Mycken läsning Artiklar med tema Färöarna

 

Det er ”haretid” på Færøyene. Fra 2. november til 31. desember er det lovlig å skyte hare. Haren er det største viltlevende pattedyret på øyene.

 

Opprinnelig fantes ikke hare på Færøyene, men på 1850-tallet sørget den danske jaktinteresserte amtmannen på øyene for å innføre den såkalte snøharen fra Norge. 5 harer ble innfanget i Kragerø-distriktet og skipet til Tórshavn. Dessverre døde én på overfarten, men de øvrige fire kom vel fram og ble satt ut på Kirkjubøreyn.

I de stenete områdene der oppe er det enkelt for harene å finne gjemmesteder, og da Færøyene heller ikke har firbente rovdyr som ville være naturlige fiender for harene, økte antallet harer temmelig raskt. Få år senere fantes det tusenvis av dem. Store rovfugler tar selvsagt en del, men den største desimeringen står den mennesklige jakten for.

Jaktinteresserte på de andre øyene ønsket selvsagt snart å få en harebestand til sine øyer. I 1872 satte man ut noen på Eysturoy og i 1919 på Kalsoy. Til Kunoy og Vágar kom det harer i 1920. Til Sandoy kom de først i 1972, og der var forholdene tydeligvis forholdene ekstra gunstige, for harene på Sandoy vokser seg større enn de blir i resten av landet. Skuvoy er en ganske liten øy, og størrelsen på harene der er de minste i landet.

I dag oppskattes det totale antallet på øyene til ca 5.000. Undersøkelser har vist at harer kan føde tre kull unger i året, og at det fjerde kullet da allerede kan være under utvikling i livmoderen.

I Norge er snøharen kritthvit om vinteren. På Færøyene endret vinterfargen seg i løpet av en del ti-år fra hvit til blågrå, og etter ytterligere noen ti-år var den blitt lysgrå.

En forutsetning for at harene skal overleve og forøke seg, er at øya de settes ut på er tilstrekkelig stor. Forsøk på å innføre dem på småøyene har ikke lykkes. Men på alle større øyer finns de. Fugleeksperten Jens-Kjeld Jensen på Nolsoy har ført statistikk over harefangsten på Nolsøy og kan berette at på 10 år, fra 1998 til 2007, er det skutt over 600 harer. Gjenomsnittsvekten av disse var drøyt 2,7 kg. Harene på Suðuroy og Sandoy synes å ha den største gjennomsnittsvekten. Den ligger på drøyt 2,9 kg.

Journalisten Snorri Brend i den færøyske avisen Sosialurin har satt en liste over forhold som særmerker haren. Her er noen av dem:

  1. Holder til i skog og på lyngheder, og legger unger i holer mellom sten og klipper.
  2. Harene på Færøyene kalles snøharer, men er mest grå om vinteren.
  3. Snøharer finns også i Skotland, Irland, Norge, Sverige. På Island finns de ikke.
  4. Harene eter planter; gress, strå, blomster og blad og knopper på trær og busker

 

 

Senast publicerade artiklar

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Vill du veta mer om Färöarna?

Föreningens medlemmar har stor kännedom om Färöarna. Vi delar gärna med oss av erfarenheter och kunskap. Fråga Samfundet Sverige-Färöarna här:

Inloggning författare, skribenter och administratorer.