Den platta kaninenLågmäld, minimalistisk och särpräglad. Så kan Bárður Oskarsson (1972-) beskrivas, en djupt originell bilderboksmakare från Färöarna. I "Den platta kaninen" tecknar han en mycket poetisk och laddad bild av ett existentiellt dilemma. En hund och en råtta råkas i ett gathörn. I bilbanan ligger en kanin, överkörd av en ångvält som det verkar. Något måste göras men - vad?

Råttan kände sig lite sorgsen.
”Det kan inte vara roligt att ligga där”,
sa hon och tittade på hunden.
”Jag tänkte precis samma sak”, sa hunden.

Bárður Oskarsson

Trots segdragen eftertänksamhet blir till sist deras ingripande överraskande djärvt. Vem kunde ana att det bästa att göra i denna situation är att tejpa fast kaninen på en drake och skicka den till väders med hjälp av vindarna?

Humor och fina personligheter i denna lite absurda bok - Flata kaninin på originalspråk - gav en välförtjänt nominering till Nordiska Rådets Barnbokspris 2014.

Författaren ger det metafysiskt laddade uttrycket ”att komma till himlen” en högst konkret, egensinnig och direkt lyrisk innebörd. Underhållande är det också, på ett underfundigt, stillsamt vis. Boken är smakfullt översatt av Kerstin Aronsson.

Bárður Oskarsson är en nytänkande barnboksförfattare och bildkonstnär bosatt på Färöarna. Han debuterade 2004 med "En hund, en katt och en mus" som översatts till många språk och belönats med bland annat Västnordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

 

Den platta kaninen
Oskarsson, Bárður
Göteborg : Kabusa Böcker, 2015, 40 s.
ISBN: 9789176590034
svenska

 

Kontakta oss

 

BILDER

Klicka på en bild för att öppna bildgalleri.

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.