BarbaraBoken "Barbara" av Jørgen-Frantz Jacobsen (1900-1938) är en kärleksroman med motiv från Färöarna på 1700-talet. Den vackra unga prästänkan Barbara, varm och lockande, blir en fara för männen och en ständig oroshärd i det havsomflutna färöiska samhället.

Jacobsen deltog aktivt i kampen för Färöarnas frigörelse från Danmark, men skrev på danska. Han dog ung i tuberkulos och under sjukdomstiden arbetade han med denna roman som utgavs  året efter hans död. I Sverige kom den ut 1940 i översättning av Henry Peter Matthis. Christian Matras gjorde den färöiska översättningen.

Romanen om Barbara bygger på en svit färöiska folksägner som samtliga handlar om landskrivardottern Bente Christine Broberg som dog 1752. Hon var en underskön och demonisk kvinna som äktade sammanlagt tre präster och drog dem alla i olycka. Jacobsens kvinna hade egentligen viktigare kopplingar till en egen ungdomskärlek hemma på Färöarna vilket han också vittnade om i brev till William Heinesen från sin sjuk- och dödsbädd.

 

Barbara
Jacobsen, Jörgen-Frantz
Stockholm, Norstedts 1940, 329 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.