Mycken läsning Artiklar med tema Färöarna

 

 

 

 

Resa till Färöarna

 

Öarna, som ligger så lägligt mellan Brittiska öarna, Norge och Island, har blivit ett hett resmål, men varför? Små branta öar, där vegetationen hålls kort av de många fåren och färgerna går i grönt, gult och brunt. Finns där något att se? Jo, mycket av en traditionell kultur i ett modernt samhälle där den gästfria befolkningen talar ett nordiskt språk och naturen har en egen rikedom för den som tittar efter.

 

 

Flyga till Vágar

Det blir allt lättare att resa till Färöarna. Det är inte bara turister på planet utan det brukar vara fullt av män i sin bästa ålder, färöingar som pendlar till många olika destinationer.

Det färöiska bolaget Atlantic Airways flyger nu med airbus-plan direkt till Edinburgh, Reykjavik, Bergen, Billund på Jylland och Köpenhamn. Resor går också från Vágar till Lissabon, Kreta, Mallorca och Barcelona en eller ett par gånger per vecka. För svenskar är Kastrup intressant med två avgångar dagligen under lågsäsong och fyra upp till sex avgångar under sommaren. Flygtiden är omkring två timmar.

Just nu annonseras att i stället för att servera mat och fria drycker på korta resor kommer bolaget att sänka priset på ett antal biljetter. Den som är tidigt ute kommer att kunna boka enkel resa för omkring 625 DKK. Kaffe och te serveras och annat kan köpas ombord i de behagliga planen.

Visst händer det att vädret ruckar på tidtabellen och kommer man från Stockholm kan man boka hela resan med SAS. Trots försening får man då ta nästa flyg och bagaget checkas in hela vägen. Taxfree finns i den nybyggda terminalen i Vágar både vid ankomst och avresa.

Både bussar i reguljär trafik och flygplats-taxi kör från flygplatsen till Tórshavn, och hyrbilsfirmorna är många. Vägarna är asfalterade och goda, men ofta smala och fåren kan vara rätt makliga.

Resa över havet

Många säger: jag vill inte flyga. Härligast är att komma med båt och se öarna dyka upp. Lastfartygen tar inte passagerare men för den som inte har egna segel finns möjligheten att fara med den färöiska färjan Norröna som pendlar mellan Hirtshals på nordspetsen av Jylland, Tórshavn och Seyðisfjörður på östra Island. Färjan är stor och bekväm, med café och restauranger och taxfreebutik. Den kan hysa 1 400 passagerare och har plats till både bussar och bilar.

Norröna går höst, vinter och vår en gång i veckan och tar 36 timmar från Hirtshals till Tórshavn. Där kan passagerare göra ett uppehåll på en eller två veckor och sedan fortsätta till Island. Bakom den enda färjan i Nordatlanten står det färöiska bolaget Smyril Line .
Om sommaren gör Norröna en extratur varje vecka till Danmark, dvs två gånger mellan Danmark och Färöarna.

För den som vill ta bil med från Sverige går det också bra att ta Stena Lines färja från Göteborg till Fredrikshavn. Resan tar lite mer än tre timmar och färjorna har fyra avgångar per dygn. Det går också att fara från Varberg till Grenå, en timme längre resa och två avgångar.

Inför resan

Numera går det ganska lätt att hitta upplysningar på internet. Visit Faroe Islands är Färöarnas officiella turist information med ändamål att utveckla och marknadsföra öarna som destination. Deras webbplats har information på danska, engelska och tyska.

Där serveras fakta som de att den genomsnittliga temperaturen under de varmaste månaderna ligger på 13° och på vintern på 3°. De långa ljusa sommarkvällarna med speciell atmosfär nämns, men också att vädret är särdeles och fascinerande ombytligt. Besökare brukar efter resan påpeka att det måste vara unikt att få uppleva alla fyra årstiderna på en och samma dag. För den upplevelsen kan det vara bra att vara klädd.

Hotell och gästhem blir allt fler och det finns både vandrarhem och sommarstugor att hyra. Den som är härdad och välutrustad kan ta med sig tält och det finns campingplatser, men vind och vatten kan göra det ganska tufft.

Det finns en del vandringsleder, men här gäller det att inte låta sig bli överraskad av oväder eller sommardimma. Branterna är många och oftast svallar havet nedanför.

Bussar och färjor

Avstånden är korta, men den som ser närmare på kartan ser att vägarna slingar sig.

Det finns många busslinjer och en tunnel förbinder Vágar med Streymoy och Tórshavn. Från Streymoy går det att köra över sunden till Eysturoy och vidare via tunnel till Klaksvík, Kunoy och Viðareiði. Från Klaksvík går MF Sam till Syðradalur på Kalsoy. Till Svínoy, Kirkja och Hattarvík går färjan, MS Ritan, från Hvannasund. Många vill fara till Mykines och dit går båten Josup från Sørvágur på 45 minuter, men bara när havet är lugnt. Där är det lätt att sitta "väderfast" vilket kan vara underbart, för den som inte har bråttom. Nu finns det reguljära helikopterfärder just till "utöarna" som Stóra Dímun, men också de är väderberoende. Dessutom är de ofta förbokade så planera i god tid.

Från Tórshavn är det lätt att ta färjan MF Ternan över sundet till Nólsoy där det finns turistbyrå, matställe och pub.

Från västsidan av Streymoy pilar färjan Teistin från Gamlarætt till Hestur och Skopun på Sandoy. Den ön bjuder på ett öppnare landskap och på Sandur finns ett fint konstmuseum. Övernattning går att få hos flera och hotell finns i Skálavík. Från Sandur går MF Sildberin till Skúvoy, men för den turen behövs gott väder.

Den största färjan, MF Smyril, går två gånger dagligen till Tvøroyri på Suðuroy.

Smyril är en stenfalk och det namnet har färjan från Suðuroy haft i över hundra år. Där finns hotell och matställen och spår av kolgruvorna som en tid var svenskägda.

Det är Strandfaraskip landsins som har hand både om de blå bussarna och färjorna. Tidtabellerna kräver en viss koncentration eftersom det gäller att hålla rätt på veckodagarna. Kontakta alltid Strandfaraskip landsins, som har kontor på kajen i Tórshavn eller någon turistinformation, inför resor till de minsta öarna. Möjligt är också att ringa trafikinformationen "Rutuupplýsing" som svarar på telefon 343030 dygnet-runt om buss och färjor.

Turistbyråer

Över nätet går det att kontakta en hel rad turistbyråer, exempelvis i Tórshavn . Där hittar du också länkar till Vágar airport, Fuglafjørður, Rúnavík, Klaksvík för Norðoyggjar, Nólsoy, Sandoy, Tvøroyri och Vágur.

En turisthandbok som också ligger på internet, kan du läsa här .

Färöisk mat

Både den färöiska fisken och det färöiska lammet är utsökta råvaror och restauranger och matställen blir allt fler. Det går att få det mesta i Tórshavn från pinfärsk sushi i Etika till raffinerade skåderätter på Koks på Hotel Føroyar, hotellet med kocken som kommit hem från stjärnkrogen Noma, på Nordatlantens Brygge i Köpenhamn. På Hotel Hafnia finns daglig buffé och Hotel Tórshavn har alltid pizza på Hvonn .

Alla de många bygderna har inte matställen, men en så vacker bygd som Gjógv har både kaféer och ett mycket trevligt hotell .

Byggnadskultur

Den som är road av hus har mycket att förundras över allt ifrån den runda glastårta som banken Nordik har lagt på en höjd i Tórshavn till det lilla näset, Tinganes, där tjärade hus trängs. Domkyrkan byggdes på 1700-talet utanför stan på näset och förstorades med en växande befolkning. Rader av trähus från 1900-talets början har nu prunkande trädgårdar. Rådhuset finns i ett stenhus, byggt som skola i centrum och mitt emot finns turistbyrån i HN Jacobsens bókahandil som just firat sina 150 år i staden centrum. Färjorna går från den östra vågen eller viken och fritidsbåtar trängs i den västra. Där på kajen finns "brättet" där det säljs färskvaror och i närheten ligger den en gång enormt stora Öströms fabrik , med namn efter sin svenske direktör. Det har blivit kulturhus med bland annat en grafisk verkstad.

Bygder

På ön Koltur kan man se hur husen i en bygd sett ut. Begreppet bygd står för både bebyggelse, inmark och utmark. Den odlingsbara marken är begränsad, vallen skulle räcka till hö åt korna, medan fåren, enligt gammal lag får de vara 70 000 går ute hela året. Jordbruket räckte till att försörja en mycket mindre befolkning som också hade fågel och fisk att leva av. Sedan djuphavsfisket började i slutet av 1800-talet har invånarantalet stigit. Folk har flyttat från bygderna till Tórshavn som har 20 000 av de totalt 49 200 invånare. Fiskestaden Klaksvík har nära 5 000 invånare och expanderar. Färöarnas ekonomin hänger på fisket. För statistik se Färöarnas Statistik .

Fakta finns också på www.norden.org.

Museer

Det finns många hembygdsmuseer som är värda ett besök. I Tórshavn finns det kulturhistoriska Føroyar fornminnissavn som förenats med det naturhistoriska, under samma hatt som landets bibliotek och arkiv.

Listasavn Føroya , konstmuseet ligger fint i parken och har spännande utställningar.

Andra kan finna akvariet, Føroya Sjósavn , på Argir i väster lika spännande. Jo möjligheten till både havsdykning och fiske finns naturligtvis.

Evenemang

Till de stora evenemangen hör sommarens stevnur (festivaler) på olika platser med kapprodd som kulminerar vid Ólavsøka. Under två dagar är hela Tórshavn full av finklädda som vid midnatt kan sjunga allsång och sedan dansa hela natten. Efter gudstjänst i domkyrkan öppnas tinget på nationaldagen den 29 juli.

Den färöiska musiken blomstrar och det märks inte minst vid G-festivalen i Gøta på Eysturoy då kända utländska artister också deltar. I år skall den hållas 14-16 juli.

Flera gamla segelfartyg finns bevarade och 7-10 juli hålls Føroya Regatta från Vágur på Suðuroy till Tórshavn. Annars går det också att fara med skutan Norðlýsið till konsert i någon grotta. Särskilda konserter ges under sommaren i konstmuseet och i Norðurlandahúsið , som både har utställningar och god restaurang.

På hemsidan för Visit Faroe Islands kan jag läsa att det är möjligt att äta middag hemma hos folk under rubriken Heimablidni. "Blíðskapur" är gästfrihet och att möta den är nog det allra viktigaste under en resa till Färöarna.

Artiklar

Under åren har en mängd artiklar samlats under Samfundets egen hemsida, botanisera bland dem om du är intresserad av Färöarna.

Resebyråer

Ibland har Samfundet ordnat egna resor i samarbete med resebyrån Islandia i Stockholm som också har egna resor i sitt program.

Latituds Travel annonserar kryssningar som också går till Färöarna och resor med Norröna. Det gör också Tjörnarps buss .

Grönlandsresor AB har också olika erbjudanden till Färöarna.

Rolfs Flyg och bussresor anordnar vikingakryssning med buss från Göteborg.

 

 

 

 

Alla externa länkar

 

 

 

 


Nyhetsbrev

 

Prenumerera på vårt oregelbundna Nyhetsbrev.

 
 


Bli medlem

 

Bli medlem - Din genväg till Färöarna.

 
 


Facebook

 

Håll dig uppdaterad - Följ oss på Facebook.

 
 


Kontakta oss

 

Frågor ? Skriv till oss här.

 
 

 

 

 

Hur ser detta ut?

Senast publicerade artiklar

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34

Vill du veta mer om Färöarna?

Föreningens medlemmar har stor kännedom om Färöarna. Vi delar gärna med oss av erfarenheter och kunskap. Fråga Samfundet Sverige-Färöarna här:

  Logga in

Inloggning för medlemmar.
Inte registrerad ?
Klicka på "Skapa inloggning" nedan.