Berättelsen om HögniDen färöiske författaren Heðin Brú (1901-1987) har i de båda romanerna "Hägring" (Lognbrá) och "Ankargrund" (Fastatøkur), här sammanförda till boken "Berättelsen om Högni", skapat ett stycke frisk och ursprunglig epik, som med sina ömsom kärva och känsliga tonfall inte förfelar sin verkan på läsaren.

Boken skildrar Högnis uppväxt och hans kamp för att finna sig till rätta i livet. En höjdpunkt utgör de stormfyllda skildringarna av storfisket ute till havs. Men mest fängslar teckningen av Högnis kärlek till Gunnvá, vilken är ett med hans strävan att besegra mörkret och arbeta sig upp i ljuset, till klarhet och frihet.

Hela bokens anda finnes uttryckt i de ord som satts som motto på den svenska översättningen:

"Gör som vi", säga fjällen, "lägg skuggorna vid dina fötter och lyft dig upp i ljuset! Då ser du hur mycket solsken det finns och hur små skuggorna äro."

Heðin Brú

Detta är första gången ett färöiskt verk är översatt till svenska, och utgivet i bokform. Översättning från färöiskan av Nils Edberg och Sigfrid Lindström. Boken utkom på färöiska 1935 med originaltitel "Fastatøkur" som då också innehöll "Lognbrá" från 1930.

 

Berättelsen om Högni
Brú, Heðin pseudonym för Jacobsen, Hans Jacob
Lund, Gleerup 1939, 440 s.
svenska

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.