Ett förstadagsbrev med Andrea Árting-frimärke som utkom på den internationella kvinnodagen den 8 mars 2021.

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år.

Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn. Hennes mor var då 18 år och inte gift. Detta var något av en skandal i Tórshavn och den 31-årige fadern, som var redaktör för Färöarnas största tidning Dimmalætting, lämnade Färöarna.

Andrea fick emellertid ett gott hem hos sin moster och hennes familj. Fosterfadern var politiskt och kulturellt aktiv och hade socialistiska åsikter och ideal. Det lästes och diskuterades mycket i hemmet om politik och samhällsförhållanden och detta formade Andrea.

Vid 14 års ålder slutade Andrea skolan. Hon var begåvad och hade läshuvud. Hennes lärare hade föreslagit att hon skulle söka sig till lärarutbildning, men det tillät inte familjens ekonomi. Istället arbetade hon i fiskeindustrin. När hon var 17 år drabbades hon av tuberkulos och tillbringade ett par år på Sanatoriet strax utanför Tórshavn. Därefter reste hon till Köpenhamn där hon arbetade som tjenestepige i sex år innan hon återvände till Färöarna. Andrea hade då sett och påverkats av de danska kvinnornas kamp för borgerliga och politiska rättigheter.

Tidningsannons 1918
Kvinnliga roddare. Tidningsannons 10 juli 1918 i Tingakross.

Troligtvis var det åren i Danmark som stärkte Andrea i hennes inställning till och uppfattning om jämställdhet. Den 10 juli 1918 kunde man läsa hennes annons i tidningen Tingakrossur om kvinnligt manskap.

De senaste åren hade det varit lite si och så med kapprodd till olavsvakan, ólavsøkan, sommarens stora folkfest till minnet av Olav den helige, kung i Norge, som dog i slaget vid Stiklestad den 29 juli 1030), men det tänkte Andrea ändra på. Denna gång skulle även kvinnor deltaga och nu sökte hon roddare till kapprodden. En sport som idag räknas för att vara färöisk "nationalsport".
I samma tidning som Andreas annons, kunde man läsa att en dansk fiskebåt blev sänkt av tysk ubåt ca 40 nautiska mil öster om Färöarna, och besättningen om fyra personer kom till Tórshavn i en roddbåt dagen innan. En annan artikel skriver om spanska sjukan som slår till i olika bygder runt omkring på Färöarna.

Andrea Árting vid rodret ólavsøka kapprodd 1918
Andrea Árting vid rodret ólavsøka kapprodd 1918

Andreas initiativ att få fart på kapprodden igen, visade att intresse fanns. Hon som kämpade för jämlikhet mellan kvinnor och män, ville visa att kvinnor också kunde hantera åror och ro. Responsen på hennes annons var så stor att hon kunde förse fyra roddbåtar med manskap. Tre besättningar från Tórshavn och en från Nólsoy.

På den tiden roddes det nästan helt in i bottnen av Eysturvág, i höjd med Stokkastova på Tinganes. Niels Juul Arge skriver i boken Drekin – ein róðrarsøga från 1982, att Andrea och de fyra besättningarna efter kapprodden gick till Johanna Restorff på Áarvägen och drack kaffe. De fick själva betala för fikat i den vackra trädgården, där Gamla apoteket senare blev byggt.

År 1922 gifte sig Andrea med sjökaptenen Jóhannes Árting. De fick fyra barn och Andrea hade huvudansvar för dem under uppväxten, när Jóhannes var ute på haven. Andrea engagerade sig i nationalbevægelsen och hon lärde sig på egen hand att skriva på färöiska. (Först 1938 blev färöiska jämställt med danska i skolan.)

Trettiotalets finanskris drabbade, liksom resten av världen, även Färöarna. Fiskexporten försvann med hög arbetslöshet och social nöd som följd. En mans lön låg på en krona i timmen för åtta timmars arbetsdag, en kvinnas timlön var 30 öre och arbetsdagen tolv timmar. År 1936 startade kvinnor i Tórshavn fackföreningen ”Havnar Arbeiðskvinnufelag” (Tórshavns arbejdskvindeforening) i ett desperat försök att avhjälpa kvinnornas usla arbetsförhållanden. Arbetsgivarna var inte villiga att lyssna på kvinnorna!

Andrea Árting blev år 1937 tillfrågad om hon ville bli ledare/forkvinde i fackföreningen och hon svarade ja. Hennes egna erfarenheter från ungdomen gjorde att hon väl förstod kvinnornas situation. I stort sett alla kvinnor som arbetade i fiskeindustrin anslöt sig till fackföreningen. De begärde nu att få förhandla om sina arbetsförhållanden. Arbetsgivarna svarade nej och kvinnorna med Andrea i spetsen varslade då om strejk. Efter förhandlingar höjdes timlönen till 40 öre och arbetstiden kortades till 11 timmar.

Strax efter att Tyskland attackerat Danmark i april 1940 invaderade brittiska trupper Färöarna. Det var en ”fredlig” ockupation, men den blev ändå kännbar på många sätt för det färöiska folket. Varubrist pressade upp priser och fackföreningarna förlorade sitt främsta vapen då det blev förbjudet att strejka.
Andrea visade återigen handlingskraft och kämpade för att skaffa mjölk, kläder och skor till behövande barnfamiljer.

Andreas hjärtefråga var lika lön för lika arbete. Frågan lades fram i Lagtinget av socialdemokraterna år 1943 men röstades ner av de borgerliga partierna. Femtiotalet var en svår tid på Färöarna med hög arbetslöshet och detta fick till följd att många lämnade landet. Andrea, trots att hon nu själv hade det gott ställt, värnade om dem som hade det svårt ekonomiskt. Hon lade fram förslag om källskatt, som skulle hjälpa arbetarna att komma ifrån eftersläpningen av skatten. Källskatt blev emellertid inte införd förrän på 80-talet.

Vid arbetsmarknadens löneförhandlingar år 1977 blev Andrea Ártings livslånga dröm uppfylld. Under benhårda förhandlingar, med den nu 85-åriga fackföreningskämpen i spetsen för arbetarnas representanter, gick arbetsgivarna omsider med på kravet om att kvinnor skulle få samma lön som män för samma arbete. Ändringen blev gradvis införd fram till 1981.

Vid årsmötet i Havnar Arbeiðskvinnufelag , senare under 1977, trädde Andrea tillbaka som föreningens fackliga ledare – efter 40 års trogen tjänst. Medlemmarna uttryckte sin tacksamhet genom ett beslut om att hon skulle mottaga full lön från föreningen under resten av sitt liv.

Andrea Árting avled den 30 maj 1988. Det sägs att hon in i det sista intresserat följde med i samhällsdebatten.

Ett frimärke med Andrea Árting utkom på den internationella kvinnodagen den 8 mars 2021.

Eg vil her loyva mær persónliga at viðmerkja, at eg, sum barn av arbeiðarastættini í Havn upp gjøgnum sekstiárini, sjáldan havi kent størri heiður og gleði við at gera eitt frímerki, enn hesa væl uppibornu kvøðu til eina ta mest sermerktu og framskygdu kvinnu, ið Føroyar nakrantíð hava fostrað.”

Så skriver Anker Eli Petersen, konstnären bakom frimärket med Andrea Árting.
Anker Eli Petersens text om Andrea ligger som grund för denna artikel. Petersens text finns att läsa i sin helhet i anslutning till frimärket på www.stamps.fo


 
Gunnel Wallén, Stockholm
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den...

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag,...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester...

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.