image bokframsida"Moder sjustjärna" är en berättelse från tidernas morgon av William Heinesen (1900-1991). Originalets danska titel är Moder Syvstjerne. I översättning av Jadwiga P. Westrup.

Moder Sjustjärna - det är lille Arilds döda mamma som nu vandrar i Paradisets lustgård och vattnar de himmelska rosorna med sin silverkanna. Arild vet att det är så, det är hans älsklingsdröm. Hela hans värld är fylld av oförklarliga ting, mycket att vara rädd för, men också ljuva drömmar att hämta tröst hos. Allt lever och har namn: skuggan som ljuset kastar på väggen, vinden som susar i träden - saga och verklighet är ett. Det som inte finns, finns i alla fall. Men Trine med Ögonen, hans ständiga övervakerska, krossar i orubblig trosnit alla hans drömmar, Arilds mor var en synderska och kan naturligtvis inte ha fått tillträde till Paradiset. Trine kan inte godkänna vare sig goda eller onda andar. Den enda berättelse hon inte kan förkasta är den om Jonas i Valfiskens buk. Den finns med i Bibeln, så den är ju faktiskt sann.

I begynnelsen fanns varken himmel eller jord eller ting, utan bara en omättlig trängtan efter värme, mättnad och sömn.

I den lilla lyriska romanen från 1952 låter den färöiske författaren William Heinesen hela sin djupa och innerliga förståelse för barnens rika fantasivärld flöda. Bokens undertitel - En berättelse från tidernas morgon - understryker det kosmiska perspektiv som alltid fascinerat honom.

"Moder Sjustjärna : en berättelse från tidernas morgon" av William Heinesen finns också utgiven på svenska som tryckt punktskrift för blinda.

 

Moder sjustjärna
Heinesen, William
Forum 1978. 160 s.
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

  Frågor eller kommentarer på artikel ?
  Skriv här

 

Följ med vad som händer :
Skriv upp dig till Samfundets oregelbundna Nyhetsbrev här och GILLA oss på Facebook , så håller vi dig uppdaterad.

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

Inloggning författare, skribenter och administratorer.