Regler - ett brott, bokens framsida"Regler - ett brott" av Tóroddur Poulsen utkom på färöiska 1994 med originaltitel: Regler – eitt brotsverk. Tre år senare utkom den svenska översättningen 1997 av Anna Mattsson.

Tóroddur Poulsen är född 1957. Han debuterade 1984 och har tidigare givit ut en rad diktsamlingar. Han blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 1996 för denna bok "Regler - ett brott". Han är senare också nominerad 2002, 2005, 2009, 2011 och 2014.

Boken "Regler - ett brott" är ett väldigt fragmentariskt verk som är omöjligt att placera i någon genre. Författaren leker med språket och redan titeln Reglur - eitt brotsverk är dubbeltydig :
på färöiska betyder reglur inte bara regler, utan också textrader. Denna språkliga mångtydighet gör verken besvärliga att översätta och man kan bara ana sig till hur många bibetydelser som går förlorade för den ickefäröiska läsaren.

Många kritiker, en yrkesgrupp som Tóroddur Poulsen för övrigt inte har mycket till övers för, har velat karakterisera honom som en punkpoet. En titel som Tóroddur troligtvis inte själv skulle vilja ha på sitt C.V. "Regler - ett brott" är en komplicerad och vansinnigt rolig bok, och också den ger glimtar av livet i Tórshavn.

Underbart manus

Ett fullkomligt underbart manus! utbrast lektören efter att ha läst "Regler - ett brott". Och Tóroddur Poulsens bok är verkligen något alldeles extra: en vass och fruktansvärt rolig skildring av vår samtid, skriven av en av Färöarnas mest uppskattade författare.
I två växlande prosaberättelser möter vi de båda huvudpersonerna, diktaren och konstnären. Diktaren arbetar i en kiosk på kajen i Tórshavn. Han antecknar medan han expedierar och kommenterar fritt ur hjärtat det politiska läget på Färöarna, nedtecknar fragment av kundernas samtal och ger en humoristisk och kritisk bild av den färöiska vardagen.
I den andra berättelsen träffar vi en färöisk bildkonstnär bosatt i Sverige, som i dagboksliknande anteckningar skildrar sitt möte med en välkänd värld som ändå ter sig så förunderlig.
Allt väl fångat i Anna Mattssons välformulerade och flytande översättning.

 

Regler - ett brott
Poulsen, Tóroddur
Wahlström & Widstrand, 1997, 132 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.