia Millhagen bakom Amtmansgården i Tórshavn.
Bra väder för en utomhusscen. Rudi Køhnke och Livia Millhagen med Amtmansgården i Tórshavn i bakgrunden. Foto SF studios.

Alla scener är inspelade på Färöarna och 11 april 2018 startade man med inspelningarna på Koltur. Totalt använde man trettiosju inspelningsdagar, precis som planerat och sista inspelningsdagen blev vid fågelbergen den 4 juni.
Vissa av scenerna i restaurangen spelades in i en befintlig restaurang i Böur och andra scener från restaurangen kom till i studion, de som är inspelad bakom ”draperiet”. Ja, du förstår när du tittar på filmen.

Ett problem var att på Färöarna är det ebb och flod i kombination med strömmar. Havet strömmar efter en given tidtabell som man har på Färöarna. Jag har själv upplevt det efter mina egna tio vistelser på öarna. Turtabellerna med båtar mellan öarna tar hänsyn till dem. När strömmarna är som värst vill man inte vara ute på havet. Då kan havet stå rätt upp när strömmen går åt ett håll och vinden blåser från motsatt håll. Filmteamet hade att brottas med en roddtävlan, där det fanns strömmar, som skulle vara med i en scen i filmen.

Klippningen av filmen skedde sedan på Richards gård Hilmlahav på Österlen. Efter klippningen blev det ljud, ljus och mixarbete och 23/11 förra året var filmen helt klar.

Vad handlar filmen om?

Om regler och lagar som gällde då på Färöarna, på 1800-talet. För att man skulle kunna förlänga sitt arrende var man tvungen att överlåta arrendeavtalet på sin son. Problemet var att familjen i filmen inte hade någon son, men väl tre döttrar. Den sliskiga Samal, spelad av Jørgen Langhelle,, som ägde marken, försökte övertala Johanna, spelad av Vigdis Hentze Bjørk, frun i familjen, att lämna sin man och ta Samal istället. Då skulle problemet vara löst eftersom marken var hans. Vigdis var naturligtvis stolt och älskade sin man och avvisade Samal.

Fågelfångarens son 4
Fågelfångarens son. Foto SF.

Hennes väninna Livia hade läst i en bok att det kunde vara fel på mannen och att lösningen vara att man lät en annan man göra kvinnan med barn. Mannen, Esmar, spelad av Rudi Køhnke, valde Livias älskare, den franska kaptenen Armand, som betäckare av sin fru. Det hela skedde i största hemlighet. Hur det gick sen får du se i filmen.

Hur är filmen?

Den är vacker med härliga miljöer, och för alla vi som har upplevt Färöarna är det fantastiskt att se de färöiska miljöerna och stämningen. Richard berättade att de hittade all rekvisita på Färöarna, till och med den vackra inredningen i Livias hem, sakerna med fransk anknytning och trattgrammofonen. Filmen har humor, känslor och bilderna är vackra. Skådespelarna gör ett mycket bra och trovärdigt arbete. Barnskådespelarna är också bra. De är en härlig blandning av språk. Skådespelarna pratar färöiska, svenska, danska och franska. Richard valde att texta alla språken, även svenska för den svenska publiken. Lite annorlunda grepp som jag tycker faller väl ut. Det blir konsekvent.

Filmen har haft premiär i Sverige i början av april. 30/4 är det galapremiär på Färöarna. Det som också är roligt är att alla sex huvudskådespelarna från alla länderna kommer dit liksom alla de färöiska skådespelarna.
Till hösten kommer filmen också upp i Norge och Danmark. Förhoppningsvis kommer filmen även att visas i flera andra europeiska länder.

Jag frågar Richard vad nästa projekt blir. Han funderar lite och säger att han har tre olika filmer i huvudet, i tre olika budgetnivåer. Och menar att det beror på hur bra den här filmen går vilket som blir nästa projekt.
Jag önskar lycka till och säger att det är kul med en riktig spelfilm som utspelar sig på Färöarna, ett Färöarna som ligger mig själv varmt om hjärtat.


 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Hedersledamöterna Anna och Høgni i Nólsoy
06 nov 2023 Artiklar

  I början av 1960-talet kom den färöiske folkloristen Mortan Nolsöe (1924-1987) till Nólsoy för att...

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna...

Med båt till Färöarna i mars?
13 apr 2022 Artiklar

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och inte minst av Samfundet...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn....

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12 september 2021 drevs en...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941 i Köpenhamn och dog 15 mars...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester Åkesson. Färöarna....

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur,...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora Føroya Siglingarsøga, 1963. Då...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983 och vi hade tänkt tillbringa vår...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i mer än tusen år kunnat trygga...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell lunnefångst gavs ut 2018. Gravören är...

Färöarnas frimärksutgivning 2018
30 dec 2018 Artiklar

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga...

Skuggbilder på svenska
19 okt 2018 Artiklar

  Många små milstolpar Nyligen har Ingun Christensens färöiska novellsamling Skuggamyndir kommit ut i min...

Skuggbilder – en anmälan
19 okt 2018 Artiklar

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen...

Färöisk dans i Dalarna
07 aug 2018 Artiklar

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska...

Engelska kanoner på Färöarna
06 apr 2018 Artiklar

  Skansen åter besatt av engelsmän Till minne av andra världskriget har myndigheterna på Färöarna bevarat tre...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson
28 mar 2018 Artiklar

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I...

Snö, färöisk dans och slå tunna - En reseledares vecka på Färöarna 2018
08 mar 2018 Artiklar

Den traditionella tiden för ballad- eller kvaddansen på Färöarna börjar under julen och når sin kulmen i fastlagen....

Intryck från resa till Färöarna februari 2018
03 mar 2018 Artiklar

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det...

Kráka – en kärleksförklaring
28 feb 2018 Artiklar

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för...

Frimärksåret 2017 på Färöarna
08 feb 2018 Artiklar

Den färöiska frimärksutgivningen 2017 fördelades på fyra utgivningstillfällen, två på våren och två på hösten. 27...

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin
27 jan 2018 Artiklar

Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än...

Nordisk språkstatistik- Illustrerad språksituation i Norden
03 dec 2017 Artiklar

Som gymnasiebibliotekarie brukar jag ibland vara ute i klasserna och undervisa om språk i Norden. Det gör jag inte...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna
29 nov 2017 Artiklar

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det...

Att översätta från färöiska
11 nov 2017 Artiklar

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag
21 aug 2017 Artiklar

Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja...

Är det farligt att resa till Färöarna?
07 aug 2017 Artiklar

  Möt naturen med kunskap, omdöme och försiktighet Inte långt från idylliska och mycket populära byn...

På besök i världens navel
28 sep 2012 Artiklar

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.