När alla covid-19 restriktioner släpps på Färöarna den 28 februari 2022, plockas skyltarna till provtagningarna också bort.

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel sammanställning som visar något om de två senaste åren med Corona i Färöarna.

I dagens moderna samhälle är täta, dagliga kontakter med omvärlden en naturlig del av allas vardag. Snabbt stod allvaret klart för färöiska myndigheter och åtgärder mot spridning infördes. När virus var konstaterat, satsade de på provtagning mycket snabbt. Under hela förloppet registrerades smittspridningen noga. Smittade kontaktades av landsläkaren och blev informerade om regler för karantän mm. All information gjordes allmänt tillgänglig och på korona.fo  publiceras dagligen information så alla lätt kunde ta del av smittspridningens omfattning.

Erfarenheter från lax-virus

De första Corona-smittade i Färöarna registrerades i mars 2020. Testning av personer gjordes då med en metod som hade sin speciella bakgrund. Detta uppmärksammade journalister utomlands och Dagens Nyheter publicerade den 8 april 2020 denna artikel:

Färöarnas hemliga vapen i kampen mot nya coronaviruset:
TESTER FÖR LAX

bild hamn och hus i Tórshavn
Färöarna är tillsammans med Malta det enda land i Europa som har klarat sig utan dödsfall i covid-19.
Foto: Linda Romppala/TT

För 20 år sedan hotade ett virus i Färöarnas laxodlingar att slå ut landets största exportindustri. Vad ingen anade då var att de åtgärder som sattes in för att rädda laxen skulle komma att användas för att rädda människoliv i dag, under coronapandemin.

Bara två europeiska länder har hittills klarat sig utan dödsfall i covid-19. Det är Malta och Färöarna, ögruppen i Atlanten med 50.000 invånare som är en självstyrande del av Danmark.

Här upptäcktes coronaviruset först den 4 mars. Sedan dess har 183 personer konstaterats smittade. 107 har tillfrisknat, och bara två personer har behövt vårdas på sjukhus. Ingen har dött.

Färöarna framstår som en sorts Sydkorea i miniatyr. Precis som det asiatiska landet har ögruppen satsat stenhårt på att testa befolkningen och spåra alla som har varit i kontakt med smittade.

Nästan 10 procent av färingarna har testats för coronaviruset – av allt att döma den högsta andelen i Europa. I huvudstaden Torshavn finns en drive-in-station för provtagning av sydkoreansk modell.

Bakom framgången ligger hur man bekämpade en epidemi som drabbade Färöarnas laxodlingar runt år 2000.
Foto: Paul Hansen

Skilja smittade laxar från friska

Bakom framgången ligger en idé som Debes Hammershaimb Christiansen fick i januari. Han arbetar på Färöarnas motsvarighet till Livsmedelsverket, och drog sig till minnes en epidemi som hade drabbat landets laxodlingar runt år 2000.

Då spred sig influensaviruset ISAV bland laxen i Nordatlanten. För Färöarna, som får 90 procent av sina exportinkomster från fisk, var det ekonomisk katastrof.
– Det var i stort sett ingen lax kvar, allt försvann mycket snabbt, säger Hammershaimb Christiansen till danska public service-radion DR.

Lösningen då var att snabbt ta prover för att skilja smittade laxar från friska. Idén nu var att man kanske kunde modifiera den gamla testutrustningen och använda den i coronapandemin.
– Prover från lax eller människa, metodmässigt är det ingen skillnad, säger Hammershaimb Christiansen.

bild på En fiskeodling utanför Streymoy, Färöarna.
En fiskeodling utanför Streymoy, Färöarna.
Foto: Cyril Ruoso/TT

Kristina Háfoss, tidigare finansminister på Färöarna, berättar för sajten Euractiv att anpassningen av utrustningen var klar redan i slutet av februari – alltså innan smittan nådde öarna.
– Om vi hade behövt sända proverna till Danmark för analys skulle det ta flera dagar att få resultat. Då skulle vi inte kunna jobba som vi gör nu.

Uppåt 600 personer per dag kan nu provtas och få svar. Parallellt med det intensiva testandet har myndigheterna satsat stenhårt på spårning och isolering.

Fjärrstyrd turistguide

Under våren och sommaren 2020 var det endast ett fåtal smittade och begränsat med svåra sjukdomsfall. Restriktioner infördes när det gällde resande till Färöarna, vilket fick turistbyrån Visit Faroe Islands  att tänka i nya banor. Tidigare har de varit succerika med sina alternativa koncept (bl.a. Google Sheep View) och nu skruvade de upp för kreativiteten.

Visit Faroe Islands införde begreppet REMOTE TOURISM  sommaren 2020. Nu gavs turisten möjligheten att sitta hemma i sin karantän eller lock-down, och via datorn uppleva direktsända, guidade turer. Via sin egen dator kunde deltagaren hemifrån påverka guidens vandring på Färöarna. Detta nya koncept var en succé och blev en stor framgång bland ressugna turister som inte kunde resa på grund av pandemiläget.

 

Under sommaren 2020 fanns det förhoppning om att viruset inte skulle dyka upp igen i Färöarna. En beskrivning av situationen senare under året hittar vi i denna drygt 30 minuter långa video Together in isolation av polskfödde Kuba Witek (1983) som blev fast på Färöarna i samband med att restriktionerna blev strängare och lock-down blev ett begrepp vi hoppas inte få höra igen.

 

Smittspridningen fortsätter

Fler smittfall blev det ändå under senare delen av sommaren 2020. Under resten av året 2020 och större delen av 2021 fortsatte smittspridningen mest med ett begränsat antal fall. Och antalet avlidna var lågt, liksom också behandlade på sjukhus. Vaccination gjordes också i stor omfattning från 2021.

Men i slutet av 2021 blev det en kraftig ökning av smittan, som har fortsatt under januari och nu in i februari. Det är nu troligen till största delen omicronvarianten. Här visas antal smittade fall från 2020 till idag 19 februari 2022. Man ser tydligt den stora smittspridningen, som nu är på väg att sjunka. Och man kan också se hur få som var smittade under 2020 och större delen av 2021.

 

Antal nya smittade per dygn:

Statistik smittade
Antal nya smittade per dygn fram till 20 feb 2022. Källa: korona.fo

 

bild statistik corona 19 feb 2022
Källa: corona.fo

Aktuella siffror 19 feb 2022:

Antal smittade idag: 3 454 personer.
Sammanlagt smittade och tillfrisknade: 31 874 respektive 28 396 personer.
Antal genomförda prov: 773 825 tester.
Antal avlidna med covid-19: 24 personer.

 

Provtagningens omfattning framgår av diagrammet. Det visar att antalet prover nu i januari och februari dagligen har varit många, med ett stort antal smittade. De flesta som drabbats av smittan har haft lindrig form av sjukdomen.

Fram till idag har sammanlagt ca 32 000 prover av 773 000 visat på ett positivt resultat. Av de ca 53 600 boende på Färöarna är det alltså en stor del som varit eller är smittad. Provtagningen och publiceringen av den, visar att man i Färöarna har hög kontroll över smittans omfattning. Det är en stor ekonomisk satsning man gjort och gör. Men den 28 februari 2022 kommer alla restriktion att upphöra. Personer som nu önskar testa sig, skall använda snabbtest som kan köpas på apotek, i affärer, bensinmackar etc.

Att kostnaden för prover tagna genom sjukvårdens försorg är hög, finns ett aktuellt exempel. En uppgift från 24/25 januari visade att de nästan 8 000 prover som togs de två dagarna kostade skattebetalarna DKK 1,6 millioner. Många anser att det har Färöarna inte råd med i längden.
På portal.fo stod detta att läsa den 27e januari 2022:

...Tað er í øllum førum greitt, at tað ikki kann haldast fram við núverandi leisti leingi afturat. Føroyingar lata seg dúgliga kanna við PCR-kanning, og bara teir báðar fyrstu dagarnar hesa vikuna - mánadagin og týsdagin - vórðu 7.940 slíkar kanningar gjørdar.

Sjúkrahúsverkið hevur upplýst, at hvør kanning, sum verður gjørd á teirra kanningarstøðum, kostar umleið 200 krónur. Harvið hevði tað kostað landskassanum beint undir 1,6 milliónir, um allar hesar kanningarnar vórðu gjørdar á Sjúkrahúsverkinum. Nakrar eru tó gjørdar við landamarkið og hjá privatu kanningarstovuni Thetis, og hesar hava fólk sjálvi rinda fyri....

Sedan den 1 februari 2022 görs inte längre någon provtagning vid ankomst till Färöarna. Från och med 28 februari 2022 är alla restriktion borttagna, dock uppmanar hälsomyndigheten att färöingar fortsatt skall tänka på personligt avstånd, handhygien mm.

 

En jämförelse

På Gotland har vi inte alls denna registrering och dagliga publicering av provtagning, vilket gör att vi i allmänhet inte har samma kunskap om läget här. Och sedan några veckor görs ingen provtagning längre.

Eftersom Gotland har ungefär samma mängd befolkning som Färöarna - ca 61 000 jämfört med 53 600 - gör vi en jämförelse. Gotland drabbades hårdare av smittan under första året, då vi hade flera svåra sjukdomsfall och dödsfall. Fram till och med februari 2022 har ca 54 gotlänningar avlidit av Corona.

Under januari och nu i februari 2022 har vi också fått en ökad smittspridning, men några veckor senare än i Färöarna. Utan provtagning i samma omfattning som tidigare, får vi inte längre uppgifter om smittläget. Likadant är det nu i hela Sverige. Vi kan med stor säkerhet anta att utan provtagning är det ett stort mörkertal av smittade.

 

Status vaccinationer

statistik
Statistik vaccinerade +12 år. Källa: korona.fo

 

statistik
Statistik vaccinerade alla åldrar. Källa: korona.fo

I Färöarna har många vaccinerats och det gör att samhället den 28 februari 2022 är öppet som före pandemin. Alla restriktioner man haft under snart två år har man nu släppt.

Igår var endast knappt 2 200 smittade, drygt 50% av de 200 testade var positiva med covid-19. Och det bästa av allt: Ingen på Färöarna är per den 28 februari 2022 inlagd på sjukhus på grund av covid-19.


 
 
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den...

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag,...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester...

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.