Den svarta grytan"Den svarta grytan" (Den sorte Gryde) är en roman av den färöiske författaren William Heinesen (1900-1991). Bokens omslagsteckning är gjord av Erik Prytz och för den svenska översättningen står Pelle Fritz-Crone.

Mellan 1950 och drygt 40 år framåt översatte Pelle Fritz-Crone (1923-1994) mer än 150 böcker från engelska, danska och norska. Det gick bra att översätta William Heinsen eftersom han skrev på danska. Bland författare som han översatte märks också en rad nobelpristagare: Knut Hamsun, Samuel Beckett, Ernest Hemingway och John Steinbeck. Han höll sig dock inte för god för att också översätta deckarförfattare som Donald E. Westlake, Patricia Moyes, Helle Stangerup och Ed McBain; för detta senare erhöll han pris av Svenska Deckarakademin.

Handlingen i boken tilldrar sig på Färöarna, i Ormfjordens innersta del under andra världskriget. Plötsligt kommer kriget och med det den engelska ockupationen och mängder med engelska soldater. Läsaren lär känna det lilla samhället och förnimmer starkt den spänningsfyllda atmosfären i denna temperamentsfulla roman.

 

Den svarta grytan
Heinesen, William
Forum 1950, 316 s.
svenska
 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.