Den svarta grytan"Den svarta grytan" (Den sorte Gryde) är en roman av den färöiske författaren William Heinesen (1900-1991). Bokens omslagsteckning är gjord av Erik Prytz och för den svenska översättningen står Pelle Fritz-Crone.

Mellan 1950 och drygt 40 år framåt översatte Pelle Fritz-Crone (1923-1994) mer än 150 böcker från engelska, danska och norska. Det gick bra att översätta William Heinsen eftersom han skrev på danska. Bland författare som han översatte märks också en rad nobelpristagare: Knut Hamsun, Samuel Beckett, Ernest Hemingway och John Steinbeck. Han höll sig dock inte för god för att också översätta deckarförfattare som Donald E. Westlake, Patricia Moyes, Helle Stangerup och Ed McBain; för detta senare erhöll han pris av Svenska Deckarakademin.

Handlingen tilldrar sig på Färöarna, i Ormfjordens innersta del under andra världskriget. Plötsligt kommer kriget och med det den engelska ockupationen och mängder med engelska soldater. Läsaren lär känna det lilla samhället och förnimmer starkt den spänningsfyllda atmosfären i denna temperamentsfulla roman.

 

Den svarta grytan
Heinesen, William
Forum 1950, 316 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

  Frågor eller kommentarer på artikel ?
  Skriv här

 

Följ med vad som händer :
Skriv upp dig till Samfundets oregelbundna Nyhetsbrev här och GILLA oss på Facebook , så håller vi dig uppdaterad.

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

Inloggning författare, skribenter och administratorer.