imageLivets sommar är en berättelse om en familj på Färöarna under 1950-talet och kanske framförallt en uppväxtskildring där läsaren får följa Nora genom livet, lekar och tankar. Genom Noras ögon får läsaren lära känna ganska många karaktärer i den lilla byn och framförallt den bästa vännen Flovin som blir skydd av samhället när modern flyr från fadern. Det är ett konservativt samhälle och i mångt och mycket verkar det som att vi får läsa om en tid som ligger mycket längre bakåt än 50-talet.
Boken som är skriven av författaren Oddvør Johansen, heter Lívsins summar på färöiska och är översatt av Sonja Carlberg. Oddvör fick Färöarnas litteraturpris 1983 för boken som utgavs första gången året innan.

Nora hör Flovin spela. Hon sitter där på trappan i blommigt förkläde och omkring henne är världen blommande och grön.
Flovin spelar. Många sånger, den ena vackrare än den andra. Han har öppnat fönstret så att hon skall höra bättre. Nora älskar honom i det ögonblicket. Han är sju månader äldre än hon och lär sig spela piano och hon älskar honom.
I trädgården flyger det blåvioletta starar fram och tillbaka. Solen värmer i betongtrappan. Ringblommorna står och nickar och blåklockorna säger: - Mer - mer. Och ut genom det öppna fönstret strömmar klara pianotoner och gör allting fullkomligt.
Nora kommer alltid att minnas detta.

Så minns också den färöiske författaren sin barndom i Tórshavn under femtiotalet. I Oddvørs debutroman Livets sommar kommer man det vardagliga livet i denna särpräglade del av Norden mycket nära.

 

Livets sommar
Johansen, Oddvør
Atlantis 1985, s. 164
svenska

 

Kontakta oss

 

 

 

 

 

 

  Frågor eller kommentarer på artikel ?
  Skriv här

 

Följ med vad som händer :
Skriv upp dig till Samfundets oregelbundna Nyhetsbrev här och GILLA oss på Facebook , så håller vi dig uppdaterad.

 

 

 

 

Böcker med färöisk anknytning

  • 1

Inloggning författare, skribenter och administratorer.