Året speglat i frimärksutgivningen
Så gott som alla jordens länder har insett det stora propagandavärdet som landets frimärken har. De sprids över världen till postmottagare och samlare och hur man väljer motiv och utformning påverkar folks uppfattning om landet i fråga. Härvid utgör Färöarna inget undantag. Sedan 1975, då de första färöiska frimärkena kom ut, har världen fått sig till livs en god inblick i landets natur, kultur, samhällsliv, historia m.m. genom en bit över 300 olika märken.
Låt oss se på 1997 års utgåvor för att få en känsla för hur man väljer att presentera landet.
Årets första utgåva uppmärksammade att Margrethe II varit drottning i 25 år. Utgåvan utgöres av ett block med drottningens skepp ”Dannebrog” framför Tindhòlmur som motiv. Själva märket avbildar drottningen i färödräkt.
Därnäst kom en serie på fyra märken med motivval som man kanske inte i första hand tänker på när det gäller Färöarna, nämligen svampar, närmare bestämt soppar.
Nästa utgåvas motivval tillhör inte heller det som man i första hand förväntar sig, nämligen trädgårdsfåglar, bland andra domherre.
Den därpå följande serien, på det gemensamma europeiska temat sagor och sägner, har ett lika självklart som spännande motivval, nämligen två stycken pappersklipp av William Heinesen.
Det i mitt tycke vackraste frimärket under året – inte minst därför att det är handgraverat av vår mästergravör Czeslaw Slania – uppmärksammar Kalmarunionens 600-årsjubileum.
Två bruksmärken i högvalörerna 11 och 18 kronor avbildar en karta över Färöarna med en kompassros.
Årets höjdpunkt, såväl i frimärksutgivning som på Färöarna totalt, var väl filmen Barbara. Jag, som i skrivande stund ännu inte sett filmen, blir inspirerad av frimärkena att göra det så snart tillfälle ges. Fyra märken visar var sitt spännande foto ur filmen.
Årets utgåva avslutades med två märken avbildande kyrkan i Hvalvík, interiört och exteriört.
Sammanlagt kom det alltså ut 17 märken och ett block under 1997 med ett sammanlagt nominalvärde på 120 kronor. Natur, kultur, konst, historia, geografi, allt i en aptitlig blandning.
TEXT
Rune Bengtsson
Tíðindablaðið
Publicerad första gången i Samfundet Sverige-Färöarnas medlemstidskrift Tíðindablaðið våren 1998.