SomSOM är en diktsamling skriven på färöiska av Rói Patursson. Diktverket är uppdelat i sju delar med olika teman, men genomgående präglade av resenärens perspektiv. I dikten Heimkoma försöker poeten att identifiera återkomstens mystik. Tredje delen av diktsamlingen är en ordström fylld av erotik och tvivel, men också av en hängiven strävan att se klarare. En underliggande allvarlig humor kan spåras i hans reflektioner, och han frångår aldrig provokationen som uttrycksmedel. Patursson fogar sig väl till den modernistiska traditionen i sin lyriska täthet och i de många olika läsarterna som hans poesi möjliggör.

Diktsamlingen är i översättning av Jan Karlsson. Den utgavs på originalspråk 1985 under titeln Líkasum av Mentunargrunnur Studentafelagsins och är illustrerad av Tróndur Patursson.
Rói Patursson erhöll Nordiska Rådets litteraturpris 1986 för denna dikt- och lyriksamling. Bedömningskomittén skrev om verket:

Med lyrisk kraft och öppenhet visar han de spänningsfyllda sammanhangen mellan den färöiska verkligheten och de existentiella frågorna i vår moderna tillvaro.

 

Som
Patursson, Rói (f. 1947)
Fripress 1987, 111 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

  Frågor eller kommentarer på artikel ?
  Skriv här

 

Följ med vad som händer :
Skriv upp dig till Samfundets oregelbundna Nyhetsbrev här och GILLA oss på Facebook , så håller vi dig uppdaterad.

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

Inloggning författare, skribenter och administratorer.