SomSOM är en diktsamling skriven på färöiska av Rói Patursson. Diktverket är uppdelat i sju delar med olika teman, men genomgående präglade av resenärens perspektiv. I dikten Heimkoma försöker poeten att identifiera återkomstens mystik. Tredje delen av diktsamlingen är en ordström fylld av erotik och tvivel, men också av en hängiven strävan att se klarare. En underliggande allvarlig humor kan spåras i hans reflektioner, och han frångår aldrig provokationen som uttrycksmedel. Patursson fogar sig väl till den modernistiska traditionen i sin lyriska täthet och i de många olika läsarterna som hans poesi möjliggör.

Diktsamlingen är i översättning av Jan Karlsson. Den utgavs på originalspråk 1985 under titeln Líkasum av Mentunargrunnur Studentafelagsins och är illustrerad av Tróndur Patursson.
Rói Patursson erhöll Nordiska Rådets litteraturpris 1986 för denna dikt- och lyriksamling. Bedömningskomittén skrev om verket:

Med lyrisk kraft och öppenhet visar han de spänningsfyllda sammanhangen mellan den färöiska verkligheten och de existentiella frågorna i vår moderna tillvaro.

 

Som
Patursson, Rói (f. 1947)
Fripress 1987, 111 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.