Sigert Patursson reste 1889 från Färöarna till Sibirien. Boken om det sex år långa äventyret kan du läsa här på Samfundets webbsajt. Ill. Torbjörn Nyström.

 

Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ?

I utkanten av Tórshavn ligger högst uppe i Hoyvík bondgården Vatnaskarð. På gården arbetade i slutet av 1880-talet en pojke som bar på andra framtidsdrömmar än hans jämnåriga färöiska vänner.

Sigert Patursson som ung
Den unge äventyraren.

Tórshavn växer och idag ligger villorna och radhusen bara ett par hundra meter från bondgården, som fortfarande är i bruk. För bara lite mer än hundra år sedan, låg den långt borta från huvudstaden som då endast omfattade Tinganes.

Sent på våren 1889 var pojken nästan klar att göra verklighet av sina ungdomsdrömmar. Pojken var uppkallad efter en äldre släkting i Kirkjubø, som hans familj kom ifrån.

Hans namn var Sigert Patursson.

Längtan efter äventyr

Sigerts storebror Jóannes Patursson som ung.
Sigerts storebror Jóannes Patursson.

Det är inte någon modern företeelse att färöingar är ett resande folk. Du kan möta dem runt hela världen på de märkligaste platser. Längtan att resa ut har nog vi alla, men att göra det i den omfattning som Sigert Patursson gjorde 1889 är sällsynt.

Sigert föddes i Kirkjubø 15 oktober 1869 som nummer fyra i en barnaskara på fem söner och en dotter. Han var son till kungsbonden Poul Peder Pedersen (kallad Páll Patursson) och Ellen Cathrine. Alla hans syskon; Helena, Jóannes, Sverri, Gazet och Petur, blev framträdande människor i det färöiska samhället.

Han fick hemundervisning på kungsgården i Kirkjubø och for sedan till Tórshavn för att gå i realskola. Varken Sigert eller någon av bröderna tyckte om att gå i skola. När han var klar med realskolan bestämde han sig för att inte läsa vidare eller börja som lärling.

På bondgården Vatnaskarð arbetade Sigert som bonde i några år. Gården, vars nuvarande ägare är en släkting som också heter Sigert Patursson, är högt belägen i Hoyvíkshagen knappt 2 km från havet. Den goda utsikten över fjäll och hav, har säkert varit en inspirationskälla för Sigerts drömmar om resor och äventyr bortom den avlägsna horisonten.

Endast 19 år gammal reste han utomlands och hamnade i Sibirien där han under några år reste runt och bodde bland lokalbefolkningen. Väl återkommen till Färöarna sammanställde han sina resedagböcker och skrev ”Sibirien i vore dage”, som 1900-1901 gavs ut som en kulturhistorisk reseberättelse i tolv häften. Allt samlades sedan i en bok med samma namn som utkom 1901.

Sigurd O. Patursson som han kallar sig i boken, var äventyrare, författare, journalist och nationalist helt ut i fingerspetsarna. Redan som barn hörde Sigert diskussioner i hemmet i Kirkjubø om ett självständigt Färöarna. Ett eget land med ett eget färöiskt språk. Några månader innan Sigert for utomlands skrev hans storebror Jóannes den berömda dikten Nú er tann stundin komin til handa till julmötet 1888 där den framfördes för första gången och lästes upp av Rasmus Effersøe. Det är troligt att Sigert deltog på mötet som räknas som starten på den färöiska national- och självständighetsrörelsen. I Sigerts senare arbete läser vi om hans vision om en värld där alla länder och folk kan samarbeta, och konflikter löses genom diskussioner och resonemang.

Resan från Färöarna

s/s Thyra
s/s Thyra seglade i reguljär trafik till Färöarna 1883-1899.

I början av sommaren 1889 reste Sigert med ångfartyget s/s Thyra till Skottland. Fartyget var ett 62 meter långt, av järn, klinkbyggt fraktfartyg som sjösattes i England 1866. När det byggdes hade det plats för fem passagerare. Rederiet Det Forenede Dampskibs-Selskab, DFDS, köpte skeppet 1867 och gjorde nio år senare en större ombyggnad.

På varvet A.S. Burmeister & Wain i Köpenhamn fick fartyget 1876 en större motor, samt plats för både fler passagerare och mer last. Efter renoveringen hade s/s Thyra 830 brutto ton och kraften från den nya 4-cylindriga ångmaskinen var 340 ihp som gav fartyget en fart på 9 knop.
s/s Thyra seglade mellan Newcastle, Köpenhamn och Baltikum. Åren 1883 till 1899 seglade s/s Thyra under sommarmånaderna i reguljär trafik Köpenhamn-Leith-Färöarna-Island.

Sigert bytte fartyg i Leith (Edinburgh) och for med ett av Leith, Hull & Hamburg Steam Packet Co. Ltd rederiets ångfartyg, s/s Thorsa, som varje torsdag gick till Köpenhamn via Kristiansand i Norge. Efter ett mycket kort uppehåll i Danmark reste han vidare till Sverige. Efter några månader i Södermanland och fjällen i Jämtland, fortsatte han året efter sin resa österut. Kanske är det intryck och upplevelser från dessa månader som gör att Sigert senare i livet väljer att bo och arbeta flera år i Sverige.

s/s Express

Sigert reste från Sverige till Finland med ång-isbrytaren s/s Express 1890.
s/s Express på ett finländskt frimärke 1986.

Den första isbrytande ångbåten som byggdes var s/s Express. Med ekonomiskt stöd av både svenska och finländska regeringen blev den klar på varvet i Oskarshamn 1877.

Den 42 meter långa ång-isbrytaren på 445 bruttoton seglade mellan Stockholm och Finlands sydligaste stad, Hangö, fram till 1894.

I januari 1890 reste Sigert med s/s Express från Stockholm till Hangö och vidare med järnväg till St. Peterburg, Moskva och Samara. Men järnvägen gick inte dit Sigert vill resa, så han fortsatte med släde över Ural och in i Sibirien.

En värdig representant för Färöarna

Sigert Patursson
Sigert Patursson

Sigert fick mycket uppmärksamhet vart han än kom. Han var av många sedd som ett original, kanske för att han klädde sig annorlunda. En gång gick han barfota från Köpenhamn till Skagen som ligger på norra spetsen av Jylland. Dagspressen blev intresserad av den färöiske vagabonden från gamla biskopssätet Kirkjubø och skrev artiklar om honom.

På sina resor i Finland, Ryssland, Sverige och Norge, höll han många föredrag. Han var också en ivrig skribent, speciellt i svenska och norska tidningar där han skrev om Färöarna, sina resor, uppfostran och personlighet.
Sigerts huvudmål var att grundlägga ett världsrike (världssamfund) där världsdelar, nationer och folk kunde samarbeta i all vänskaplighet. Han drömde om och var ivrig förespråkare för ett imperium för skönhet och fred.

Han skrev om ett självstyrande Färöarna och en varierad självförsörjande färöisk ekonomi. Han förespråkade och försökte få stöd för idéer som skogsplantering, tångexport, kolbrytning, textilfabriker, ullspinnerier och vattenkraft. För dessa tankar blev Sigert förlöjligad av sin samtid och i någon tidningsrubrik stod att läsa: «Är mannen riktigt klok?».

Revolution i Ryssland

1907 - Bokförlaget gör reklam.
1907 - Bokförlaget gör reklam.

När han hörde hur det började småkoka i rysk politik åkte han till Ryssland. Där arbetade han som journalist för både svenska Aftonbladet och norska Morgenbladet. Resultatet från det äventyret blev boken Genom Ryssland under Revolutionen : personliga Erfarenheter och Upplefvelser från min sista Färd genom det ryska Riget som han utgav på Ekmans förlag* i Stockholm 1907.

Böcker och annat material som finns kvar efter Sigert berättar om en nyfiken person som vill uppleva världen och skriva om det han ser. I hans skrivande kan vi följa honom på hans resor i Mongoliet, Korea, Mellanöstern, Frankrike, Polen, Holland och andra länder. Han pratade flera språk och var en excellent författare och reseskildrare.

Ett framgångsrikt Färöarna

Sigert Patursson 1912.
Sigert Patursson fotograferad av L. Szacinski 1912.

När han var hemma på Färöarna höll han också föredrag om sina resor. Sigert skrev en uppmärksammad artikel till färöingar med rubriken Føroyar Frítt, där han beskrev hur landet kunde skapa framgång och utveckling.

Han riktade också skarp kritik mot danskarna för att allt för länge hållit nere och underkuvat det färöiska språket. Han ville att färöingar - förutom att lära färöiska - också skulle lära sig engelska, spanska, tyska och franska. Han uppmanade färöiska ungdomen att - både för högre studier och för inspiration - resa längre bort än Danmark, Norge och Sverige.

Sigert var en ivrig förespråkare för att färöingar ska sköta om sin kropp och träna varje dag. Han uppmanade färöingar att bygga skönhetscenter eller hälsobrunnar (spa), för att förebygga både fysiska och psykiska sjukdomar.

Han påpekade också hur viktigt det är att färöingar får en egen flagga. Det både måste och skall, ett land och ett folk ha. Precis som de måste ha egna sedlar att betala med.

Malaria

Ingenstans i böckerna står något om att Sigert har haft en flickvän eller fru. Det närmaste vi kommer hans djupaste känslor är i en av hans senare berättelser från Mellanöstern. Historien om beduinflickan är en kärleksfull beskrivning av hans djupa och innerliga känslor för flickan han mötte i öknen.

När Sigert 61 år gammal efter en resa söderut kom till Danmark 1931, kände han sig sjuk. Doktorn konstaterade malaria och han blev inlagd på ett sjukhus i norra Själland. Där dog han den 17 september 1931 och blev begravd den 29 september i Kirkjubø på Färöarna.

Nytt intresse

Sigert Patursson, böcker 1994
På bokomslaget är Sigert tecknad av kamraten Karl Einarsson Dunganon.

Sigrid av Skarði Joensen (1908-1975) översatte Sigerts bok från danska till färöiska men publicerade inte översättningen.

Hennes dotter Turið Sigurðardóttir inspirerades av moderns arbete med översättningen. Hon fick lust att titta närmare på denne specielle författare och äventyrare. 1994 utgav hon Sigert - um lív og ritverk Sigerts Paturssonar (Tórshavn, Ungu Føroyar), en bok om Sigert Patursson och hans liv.

Samma år utgav Turið också moderns översättning Á ferð í Sibiriu, som snabbt blev slutsåld och gavs ut i en andra upplaga 1996.

Fotnot

Endast 19 år gammal reste färöingen Sigert Patursson 1889 till Sibirien. Hemma igen på Färöarna skrev han boken ”Sibirien i vore dage”, som kom ut 1901. Här kan du efter inloggning läsa hela boken av äventyraren och visionären Sigert Patursson.

Läs boken


 
 
Kommentarer eller frågor på artikeln? Skriv och berätta
Hedersledamöterna Anna och Høgni i Nólsoy
06 nov 2023 Artiklar

  I början av 1960-talet kom den färöiske folkloristen Mortan Nolsöe (1924-1987) till Nólsoy för att...

Den iriska munken Dicuil berättelse om Färöarna
21 sep 2023 Artiklar

  Under senare åren har arkeologer påträffat bevis för att det har funnits bosättningar på Färöarna...

Med båt till Färöarna i mars?
13 apr 2022 Artiklar

  Lite tveksamma till en sjöresa i mars bokade min man och jag hösten 2021 en kort tur till Färöarna med...

Corona i Färöarna – en dagsrapport från 20 februari 2022
27 feb 2022 Artiklar

Färöarnas isolerade läge i Nordatlanten hjälpte föga när pandemin slog till i början av 2020. Detta är en enkel...

Sören Hallgren till minne
23 feb 2022 Artiklar

Fotograf Sören Hallgren, en stor vän av Västnorden har gått bort, saknad av många och inte minst av Samfundet...

Andrea Árting, en stor personlighet
16 jan 2022 Artiklar

En av den färöiska arbetarrörelsens frontfigurer under 40 år. Andrea Árting föddes den 23 december 1891 i Tórshavn....

Frimärksåret 2021 på Färöarna
14 dec 2021 Artiklar

Återigen har ett frimärksår blivit komplett på Färöarna, det 47:e året i ordning sedan premiären 1975. Sammanlagt har...

Min vän frimärksgravören Czeslaw Slania
29 nov 2021 Artiklar

Den 22 oktober 2021 var det hundra år sedan frimärksgravören Czeslaw Slania föddes. Jag, som formgivit en del förlagor...

Fångsten av atlantisk vitsiding i Skálafjørður 2021
19 sep 2021 Artiklar

Det har givetvis inte undgått någon som är intresserad av Färöarna att söndagen den 12 september 2021 drevs en...

Gunnar Hoydal - Nordenvän, författare och arkitekt
30 apr 2021 Artiklar

Den färöiske författaren, poeten och arkitekten Gunnar Hoydal var född 12 september 1941 i Köpenhamn och dog 15 mars...

Färöarna-Sverige, tidiga föredrag, kontakter och sammanträffanden. Hans Biskupsstøð, Vendela Lundmark, Ester Åkesson och Aina Cederblom
15 feb 2021 Artiklar

En av de få svenskar som i början av 1900-talet tog sig till Färöarna var läraren Ester Åkesson. Färöarna....

Frimärksåret på Färöarna 2020
26 nov 2020 Artiklar

Den samlade frimärksutgivningen på Färöarna 2020 visar på många intressanta aspekter av livet; historia, natur,...

Åsa Nyman – svensk etnolog som forskade om färöisk berättarkultur och folkliv
15 jul 2020 Artiklar

När jag höstterminen 1973 började läsa etnologi i Uppsala gjorde föreläsarna inte något större intryck på mig. Det...

Kapten Poul Nolsøe, britter i Göteborg och brittiska seglatser
15 maj 2020 Artiklar

För länge sedan fick jag av landsarkivarien Páll J. Nolsøe första bandet av hans stora Føroya Siglingarsøga, 1963. Då...

Anders Persson publicerar resedagbok från Färöarna 1969
07 mar 2020 Artiklar

  Sommaren 1969 for två unga studenter, Anders Persson och Lars Bern, från Uppsala till Färöarna. De...

När Fårbrevet överlämnades till Färöarna
06 feb 2020 Artiklar

Vid en högtidlig ceremoni i Tórshavn den 28 augusti 1990 lämnade dåvarande kulturministern Bengt Göransson över en...

Vänskap för livet
30 sep 2019 Artiklar

Jag och min vän Björn Sörensen knackade på, på hotell Nord i Viðareiði. Året var 1983 och vi hade tänkt tillbringa vår...

Blev öborna på Sandoy tillfrågade innan Färöarnas längsta tunnelbygge började ?
11 aug 2019 Artiklar

  Förord av Torbjörn Nyström. En dag i mitten av februari 2019 kom via hemsidan en förfrågan. Nej, det...

Gunnar Åkerblom, en av föreningens grundare, har gått bort
10 aug 2019 Artiklar

  Civiljägmästaren Gunnar Åkerblom 1925-2019 i Järvsö har gått bort. Samfundet Sverige-Färöarna minns honom...

Fågelfångarens son – en nära på sann berättelse
13 apr 2019 Artiklar

  Först manus - sedan bok Richard Hobert berättar för artikelförfattaren Hasse Christiansen bl.a. om...

Stormåsen flyger- Fågelfångarens son
26 mar 2019 Artiklar

  Boken Fågelfångarens son 2018 väcker en fråga om arv på Färöarna. Gásadalur Den färöiska bygden...

Tróndur Patursson, en sjöfarande konstnär, 75 år
13 mar 2019 Artiklar

  Samfundet Sverige-Färöarna gratulerar. Tróndur Patursson föddes den 1 mars 1944, en kvart efter brodern...

I ett färöiskt visthus
28 jan 2019 Artiklar

  På de karga, vindpiskade och isolerade öarna i Nordatlanten har färöingar i mer än tusen år kunnat trygga...

Lunnefångst på Färöarna
21 jan 2019 Artiklar

  Två vackert handgraverade frimärken som illustrerar traditionell lunnefångst gavs ut 2018. Gravören är...

Färöarnas frimärksutgivning 2018
30 dec 2018 Artiklar

  Årets frimärksutgivning koncentrerades till tre tillfällen samt ett ytterligare för de årliga...

Skuggbilder på svenska
19 okt 2018 Artiklar

  Många små milstolpar Nyligen har Ingun Christensens färöiska novellsamling Skuggamyndir kommit ut i min...

Skuggbilder – en anmälan
19 okt 2018 Artiklar

  Jag har blivit ombedd att skriva ner några tankar kring den svenska översättningen av novellsamlingen...

Färöisk dans i Dalarna
07 aug 2018 Artiklar

  NORDLEK är en stor folkdans- och spelmansstämma som anordnas var tredje år omväxlande i de nordiska...

Engelska kanoner på Färöarna
06 apr 2018 Artiklar

  Skansen åter besatt av engelsmän Till minne av andra världskriget har myndigheterna på Färöarna bevarat tre...

Äventyraren och visionären Sigert Patursson
28 mar 2018 Artiklar

  Vem var den bereste färöingen som i slutet på 1800-talet reste tur och retur till Sibirien ? I...

Snö, färöisk dans och slå tunna - En reseledares vecka på Färöarna 2018
08 mar 2018 Artiklar

Den traditionella tiden för ballad- eller kvaddansen på Färöarna börjar under julen och når sin kulmen i fastlagen....

Intryck från resa till Färöarna februari 2018
03 mar 2018 Artiklar

Färöarna om vintern En icke-balladnörd reser till Färöarna tillsammans med balladintresserad make – det låter som det...

Kráka – en kärleksförklaring
28 feb 2018 Artiklar

Det var kärlek vid första ögonkastet. Ja, jag vet. Det är en sjukt jobbig klyscha, men jag hittar inga andra ord för...

Frimärksåret 2017 på Färöarna
08 feb 2018 Artiklar

Den färöiska frimärksutgivningen 2017 fördelades på fyra utgivningstillfällen, två på våren och två på hösten. 27...

Under havsbotten investeras miljarder i Färöarnas största tunnelprojekt någonsin
27 jan 2018 Artiklar

Ungefär mitt emellan Danmark och Island ligger ögruppen Färöarna som består av 18 öar med en sammanlagd yta mindre än...

Nordisk språkstatistik- Illustrerad språksituation i Norden
03 dec 2017 Artiklar

Som gymnasiebibliotekarie brukar jag ibland vara ute i klasserna och undervisa om språk i Norden. Det gör jag inte...

Hållbar turism - en framtidsfråga för Färöarna
29 nov 2017 Artiklar

  För att utnyttja turismens kraft som en katalysator för positiv förändring, har FN utsett 2017 till det...

Att översätta från färöiska
11 nov 2017 Artiklar

  Under det senaste året har jag på spårvagnen till och från jobbet knåpat med att översätta en färöisk...

Om vikten av att försöka köpa svart bets en söndag
21 aug 2017 Artiklar

Från Färöarna till loppmarknad på Hötorget Från den tid då människor träffades på marknader och torg för att sälja...

Är det farligt att resa till Färöarna?
07 aug 2017 Artiklar

  Möt naturen med kunskap, omdöme och försiktighet Inte långt från idylliska och mycket populära byn...

På besök i världens navel
28 sep 2012 Artiklar

  Ingenstans är Norden en så påtaglig realitet som i Tórshavn Första kvällen i Tórshavn, efter...

Samfundet Sverige-Färöarna

Samfundet Sverige-Färöarna
c/o Bengtsson
Siargatan 11 5 tr
SE-118 27 STOCKHOLM
Sverige

+46  7 30 49 69 56
post@samfundet-sverige-faroarna.se

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.