Tornet vid världens ände"Tornet vid världens ände" (originaltitel Tårnet ved verdens ende) av författaren William Heinesen (1900-1991) i översättning av Jadwiga P. Westrup (1921-1988), är en poetisk mosaik-roman om den yngstes ungdom.

Det är sent på året och sent på dagen och sent i livet när Amaldus Erinraren, den Åldrade, sitter och bläddrar i minnenas blad. Fram växer bilden av den lille Amaldus, från de första omedvetna upplevelserna, barnets rika fantasivärld, övar lekar och lärdomar till puberteten och de tidigare erfarenheterna av flickor.

På den tiden då jorden ännu inte var rund utan hade begynnelse och ände, reste sig ett härligt torn vid världen yttersta rand.

William Heinesen

I William Heinesens värld - Torshamn med omgivningar - är det aldrig långt till stränderna, havet, himlen - och hela universum. Människorna är små, men ingen för obetydlig för att ömsint beskrivas av Heinesen. Fina i Tranten, som kanske är en häxa, Döva Jane med de vackra ögonen, de kloka jungfrurna - och inte minst de lättsinniga dagdrivarna som Far kallar Dumbommarna - de hör alla hemma i Amaldus liv där varje händelse blir ett äventyr, varje dag öppnar nya spännande perspektiv.

 

Tornet vid världens ände
Heinesen, William
Forum 1976, 190 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.