Forsande älvDen färöiske författaren Adrian Johansen (1913-1980), känd genom ett stort antal till svenska översatta böcker med kristen tendens, har i "Forsande älv" givit oss en äventyrsbok och psykologisk thriller av hög klass. Det lilla isolerade färöiska fiskesamhället, som här skildras med den kännedom som edast en bygdens egen son kan ha, skakas av ett mystiskt försvinnande och misstankarna om mord utvecklar sig till en psykos som griper alla, såväl unga som gamla.

Karl och Poul är rivaler om samma flicka och det förbättrar inte situationen när försvinnandet äger rum. Hemma i Färöarna går Karl och den övriga befolkningen och tror att det är han som är mördare. Nere i Danmark - efter en mirakulös räddning på Atlanten - går Poul och tror att han är Karls baneman.

Boken Forsande älv är inte minst en psykologisk studie i flyktens mekanism i ett människohjärta. Det är vägen tillbaka som är lyckans väg. Det får Poul så småningom erfara och genom underbara händelser går hans väg tillbaka till Färöarna. Därmed rullas också historien upp och alla de frågor som hängt liksom outtalade i luften får sitt svar. Adrian Johansen är en betydande skildrare med psykologisk klarsyn och ett radikalt kristet budskap i sin romankonst. En intressant författare som har något väsentligt att säga. Boken är översatt till svenska av Erik Martinsson.

 

Forsande älv
Johansen, Adrian
Harrier 1975, 235 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

  Frågor eller kommentarer på artikel ?
  Skriv här

 

Följ med vad som händer :
Skriv upp dig till Samfundets oregelbundna Nyhetsbrev här och GILLA oss på Facebook , så håller vi dig uppdaterad.

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

Inloggning författare, skribenter och administratorer.